TÄVLINGSNYHETER

LAG-SM: Täby vann spännande final i Pojkar 14

av | 2023-04-30 | Start, Tävling

Sex titlar stod på spel i helgens lag-SM för ungdomar. Mest framgångsrik med pallplatser i tre klasser och guld i Flickor 14 var Ängby SK.

Annars fördelade sig SM-guld på sex olika föreningar.

Hemmaklubben Halmstad BTK vann Pojkar 16 och även Flickor 16 hamnade delvis i Halmstad eftersom Våxtorps BoIS flickor spelar individuellt för Halmstad BTK.

Mest spännande final utspelade sig i Pojkar 14 där Ängby SK hade en matchboll till SM-guldet men där IFK Täby BTK lyckades vända och vinna med 3-2 efter 13-11 i skiljeset.

Flickor 14

Ängby SK tog hem både guld och silver med sina båda lag.

– Ja, det var ett styrkebesked och det var det vi kom hit för, sade Ängbys coach Jessica Larsson.

Ängbys andralag besegrade Västers-Karlsborgs BTK med 3-2 och säkrade därmed andraplatsen.

Västers-Karlsborgs BTK hade chansen att ändra på ordningsföljden. Fast då krävdes vinst över Ängbys förstalag. Det såg inledningsvis bra ut. Betty Engström besegrade Laurynne Cabardo och i matchen efter hade Clara Ellermann 2-0 i set mot Angelina Bebawy, innan hon Ängby lyckades ta över initiativet och till slut vinna med 3-1.

– Jag vet att mina spelare har bra kvalitet och för mig gäller det att få dem att stressa av, behålla lugnet och glädjen och tro på sig själva, sade Jessica Larsson.

För att komma i rätt stämning åkte de exempelvis till Tylösand mellan matcherna för att tänka på annat, hitta tillbaka till tryggheten och känna lugnet.

Bild: Ängby SK dominerade Flickor 14 och lade beslag på de två ädlaste medaljerna. Guld till Laurynne Cabardo, Angelina Bebawy och Ramila Momeni medan Amanda Asp och Frida Zetterström tog hand om silvret. Foto: Per Hällström

Flickor 16

SM-guldet gick till Våxtorps BoIS, som var helt överlägset. I klassen kom bara fem lag till spel och på lagets fyra matcher förlorade de inte en enda match, 12-0 i kvot.

Tyvärr blev det ingen finalmatch mot silvermedaljörerna Spårvägens BTK, då Gabriela Aaltonen insjuknade och inte kunde spela på söndagen.

Det var förstås väldigt tråkigt men förringar inte Våxtorps vinst, där Nellie Franzén gjorde 4-0, Alice Nilsson 3-0 och Agnes Svensson som hoppade in i en match och vann sin enda match.

Nu gällde det en bordtennistävling. Skulle det rört sig om en frisörtävling hade Våxtorps trio varit lika överlägsna.

Bild: Nellie Franzén, Agnes Svensson och Alice Nilsson vann både frisörtävlingen och lag-SM. Foto: Per Hällström

Damjunior 18

SM-guldet gick till Spårvägens BTK som var överlägset. Två matcher var allt de förlorade och i finalmatchen mot Sjömarkens BTK skrevs segersiffrorna till 3-0.

Maria Girlea imponerade mest av alla i damjuniorer 18 och gick obesegrad ur hela turneringen med 6-0 i singelkvot.

– Det var lite oklart om jag kunde få tid att vara med eftersom jag hade examina hemma i Finland. Som väl var kunde jag få ledigt och komma med, sade Maria Girlea.

Maria var också med i Spårvägens lag som tog sig upp i Pingisligan, vilket Maria Girlea tyckte skulle bli väldigt intressant nästa säsong.

För hennes del kommer hon tyvärr inte att kunna representera Finland i Ungdoms-EM, eftersom det ännu inte är klart med hennes medborgarskap. Det var fyra år sedan hon flyttade från Rumänien men får vänta ännu ett år på att vara med på Ungdom-EM.

Bild: Spårvägens BTK med Maria Girlea i spetsen vann damjunior 18 i överlägsen stil. Foto: Per Hällström

Pojkar 14

Vilken kamp det blev om de ädlaste medaljerna i vad som också skulle kunna kallas ”De vänsterhäntas förening” för att travestera en deckare av Håkan Nesser.

Adam Wallin, Sigge Hedblad, Olle Ståhl och Hugo Jobs är alla vänsterhänta och längsta strået drog IFK Täby BTK efter en gastkramande final mot Ängby SK.

