PingisArenan – Nytt Tävlingsadministrativt system
PingisArenan: Nytt Tävlingsadministrativt system
PingisArenan är namnet på den nya digitala plattform SBTF utvecklar tillsammans med Stupa Sports Analytics för all tävlings- och serieverksamhet i svensk bordtennis. På PingisArenan kommer allting som har med tävlingar, med serier, med ranking, med licenser, spelarövergångar och så vidare att finnas.
PingisArenan kommer gå live i full skala från och med säsongen 2025-2026. Det betyder att redan under våren 2025 kommer systemet börja introduceras och användas av svenska distrikt och föreningar. Under våren kommer därför ske ett omfattande arbete med att tillhandahålla manualer och utbildningstillfällen. På denna sida samlas all nödvändig information om PingisArenan inför kommande säsong.
NÄSTA UTBILDNINGSTILLFÄLLE:
Tisdag 29/4 Kl 11:30. Läs mer under punkt 6 Utbildning & seminarier nedan
LÄNKAR
Användbara länkar:
Inloggning för Föreningar
Resultat & Lottningar
APP – Android
APP – Apple
Innehållsförteckning
- Vad är PingisArenan?
- Vad blir bättre med PingisArenan?
- Vad är viktigt med PingisArenan?
- Pilotklubbar
- Manualer och tutorials
- Utbildning och seminarier
- FAQ
1. Vad är PingisArenan?
PingisArenan är SBTF:s onlinebaserade digitala plattform för all tävlings- och serieverksamhet i svensk bordtennis. PingisArenan består i grund och botten av fyra olika moduler som var och en för sig kommer att hantera tävlingar, seriespel, ranking samt licenser och spelarövergångar.
Med PingisArenan kommer allting gällande tävlingar kunna hanteras, allt från ansökan om tävlingstillstånd, via planering och genomförande av själva tävlingen, till redovisning av tävlingen. PingisArenan kommer kunna hantera både anmälningar och betalningar, liksom all funktionalitet kring själva tävlingen förbättras och förstärks.
Med PingisArenan kommer allt seriespel kunna samordnas och hanteras. Både nationellt seriespel och distriktsseriespel hanteras inom systemet och kan presenteras på ett snyggare och mer användarvänligt sätt. All administration kring seriespelet förenklas och förbättras.
Med PingisArenan kommer rankingen automatiseras i högre utsträckning, vilket minskar risken för manuella felaktigheter. Redovisningen av tävlingen blir lättare för föreningarna och för SBTF minskar behovet av manuellt arbete. Möjligheten att rent tekniskt förändra rankingsystemet utifrån verksamhetens behov ökar också.
Med PingisArenan kommer hantering av licenser, spelarövergångar och olika former av spelartillstånd kunna gå betydligt snabbare med all hantering samlat på ett och samma ställe.
2. Vad blir bättre med PingisArenan?
- PingisArenan innehåller betydligt fler och mer moderna funktioner för tävlingar vilket ger alla föreningar möjlighet att arrangera ännu bättre tävlingar som lockar fler spelare och skapar högre intäkter. Lagklasser, divisionsklasser, slutspel i poolform, allt blir lättare i PingisArenan.
- PingisArenan ger möjlighet att planera och tidssätta alla klasser i sin helhet, både gruppspel och slutspel, vilket på samma gång förbättrar servicen till tävlingens alla deltagare och minskar stressen för tävlingsledningen.
- PingisArenan möjliggör och förenklar för flera personer att arbeta samtidigt i systemet vilket skapar helt nya möjligheter för en effektiv och stressfri tävlingsledning, där olika uppgifter som behöver utföras samtidigt kan fördelas på olika personer.
- PingisArenan är genom att vara onlinebaserat ett system som arbetar i realtid vilket innebär att information publiceras automatiskt och görs tillgänglig för tävlingens deltagare omedelbart utan fördröjning och på ett enkelt och överskådligt sätt.
- PingisArenan möjliggör en helt automatiserad och integrerad anmälningsfunktion till tävlingar vilket har potentialen att rejält reducera den administrativa bördan för samtliga arrangörer och tävlingsledare.
