Första svenska EM-guldet i lag på 21 år?

av | sep 17, 2023 | Start

Efter fredagsdramat mot Ungern i kvartsfinalen klarade Sverige även semifinalen mot Frankrike inför betydligt fler åskådare. Hela kortsidan i Malmö Arena nära spelbordet var fullsatt och jublet visste inga gränser när Sverige efter Truls Möregårdhs trevande inledningsförlust mot 17-årige Felix Lebrun, Truls första i EM,satte sig över fransmännen och vann med 3–1.

– Det var hur många människor som helst och man kunde höra mångas kommentarer på nära håll, sa Truls efteråt.
Kristian Karlsson, som besegrade Jules Rolland med 12–10, 11–9, 11–9, Sveriges enda 3–0-seger, var först att tänka en dag framåt.
– Inramningen i den här hallen är underbar och vi jagar nu Sveriges första lagguld på 21 år. Vi är extremt taggade.
Så ställ klockan på 17.30 på EM:s sista dag. Då går finalen mot det Tyskland som saknar den välkända trion Dimitrij Ovtcharov, Patrick Franziska och Qui Ding. Alla lämnade återbud till Malmöresan för att hårdträna i hemlandet.

Kom inte åt Felix…
Mattias Falck klädde av storebror Lebrun, 20-årige Alexis, efter att ha legat under med 1–2 i set i andra matchen. Därefter fixade Kristian segern mot Rolland innan Truls mötte Alexis.
– Felix är en komplett spelare som jag inte kom åt. Även om vi har full koll på både Frankrike och Tyskland är de två bröderna Lebrun svåra att komma åt. De är heta och aggressiva hela tiden. Felix är en fantastisk spelare och det är inte många landslag som tar två matcher mot Alexis.
Det gjorde Sverige.
Även om Truls länge såg ut att förlora mot de två bröderna. Men efter att ha hamnat i underläge med 0–2 – 6–11 i första setet och 4–11 i andra – lyckades han vända matchen och rada upp 11–9, 11–9, 11–6 till egna 3–2 och 3–1 för Sverige.
– Det var en lättnad att till slut få till returerna, servarna och backhandsslagen.

Förlust den gången
Mattias var glad över sin match mot Alexis Lebrun och minns att han mötte honom för ett och ett halvt år sen.
– Då fick jag stryk. Såväl Alexis som Felix brukar gasa på för fullt från början.
Vi hoppas att stämningen i Malmö Arena höjs ytterligare sista-EM-dagen som inleds med damfinalen klockan 14.00 innan herrarna visar upp sig i hagen 17.30.
När Sverige knep det senaste lagguldet ingick J-O Waldner, Fredrik Håkansson, Peter Karlsson, Jens Lundquist och Magnus Molin i truppen. I finalen besegrades Tyskland. Händer det igen?

Foto: Magnus Backe