Alla matcherna blev ohyggligt spännande och efter dubbeln hade Ängby en ledning med 2-1 efter att de vunnit skiljeset med 11-9.

Efter att Hugo Jobs besegrat Sigge Hedblad i öppningsmatchen lyckades till slut Adam Wallin vinna över Olle Ståhl med 13-11 i skiljeset.

Adam Wallin vann även. Över Hugo Jobs där två av hans vinstset skedde med minsta möjliga marginal. 15-13 i andra och 12-10 i fjärde.

Olle Ståhl hade läge att avgöra för Ängby men efter vinst i första set tappade han andra med 13-11. Vinst i tredje och vägen mot guldet låg öppen. Sigge Hedblad lyckades få till ett skiljeset som blev otroligt spännande och nervöst. Olle hade ledningen i skiljeset, men Sigge kom ikapp och skaffade sig 10-9. Olle utjämnade och skaffade sig därefter en matchboll till sig och Ängby. Sigge Hedblad lyckades ta sig ur den knipan och vinna de avgörande bollarna fram till 13-11 och guld till IFK Täby BTK.

Pojkar 14 final
Ängby SK-IFK Täby BTK 2-3
Hugo Jobs-Sigge Hedblad 11-7, 4-11, 11-9, 11-3
Olle Ståhl-Adam Gravsiö Wallin  11-8, 7-11, 11-7, 6-11, 11-13
Emil Gjörling/Jobs-Gravsiö Wallin/Hedblad 7-11, 11-7, 13-11, 7-11, 11-9
Jobs-Gravsiö Wallin 11-7, 13-15, 2-11, 10-12
Ståhl-Hedblad 11-4, 11-13, 11-7, 6-11, 11-13

Bild: Adam Wallin vann båda sina singlar i den avgörande finalmatchen mot Ängby SK. Foto: Per Hällström

Pojkar 16

Det stod mellan Halmstad BTK och Ängby SK i förhandstipsen. Efter att Ängby förlorat med 3-1 mot Mariedals IK med 3-1 låg vägen öppen för att guldet skulle hamna hos arrangerande Halmstad BTK, och så blev det.

– Lite överraskande att det blev så stora siffror, sade Isak Alfredsson.

Tillsammans med Hugo Nylén nollade han alla motståndare. Båda gjorde 5-0 i singelspelet i dubbel vann de också sina fem matcher.

Isak Alfredsson stärkte genom sitt spel sina aktier att komma med i Ungdoms-EM till sommaren.

– Det är många som har chansen och vill inte uttala mig om möjligheterna, sade Isak Alfredsson.

På läktaren satt förbundskapten Pär Gerell och hade flera av sina tänkbara spelare i farten, men avvaktar till efter Ungdoms-SM i Helsingborg i maj med att ta ut truppen.

Både Nugo Nylén och Isak Alfredsson var nöjda med sina forehands och i den avslutande matchen mot Ängby kunde de spela avslappnat då en singelvinst räckte till SM-guld.

Bild: Isak Alfredsson imponerade stort när hemmaklubben Halmstad BTK tog SM-guld i Pojkar 16. Foto: Per Hällström

Herrjunior 18

Eskilstuna BTK hade ett lag som var outstanding alla andra lag och med alla tre spelare som tänkbara till sommarens Ungdoms-EM.

Allra roligast är att se David Björkryd tillbaka efter en lång rehabperiod.

– Tror bara jag hoppat in i en dubbel sedan förra sommarens Ungdoms-EM, sade David Björkryd.

David gjorde 4-0 i sina singlar, samma för Charlie Carlsson medan William Bergenblock gjorde 3-0. Tre set var allt som Eskilstunatrion tappade i den förkrossande vinsten. Det var Söderhamns Simon Lundqvist som vann ett set mot David Björkryd och sedan tappade de två set till i dubbelspelet. I övrigt var det, som man brukar säga i fotboll, spel mot ett mål.

– Det är väldigt skönt att vara tillbaka. Eftersom det var första tävlingen på länge var det så klart lite mer nervöst än vanligt, sade David Björkryd.

Nu klarade han den anspänningen på bästa sätt.

Alla tre ligger väl till för att komma med till Ungdoms-EM i sommar. Pär Gerell har ett angeläget problem med att ha så många spelare att välja mellan.

Bild: David Björkryd var tillbaka  efter en lång rehab och

Lag-SM ungdomar

För att få fram alla klasser får man klicka på fliken Lag-SM ungdom Finalspel

Toppbild: IFK Täby BTK vann den mest gastkramande finalen med 3-2 mot Ängby SK. Foto: Per Hällström