TÄVLINGSNYHETER

MEDALJREGN VÄNTAR INFÖR VETERAN-EM:S FINALDAG

av | 2023-07-01 | Tävling, Veteran

Visst finns det en fantastisk bredd i svensk veteranpingis. Men om det är något som spelschemat under finaldagen av Veteran-EM i Sandefjord strax utanför Oslo i Norge också visar så är det att det utöver bredd även finns mycket hög kvalitet. Redan inför semifinalerna har de svenska spelarna säkrat 26 medaljer, om vi väljer att räkna dubbel som en medalj. Vad som avgörs under lördagen är färgen på dessa medaljer.

Mest dominanta har de svenska spelarna visat sig vara i Herrar 50. Där är tre av fyra semifinalister svenska. I den ena semifinalen får vi ett svenskmöte när Roger Andersson ställs mot regerande europamästaren i klassen, Mats Källberg. Åttondelsfinalen var kanske tuffast för Roger där det blev 3-2 och 12-10 i skiljeset mot letten Sandijs Vasiljevs. I den andra semifinalen ställs Qing Wang mot tyske Marcel Harler.

Även i Herrar 50 Dubbel är det garanterad svensk finalplats. Här är det Johan Eriksson som tillsammans med norske sverigebekante Istvan Moldovan tar sig an Mats Källberg i par med Erik Zetterström i den ena semifinalen. Källberg och Zetterström överlevde en rejäl holmgång i kvartsfinalen mot bröderna Mattsson, Lars och Per, efter att ha vunnit 11-6 i skiljeset.

Dan Lagerlöf gjorde slut på hemmafavoriten och toppseedade Pål Guttormsen kvartsfinalen i Herrar 65. En tung seger men kanske inte så väldigt överraskande då Lagerlöf alldeles nyss vunnit SM-guld i klassen. En tuff uppgift väntar i semifinalen mot tyske Bernhard Bürgin, liksom i en eventuell final, men Lagerlöf har kvaliteten att addera även ett EM-guld till sin samling.

Lite spänt torde det ändå vara mellan de båda dubbelkamraterna Sofia Westholm och Marina Donner, från Finland men självfallet välkänd i svensk pingis. På morgonen ska de spela semifinal i Damer 40 Dubbel bara för att några timmar senare möta varandra i en på förhand stenhård semifinal i singel. Samtidigt som den semifinalen går Elsa Ekman upp i sin semifinal i Damer 45 mot Darinka Mali från Slovenien. Elsa har övertygat stort hittills med 3-0-segrar i både åttondelsfinalen och i kvartsfinalen.

Ovisst känns det inte minst i de lite högre åldersklasserna. Veteranpingisens förgrundsgestalt Hans Westling spelar semifinal i Herrar 85 Dubbel tillsammans med Keith Powell från England. Carl-Olof Jagebro har tagit sig fram till semifinal i singel i Herrar 80, där han ställs mot Wolfgang Schmidt från Tyskland. Nosrat Safai borde räknas som en av favoriterna inför semifinalspelet i Herrar 75.

I Herrar 80 Dubbel har Torsten Lager och Göran Ekström tagit sig hela vägen fram till semifinal mot tysk-österrikiska paret Josef Merk och Herrmann Derler. Alla följer vi så klart också med stor spänning Arvi Grapenheds avskedsföreställning i Herrar 70 Dubbel, tillsammans med Göran Skogsberg. Efter mängder av minnen och medaljer genom åren gör Arvi nu sitt sista mästerskap, och har onekligen chansen att få sluta på topp.

På toppen av pingisvärlden hittar vi som bekant Petra Sörling, ITTF:s president. Med Pia Toelhoj i Damer 50 Dubbel ska nu detta översättas också i pingishagen. Paret gick in som toppseedade i klassen och har hittills motsvarat alla förväntningar. I semifinalen väntar dock det tuffa hemmaparet Marianne Blikken och Sonja Rasmussen.

Tidsschema med lördagens semifinaler för svenska spelare, klicka här

Alla matcher går att följa live via https://tt.stupaevents.com/