Tjejfestivalen ”Tillsammans är vi starkare” – SLUTSÅLD!

av | apr 11, 2023 | PING PONG POWER, Start

För ungefär ett år sedan påbörjade Svenska Bordtennisförbundet en satsning för att utveckla svensk dampingis genom att attrahera nya deltagare, såväl spelare som andra intresserade, till sporten, men också för att behålla de tjejer som redan finns i vår community.

Ett av initiativen inom projektet är Tjejfestivalen “Tillsammans är vi starkare” som går av stapeln i sommar, den 18-21 juni i pingisstaden Halmstad. Målsättningen var att locka 100 kvinnliga deltagare från hela landet, utan några ålders- eller nivåspärrar, men också att ge kvinnliga tränare möjligheten att vara en del av ett unikt koncept där de får interagera och utvecklas tillsammans. Tjejfestivalen bygger på viktiga värderingar såsom samhörighet, respekt, samarbete och att ha roligt tillsammans. Visionen är att etablera festivalen och göra den till ett årligt arrangemang, men också växa mer och mer för varje år så att vi kan öppna upp även för internationellt deltagande.

SBTF:s damstrateg, Maria Christoforaki delar med sig av sina tankar om Tjejfestivalen:

– Jag tyckte att det var rätt tid att skapa något stort och exklusivt för kvinnor, och att inkludera hela landet eftersom vi ser att tjejer och kvinnor generellt är underrepresenterade i klubbarna. Att föra dem samman genom en festival som denna, som erbjuder träning, turnering och sociala aktiviteter under tre dagar, och där de även har möjlighet att utbyta erfarenheter och känslor, tror jag definitivt kommer bidra till ökad motivation och vilja att fortsätta vara en del av sporten.

Anmälan till festivalen öppnades i början av februari och skulle pågått till slutet av april. Men en och en halv månad senare, i mitten av mars, var platserna redan slut vilket är ett fint kvitto på att vi är på rätt väg.

– Jag trodde verkligen på det här konceptet och att det skulle locka många deltagare, men jag var lite osäker på om vi verkligen skulle lyckas nå målet på 100 deltagare redan första året. När jag såg hur snabbt anmälningarna började komma in blev jag otroligt glad, säger Maria.

I nuläget har vi runt 25 personer på reservlistan.

– Såhär i efterhand ångrar jag nästan att jag inte drömde ännu större, och att jag nu tvingats säga nej till folk. Vi har gjort vad vi kan för att utöka och göra festivalen ännu större, men det var tyvärr inte möjligt denna gång. Jag tror att vi lätt hade kunnat nå 170-200 deltagare om vi haft möjligheten trots att det bara är första året, fortsätter Maria.

Redan nu har Svenska Bordtennisförbundet med Maria i spetsen börjat fila på nästa års festival, som förhoppningsvis ska bli ännu större.

– Planen är att kunna ta emot fler tjejer och kvinnor nästa år, då även internationella deltagare från hela Europa. Vi funderar även på att arrangera fler liknande evenemang under året, avslöjar Maria.

För SBTF, som delar utmaningen kring antalet kvinnliga spelare, tränare och ledare med flera andra nationella förbund, har resultatet av projektet hittills varit mycket positivt. Inom svensk bordtennis har det länge varit en gissningslek när det kommer till frågan hur man lockar tjejer och kvinnor till sporten. Målet med denna satsning och att ta in en strateg är att göra ett helhetsgrepp, där kompetens, fakta och statistik möter skräddarsydda aktiviteter.

– För oss har det låga antalet kvinnor i vår community varit som en “vit fläck på kartan” under ganska lång tid, vilket innebär att vi inte riktigt har vetat hur vi ska hantera problemet. Vårt mål med det här projektet är att skapa en långsiktig strategi för hur vi ska närma oss det faktum att det finns många saker som vi inte vet. Naturligtvis har vi många ledtrådar och idéer men för att kunna fatta smarta, strategiska beslut för framtiden finns det inget utrymme att gissa. Denna aktivitet visar dock att det finns väldigt mycket potential – Maria har gjort ett bra jobb hittills och visar också att man kan komma långt med passion. Nästa år hoppas jag att vi kan sikta ännu högre och organisera en European Festival, säger SBTF:s generalsekreterare Thomas Buza.

Foto: Linda Carlsson