- PingisArenan samlar all administration och hantering av seriespel, licenser, spelarövergångar med mera inom ett och samma system vilket både gör livet lättare för föreningar och ser till att informationen samlas och blir lättare tillgänglig för samtliga.
- PingisArenan erbjuder möjligheter för fortsatt utveckling för både SBTF och för föreningar, såväl rent tekniskt som kommersiellt. Nya moduler kan kopplas på som skapar nya förutsättningar för att arbeta med sponsorer och att på olika sätt synliggöra och växa en förenings verksamhet.
- PingisArenan kommer med systemets nya och förbättrade funktioner, dess reducerande och förenklande av all administration kopplad till tävlingar, serier och licenser, vara ett om inte billigare så åtminstone mer prisvärt system.
3. Vad är viktigt med PingisArenan?
Vad har varit viktigt för SBTF i utvecklingen av PingisArenan och varför har SBTF valt att samarbeta med just Stupa Sports Analytics?
- Att fungera
Ett nytt system måste vara säkert och stabilt i sina grundläggande funktioner. Det ska kännas tryggt att använda för tävlingsledare i den lilla distriktstävlingen likaväl som för den mycket större elittävlingen. Ett nytt system måste också vara helt kompatibelt med våra svenska tävlingsregler och rutiner.
- Att förenkla
Ett nytt system ska vara enkelt att använda och ska samla all administration gällande serier, tävlingar och tävlande på en och samma digitala plattform. På detta sätt ska ett nytt system effektivisera, spara tid och arbete, och göra livet lättare för distrikt, för föreningar och klubbledare liksom på förbundsnivå.
- Att förbättra
Ett nytt system ska innehålla bättre och betydligt fler funktioner med vilka tävlingar och serier kan genomföras och utvecklas. Tävlingar och serier ska därför kunna bli ännu bättre, för spelare såväl som för arrangörer, med ökade möjligheter till ett mer varierat utbud av spelformer på alla nivåer. Arrangörens möjligheter ska utökas, inte begränsas.
- Att digitalisera
Ett nytt system ska automatisera alla delar av den tävlingsadministrativa processen och rejält reducera behovet av manuell hantering. Ett nytt system ska också vara skalbart, det vill säga något som går att med lätthet bygga vidare på i framtiden med nya moduler och idéer och möjligheter för svensk bordtennis.
- Att kontrollera
Ett nytt system ska vara framtaget och kontrollerat av svensk bordtennis självt, genom SBTF. Detta är viktigt för att minska risken med svensk bordtennis beroende av enskilda personer och små aktörer, och för vår gemensamma framtidssäkring. Ett eget system gör också att svensk bordtennis kan äga och kontrollera sin egen data och information.
- Att växa
Ett nytt system ska ge samtliga föreningar och svensk bordtennis som helhet kapacitet att växa i termer av nya tjänster, nya intäkter och nya möjligheter att visa upp sin verksamhet. På detta sätt får svensk bordtennis bättre chans att växa, både fysiskt och digitalt, med fler spelare, en större publik och flera möjligheter att växa ekonomiskt.
4. Pilotklubbar
Följande föreningar är för närvarande anmälda som pilotklubbar i PingisArenan, med möjlighet att testa systemet och genomföra tävlingar i systemet under våren:
- Aga BTK
- Askims BTK
- Linköpings PK
- BTK Safir
- IK Sirius BTK
- Jämjö BTK
- Stratos Enköping BTK
- Vassunda IF
- Västerås BTK
- Ängby SK
Förening som vill vara pilotklubb i PingisArenan under våren kontaktar SBTF och Malin Karlsson på malin@sbtf.se.
5. Manualer och tutorials
Till PingisArenan och dess olika delar finns följande manualer och tutorials:
Listan fylls på kontinuerligt. Programmet är under utveckling så saker kan ändras sedan manualerna skrevs.
