TÄVLINGSNYHETER

Chinese Super League: Ett äventyr att minnas

av | 2023-07-25 | Landslag, Start, Tävling

Att få spela Chinese Super League är få förunnat och att ens få en inbjudan är unikt. Även om kineserna såg till att kartlägga Truls kommer de erfarenheter han tar med sig hem att vara ovärderliga för hans fortsatta utveckling. Ska Sverige på nytt ta upp kampen för att bli bäst i världen är det endast hårt jobb som väntar och att fler av våra spelare vill anta utmaningen för att inte tala om alla ungdomar som är på väg upp. 

 

Av: PER HÄLLSTRÖM

13 juli gav sig Truls Möregårdh tillsammans med sin pappa, Carl, ut på sitt största äventyr i hans unga liv som pingisspelare. Genom Stiga och deras kontakter hade Truls som den andre svensken genom tiderna fått erbjudande om att vara med i Chinese Super League. Troligen det svåraste man kan medverka i. Jag fick en pratstund med Truls efter att han kommit hem och smält alla intryck.

– Det var mycket att ta in. Värdefullt att ha med mig pappa som extra ögon. Bra att också ha någon med sig eftersom det är både fysiskt och mentalt jobbigt att vistas i den här miljön. Det här var lärorikt och nyttigt, sade Truls Möregårdh.

Att som icke-kines bara få möjlighet att medverka här är unikt. Tidigare var Jörgen Persson den ende svensk som varit med, Senaste gången som det fanns europeiskt inslag i ligan var 2013-14 då Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov. De enda andra européer som varit med är Jean-Michel Saive, Vladimir Samsonov, Michael Maze och Adrian Crisan.

Innan själva tävlingen startade hann Truls med två träningsdagar.

– Det är tyvärr svårt att ta med sig den träningskvaliteten hem, inte ens i Düsseldorf är det samma. Sättet de tränar på går inte att jämföra, de är starkare, snabbare, säkrare, de är bättre på allt, sade Truls Möregårdh.

Naturligtvis såg kineserna möjligheten att studera Truls Möregårdh med dennes speciella egenskaper och säkert kartlägga honom inför framtiden. Samtidigt tar Truls med sig både intryck och erfarenheter från vistelsen i Kina och sin medverkan i världens överlägset bästa pingisliga, erfarenheter som man inte kan få med sig på något annat sätt än att på plats få vara med.

När ligan drog i gång blev det en ny erfarenhet som Truls aldrig tidigare upplevt.

– När det var en huvudmatch på bordet bredvid var det sådant liv och skrik från de femtusen på läktarna, att det var svårt att höra ens egen bollträff, sade Truls Möregårdh.

Det var ingen enkel start han fick eller vad sägs om följande. I sin första match ställdes han mot ingen mindre är Ma Long, knapp förlust med 3-2 i set. Därefter var det dags att möta Fan Zhendong, som kom undan med 3-1 i set.

– Jag kände att jag hade en bra chans mot Ma Long, men föll i skilje. Mot Fan blev jag lite arg på mig själv. Hade 9-7 och förtjänade ett skiljeset. Det går inte att tappa fokus en enda sekund, då blir man straffad direkt, sade truls Möregårdh.

Efter åtta lagmatcher i grundserien var det dags att summera resultaten. Truls lag, Lexuan Sports Group TTC slutade på sjätte palts där de fyra främsta gick till slutspel. Ingen skugga ska falla över Truls, som i denna häxkittel till motstånd fick pluskvot, 7-6 och blev tionde bäste spelare och då ska man komma ihåg att han spelade flest singelmatcher av alla.

Truls Möregårdh i mitten med sina lagkamrater i Lexuan Group TTC, Liang Yanning, Zhou Yu, Gao Yang och Sai Linwei

– Det är klassen svårare att gå rent här än att vinna VM, sade Truls Möregårdh.

Så var det, ingen spelare gick igenom ligan utan förlust. Några av spelarna kanske inte är kända av stora flertalet pingisintresserade, men en sak ska man ha klart för sig, de skulle alla i princip gå rent i den svenska Pingisligan och vara eftertraktade ettor i Bundesligan.

Truls fick gå ännu en match efter sina matcher. Alla (!) ville självklart ha autograf av tävlingens mest exotiske spelare. Foto: Privat

Bara att lugnt konstatera, de är bättre på allt. Samtidigt ser och förstår nu Truls ännu tydligare hur han många gånger är vassare i själva matchspelet. Ovärderliga insikter som inspirerar för fortsatt hård träning.

Truls är  helt klar över vad som väntar honom framöver.

– Hur jag ska bli lika bra? Ja, det är bara att slita som…, sade Truls Möregårdh.

Vi behöver fler svenska spelare är beredda att anta utmaningen!

På plats på hedersläktaren fanns naturligtvis Liu Guoliang, och han tog emot Truls Möregårdh med stor värme.

Kinas högste ansvarige tillika vice president i ITTF, Liu Guoliang, kallade upp Truls på hedersläktaren vilket var en uppskattad och bejublad gest som publiken uppskattade. Foto: Privat

Slutställning
1. Shandong Weiqiao 8-0
2. Shanghai Zhongxing 7-1
3. Shantou Mingrun 6-2
4. Shandong Luneng 5-3
5. Huangshi 4-4
6. Lexuan Sports Group 3-5
7. Sichuan 2-6
8. Shenzhen Baoan 1-7
9. Jiangsu Zhongchao 0-8

Truls Möregardhs facit:

Ma Long – Möregardh 3-2
Fan Zhendong – Möregardh 3-1
Quan Kaiyuan – Möregardh 1-3
Zhao Zhaoyan – Möregardh 1-3
Xiang Peng – Möregardh 3-0
Lin Shidong – Möregardh 3-0
Lin Gaoyuan – Möregardh 3-2
Li Yijie – Möregardh 0-3
Sun Wen – Möregardh 1-3
Yan Sheng – Möregardh 1-3
Yu Ziyang – Möregardh 3-1
Xu Chenhao – Moregardh 1:3
Liu Yebo – Moregardh 1:3

Toppbild: Truls Möregårdh in action vid Chinese Super League. Foto: Privat