”Bästa dagen i mitt liv”, sa Truls

av | sep 18, 2023 | Start

Det fanns ingen tvekan: Sveriges herrtrupp var ute efter EM-guldet i Malmö Arena och de båda 3–1-segrarna mot Frankrike i semifinalen och mot Tyskland i finalen underströk den kapacitet som finns.

– Vi var nästan ute mot Ungern i kvarten, men när vi gick vidare med knappast möjliga marginal fick vi den kick vi behövde, summerade förbundskaptenen Jörgen Persson det nya guldet efter 21 års väntan.
Efteråt gick han runt och skrev autografer till många åskådare. Givetvis glömmer de aldrig en världsmästare och av Sverige största idrottare.
Och där har ni en faktor som lyfte hela arrangemanget: bilden av finalbordet och mängderna av gulklädda supportrar. Och kan ni tänka er, de kunde följa matchsiffrorna från början till slut. Detta var ett stort steg uppåt i den pingishistoria som inte alltid varit så upplyftande.
– Jag får verkligen tacka publiken som var som en extra spelare för oss, sa Jörgen.
Om inte han vet så kan väl ingen veta.
Jörgen hann som spelare med hela sju OS, förutom alla VM och EM.

”Bästa dagen…”
Allt nog, Sverigeettan Truls Möregårdh var minst lika glad som Jörgen efter pingisfesten i Malmö och 3–2-segern mot tyske legendaren Tim Boll med smått otroliga åtta EM-guld i singel.
– Bästa dagen i mitt liv. Inget går upp mot det här. Även om man har jobbat för EM-guldet kändes det smått overkligt när jag slagit sista bollen.
Den gav 11–5 mot 42-åringen Boll, som skulle kunna vara pappa till Truls. Men pappa heter Carl Möregårdh.
– I unga år hade han en gest som jag använder mig av i dag. Ni kanske såg den när EM-guldet var klart och jag gick ner på knä. Jag spelade en fantastisk pingis, skönt att jag fick knäcka tyskarna som sökte en offensiv.
Truls lade till:
– Boll vann många småbollar, men jag vann de viktigaste.

”Ovärderligt publikstöd…”
Kristian Karlsson som besegrade Kay Stumper och ordnade en 2–1-ledning innan Truls gick in och avgjorde i sin andra match höll med om att mästerskapet kan klassas högt:
– Stödet från publiken var ovärderligt. Den roligaste idrottsupplevelse jag varit med.
Anton Källberg, smått suverän i tyska Bundesliga senaste säsongerna, spelade endast två matcher för Sverige. Men lyckan var lika stor att få stötta laget från bänken:
– Jag tog inte chansen i kvarten (1–3 mot ungraren Tamas Lakatos) men känslan nu är otroligt bra.
Vi avslutar med femman Jon Perssons roliga kommentar när EM-guldet var säkrat:
– Det blev ingen match för mig så det var en konstig laguttagning. Men allt är underbart nu!