TÄVLINGSNYHETER

Veteran-EM samlar till pingisfest för tusentals

av | 2023-06-28 | Start, Tävling, Veteran

I natursköna Sandefjord, Norge pågår tävlingarna och aktiviteterna för fullt mellan 26 juni och 1 juli för de drygt 170 svenska deltagarna på plats. Här samlas människor för både jakt på tävlingsresultat eller trevliga sociala sammanhang – alla blir vinnare på sitt sätt.

Vi träffade Per Vidén från Hallstahammars BTK och Joakim “Jocke” Lindholm från Nyköping Oxelösund BTK innan spelet i Herrar 55 drog igång. Per berättar att han spelat veteranmästerskap sedan Tammerfors i Finland 2015 och Joakim sedan Helsingborg 2017. Då väcktes suget att ta upp racketen igen från ungdomens dagar.

Efter att ha spelat några mästerskap är de nu i Norge och ”fyller ut” tävlingen som de själva uttrycker det. Ett veteranmästerskap är till stora delar ett socialt evenemang, det vittnar många om. Uppskattningsvis är ca 300 spelare på plats som tror och hoppas att de kan vinna medan resterande 1 500 personer är med i tävlingen mest av sociala skäl, träffas, utbyta presenter med varandra, ta foton och hålla kontakterna varma.

Per och Jocke konstaterar samstämmigt att om inte de och alla andra spelsugna veteraner skulle finnas på plats så blev det ingen tävling av det här, ingen tävling av det här slaget i alla fall. Några av de bästa spelarna klagar över att kvaliteten på spelet hade kunnat vara bättre. Som det är nu får vem som helst anmäla sig.

De båda kompisarna spelar pingis för att det är ett bra och roligt sätt att röra på sig och att ständigt fortsätta att utveckla hjärnan. De konstaterar samtidigt att det finns många utmaningar i sina mindre föreningar på hemmaplan och att det ibland känns lite tungt; gamla eldsjälar som blir äldre och försvinner eller inte orkar mer, många pingisbord på skolor och fritidsgårdar finns inte längre eller är i mycket dåligt skick, inga eller få ledare som vill och kan ta sig an träningar och det är svårt att rekrytera in nya spelare i klubbarna.

Men Per och Jocke ser ändå framtiden an med tillförsikt och kommer att fortsätta att hämta inspiration, leta nya ledare och försöka rekrytera unga spelare genom till exempel skolpingis. Det gäller att inte ge upp utan att kämpa vidare – utmaningar är till för att lösa.

– Att spela och ha kul, träffa kompisar, få motion och hjärngympa på samma gång är det viktigaste som spelare men visst spelar vi för att vinna i hagen också, säger Per och Jocke samstämmigt, när båda har gått vidare från gruppspel till slutspel. Men bordtennisen gör alla till vinnare – oavsett resultatet i senaste matchen.

Under onsdagen är det traditionsenligt spelledigt, där många av deltagarna passar på att utnyttja den fria dagen för turism och andra aktiviteter. Under torsdagen 29 juni drar slutspelen igång, och det är då som det på allvar börjar bli tävlingsstinna nerver i arenan och resan mot medaljerna ska avgöras.

Mer information

2023 European Veterans Championships
26 juni – 1 juli, Sandefjord, Norge

Officiell hemsida
Resultat och lottningar
Deltagare

Foto: Marit Brodd Almgren