TÄVLINGSNYHETER

Årets WTT Feeder flyttar söderut

av | 2024-06-05 | Landslag, Start, Tävling

Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) har en långsiktig vision att kontinuerligt arrangera internationella evenemang och mästerskap med syfte att öka antalet utövare. Ett av evenemangen är tourtävlingen World Table Tennis Feeder. Efter ett år i Stockholm är det nu Halmstads tur att få stå som värd.

2023 var året då Sverige för första gången arrangerade en tävling som ingår på touren World Table Tennis (WTT). Den nya touren såg dagens ljus 2021 och är ITTF:s (International Table Tennis Federation) kommersiella bolag. Efter en trevande start mitt under pandemin har nu touren tagit fart och den internationella kalendern för 2024 och 2025 fylls nu på kontinuerligt med evenemang på de olika nivåerna.

WTT Feeder genomfördes första året av ett treårigt avtal i Stockholm. Nu flyttar tävlingen söderut, närmare bestämt till Halmstad, en stad med massor av arrangemangstradition, både från stora som mindre evenemang.

– Det känns spännande att vara tillbaka i VM-arenan från 2018. Vi har massor av goda minnen från de internationella evenemang som ägde rum under perioden 2015–2018 med VM som självklar kronjuvel – det satte verkligen både bordtennisen och staden på världskartan. Vi vet att intresset för bordtennis i Halmstad generellt sett är stort och numera återfinns också ett av våra två Riksidrottsgymnasium här. Att återigen få genomföra ett internationellt evenemang i staden känns extra roligt, förutsättningarna med transport, boende och närhet till arenan känns fantastiskt bra. I lokala föreningen Halmstad Bordtennisklubb, har vi också en trygg och skicklig partner som vi hoppas kunna samarbeta med, säger Johnny Ewerstein, evenemangs- och verksamhetschef på SBTF.

Att tävlingen flyttar på sig är tämligen odramatiskt, svensk bordtennis för diskussioner med såväl Stockholm stad som Stockholms Bordtennisförbund om kommande evenemang – en absolut nödvändighet då tillväxttakten i huvudstaden är stor.

– Vi har en bra dialog kring kommande evenemang med flera städer runtom i Sverige varav Stockholm är en. Här har vi flest antal utövare med ett växande intresse och då ska vi självklart se till att bjuda publiken på bordtennisunderhållning i världsklass, tillägger Ewerstein.

Ett offensivt avstamp mot framtiden

2026 är för svensk bordtennis ett mycket speciellt år eftersom SBTF då firar sitt 100-årsjubileum. Sedan en tid tillbaka har planer börjat smidas kring själva firandet som väntas bli rejält. Under arbetets gång har också en storslagen framtidsvision som innefattar ytterligare evenemang börjat ta sin form. Själva 100-årsjubileumet blir avstampet och från 2026 till och med 2030 ämnar SBTF undersöka möjligheterna att söka arrangörsskapet för både större mästerskap samt tourtävlingar inom World Table Tennis-cirkusen på de högre nivåerna. Som en röd tråd genom hela perioden kommer SBTF:s rekryteringsparaply, PING PONG POWER, löpa, allt för att nå den övergripande visionen att öka antalet utövare inom bordtennissporten. Och nu söker svensk bordtennis samarbetspartners.

– Att vi ska fira svensk bordtennis på ett storslaget sätt är självklart något att sikta mot. Att komplettera firandet med att söka riktigt tunga evenemang känns också naturligt eftersom vi traditionellt visat att vi är väldigt starka arrangörer. Kombinationen med PING PONG POWER-aktiviteter i samband med evenemangen där vi strävar efter att involvera och attrahera flera olika målgrupper i samhället är ett väl beprövat framgångskoncept som ständigt utvecklas och växer sig starkare eftersom fler och fler upptäcker bordtennisens alla hälsofördelar. Före VM i Halmstad satte vi ut över hundra bordtennisbord i offentlig miljö, nu är tidsperioden något längre och innefattar fler evenemang så varför inte ha tusen bord som målsättning? Lyckas vi med visionen är det såklart ett massivt åtagande men det kommer med en enorm potential och torde således vara väldigt intressant för flera städer i Sverige, menar Thomas Buza, generalsekreterare i SBTF.

Så började de 100 åren

Det var den 26 oktober 1926 som Svenska Bordtennisförbundet bildades, närmare bestämt i Riksidrottsförbundets (RF) lokaler. Initiativtagare till att bilda förbundet var Torsten Tegnér, dynamisk chefredaktör och ägare på tidskriften Idrottsbladet. Två journalister på tidskriften var beordrade att ta ledningen på förbundet. Dessa två herrars namn var Carl Wilhelm Linde, ”Cewe” i folkmun, samt Sven Lindhagen. Linde var, lämpligt nog, Idrottsbladets mest ivriga pingpongskribent och utövade sällskapsspelet flitigt hemma på matsalsbordet och oftast den som krediteras som Svenska Bordtennisförbundets allra första ordförande.

WTT Feeder spelas 16-21 september i Halmstad Arena.
Läs mer om evenemanget här: https://worldtabletennis.com/eventInfo?eventId=2886F

Foto: Linda Carlsson/SBTF