TÄVLINGSNYHETER

Sweden Tour Finals: Finaldag

av | 2023-01-08 | Start, Tävling

Söndagen (8/1) på Sweden Tour Finals i Kungshallen bjöd på finalspel i alla fyra klasser: Damer och Herrar Elit samt HJ20 och DJ20.

Damer, semifinaler
I damklassens semifinaler så tog sig Alma Rööse och Hannah Holgersson, båda från Juno, sig an varandra. Matchen blev svängig och jämn men där Rööse via ett starkt skiljeset kunde ta hem segern och ta sig till final. I den andra semifinalen så hade Stina Källberg få bekymmer med Rebecca Muskantor som hon besegrade med 4-0 i set. Källberg beskrev segern som: ”Skön och taktisk”. Stina Källberg mot Alma Rööse i final således.

Herrar, semifinaler
Pär Gerell som så sent som i somras hade hand om Daniel Lindsö i herrjuniorlandslaget fick nu ställas mot honom i semifinal och där visade Gerell att gammal är äldst. Gerell gav ingen pardon och vann med stora siffror och dundrade in i finalen med 4-0 i ryggen.

Jens Lundquist och Elias Ranefur blev en jämnare match och efter fyra spelade set var ställningen 2-2 men varje set hade haft sin tydliga vinnare, ojämna set var och ett för sig men en jämn match. Spelarna följdes åt även till ett skiljeset där Ranefur fick den bästa starten och kunde dra ifrån till 7-3, en ledning som minskade men aldrig tappades, seger med 11-8 och Ranefur mot Gerell i final.

Finalparet i DJ20 Foto: SBTF

DJ20, final
Nomin Baasan flög in som en orkan och blåste bort Leah Muskantor i finalen. De tre första seten vanns med klara siffror medan det tredje blev desto jämnare och där Muskantor hade setbollar. Men Baasan kunde ta hem även det fjärde setet och då även matchen. Ord och inga visor i en seger som skrevs till 4-0 till Baasan som förklarade segern:

“Jag är jätteglad över segern. Jag hade en klar taktik som jag följde och jag är nöjd med min prestation, jag brukar inte vinna så här lätt”

Nomin Baasan vinnare av Sweden Tour Finals 2023 i DJ20-klassen.

Finalparet i HJ20 Foto: SBTF

HJ20, final
Borgar Haug från Halmstad BTK och Norge fick den bästa starten i finalen mot Tetta Harada från Japan. Harada har bott i Oslo och Norge sedan oktober och representerar klubben Fokus på denna tävling. Starten visade sig snabbt inte vara en slump och med en bestämdhet i slagen kunde Haug dundra bort sin motståndare med klara 4-0 i set. Haug själv uttryckte sig så här med ett leende efter segern:

”Jag gör inga fel i matchen och jag får spela mitt eget spel och då är jag ofta svårslagen”

Borgar Haug vinner för andra året i följd Sweden Tour Finals HJ-klass.


Alma Rööse och Stina Källberg finalpar i damsingel Foto: SBTF

Damsingel, final
Stina Källberg klev in i turneringen som favorit utan att vara seedad högst och det var ett favoritskap hon skulle förvalta till sista spelad poäng. Källberg förlorade endast ett (1) set på vägen fram till totalsegern och det var i kvartsfinalen mot Hanna Haponova där tredje set gick ukrainskans väg. Finalmatchen mot Alma Rööse blev 4-0 efter att två av de fyra seten varit jämna men där Källberg varit överlägsen i de två andra. En värdig vinnare som uttryckte sig så här efter matchen:

”Det går inte att säga annat än att formen är bra och jag är väldigt nöjd med mitt spel, segern i finalen blev till sist ganska stabil”

Stina Källberg vinnare av damsingelklassen på Sweden Tour Finals 2023


Stina Källberg segrarinna i damsingel Foto: SBTF

Herrsingel, final
Elias Ranefur som under året som var samlat ihop flest poäng på Sweden Tour-tävlingar runt om i landet fick i finalen se sig själv hamna i underläge med 0-1 mot Pär Gerell. Elias kom dock snabbt tillbaka och utjämnade till 1-1 i set. Det skulle vara fortsatt jämnt. Koncentrationen och intensiteten från spelarna var påtaglig och varje detalj granskades utförare och mottagare i varje moment, en kamp om att vinna de små detaljerna pågick inför öppen ridå. Ranefur knep det tredje setet jämnt och efter att halva det fjärde setet hade han lite grepp men Gerell krigade sig tillbaka och kunde utjämna genom att vinna setet med 11-7 och han bjöd även på lite humor med domaren (Marie Egertz) mitt i allt till publikens stora förnöjelse. Utjämnat till 2-2 i set.

I det femte setet startade Ranefur som en furie och tog sig fram till stor ledning men Gerell satte på sig mockasinerna och försökte smyga sig tillbaka. Gerell lyckades så när på att lura in Ranefur i fällan men det gick inte hela vägen och stockholmaren Ranefur tog ledningen med 3-2 i set. Gerell tog sen för sig rejält skaffade sig en stor ledning och setbollar vid 10-2, men Elias gav inte tappt och vid 10-6 tog Gerell timeout. Ranefur lyckades vinna två poäng till men ledningen var för stor för att vända helt och Gerell kunde kvittera matchen via 11-8. Ett ovisst skiljeset stundade.

Ranefur fick bästa starten i skiljesetet och tog ledningen med 3-0 men som vi lärt oss i denna match var inget klart  för det. Gerell spelade upp sig och vid sidbytet hade han tagit ledningen med 5-4 och sedan även med 8-6 där Ranefur nyttjade sin timeout för att försöka vända på steken. Timeouten skulle visa sig vara verkningslös och Gerell kunde ta hem setet med 11-7 och i och med det hela turneringen.

“Det var en mer underhållande match mellan oss än vad det brukar, vi bjud på några riktigt goa poäng. Jag spelade jättebra och är väldigt nöjd med mitt fokus. Jag tror att mitt fokus och lugn i slutet av matchen avgjorde till min fördel”

Per Gerell segrare i herrsingel på Sweden Tour Finals 2023.


Pär Gerell stolt vinnare av herrsingel Foto: SBTF

Finalparet i herrsingel Elias Ranefur och Pär Gerell Foto: SBTF

GRATTIS TILL ALLA SEGRARE och deltagare på Sweden Tour Finals 2023. Svenska Bordtennis vill rikta ett stort tack till Stockholms Bordtennisförbund och Tibble-Kungsängens BTK samt alla partners som varit med och möjliggjort denna tävling på ett föredömligt sätt.
TACK!

Samtliga resultat finns samlade här. Samtliga matcher har sänt på webben och dem hittar du här.