Manual – Bas – för föreningsanvändare
Manual – Genomföra en tävling OBS kommer uppdateras igen
6. Utbildning och seminarier
Under 2025 erbjuds följande utbildningar, seminarier och workshops:
Listan fylls på allt eftersom:
Datum | Tid | Innehåll |
2 april | 19.30-21.00 | Skapa & genomföra en enklare tävling – se i efterhand |
8 april | 11.30-13.00 | Skapa & genomföra en enklare tävling – se i efterhand |
15 april | 11.30-12.30 | Tidssättning + frågestund – |
22 april | 11.30-12.30 | Ranking/divisionsklasser & Snakelottning + frågestund – se i efterhand |
29 april | 11.30-12.30 | Bas för föreningsanvändare + frågestund – Se i efterhand |
13 maj | 11.30-12.30 | Appen “Stupa Events” + frågestund – Möteslänk |
19 maj | 19.30-21.00 | Pingisarenan för Överdomare – Möteslänk |
27 maj | 11.30-12.30 | Allmän frågestund – Möteslänk |
Maj | Skapa serier (för distrikt) |
7. FAQ
När kör PingisArenan igång?
SBTF kommer använda sig av PingisArenan under SM-tävlingar och SBTF-tävlingar under våren, 2025. Under våren kommer pilotklubbar och andra som vill kunna testa systemet. PingisArenan kommer gå live i full skala, det vill säga för all tävlingsverksamhet på nationell nivå, från och med och inför säsongen 2025—2026.
Går det att välja att använda eller inte använda PingisArenan?
För att få tillstånd att arrangera en nationell tävling, en Sweden Tour-tävling eller en mästerskapstävling kommer det vara nödvändigt att använda PingisArenan som tävlingsledningssystem.
Vilka krav i termer av utrustning med mera ställer PingisArenan på klubbarna?
PingisArenan är ett onlinebaserat system. Det ställer därför inga större krav på hårdvaran än en normalt fungerande PC eller Mac. Vad som krävs är uppkoppling men där räcker det normalt sett utmärkt med hallens publika wifi, eller än bättre om hallen har specifik wifi för arrangörer. I några få fall kan det bli aktuellt att behöva köpa en router.
Hur fungerar PingisArenan rent praktiskt administrativt?
Varje klubb ges ett konto och inloggningsuppgifter till PingisArenan. Detta konto kan sedan fördelas upp på olika roller där olika personer i klubben kan jobba med sina olika delar av det. Alla med tidigare kännedom av exempelvis Profixio kommer känna igen sig i detta upplägg.
Hur har valet av Stupa gått till? Har andra alternativ utvärderats?
Ett antal kriterier har varit viktiga för SBTF i valet av partner gällande ett nytt tävlingsledningssystem. Dessa kriterier finns mer utförligt beskrivna under avsnittet Vad är viktigt med TAS? Men i korthet gäller att ett nytt system måste fungera, det måste förenkla, och det måste förbättra. Det är också viktigt att SBTF kontrollerar sitt eget system för att på så vis minska den operativa risken i allas tävlingsverksamhet. Dessutom behöver det vara ett system som ger svensk pingis möjlighet att i framtiden växa kreativt, växa kommersiellt och växa sett också till bredden på verksamheten.
Av de aktörer som SBTF har varit i kontakt med, och av de aktörer som kontaktat SBTF och uppvisat intresse för detta utvecklingsprojekt, är det enbart Stupa Sports Analytics som har bedömts motsvara samtliga dessa kriterier på ett trovärdigt sätt.
Vad blir kostnaden för klubbar och användare?
Vad gäller den mer publika delen av den digitala plattformen, det vill säga det som hanterar seriespelet, licenser, övergångar med mera uppstår ingen merkostnad jämfört med idag, utan det anses ingå i de olika avgifter som redan betalas till SBTF, t ex årsavgift. Vad gäller tävlingsledningssystemet så är den årliga licensavgiften för detta beräknad att uppgå till cirka 2500 kronor per förening.
För denna årskostnad får föreningen all administration gällande tävlingsverksamhet samlad på ett ställe, den får själva tävlingsledningssystemet med bättre funktionalitet än dagens system, samt den får allting direkt publicerat online. Det betyder att det nya systemet, TAS, kommer vara ungefär lika billigt som dagens system är (där man betalar en årlig avgift för licensen och därefter betalar extra per tävling för att få upp det online) för en förening som arrangerar en enda tävling per år, men i själva verket billigare för den förening som arrangerar flera tävlingar per år.
Vem äger systemet och vilka får intäkterna?
SBTF äger rätten till sitt eget tävlingsledningssystem. Till skillnad från idag, där intäkterna går till en extern aktör som inte kommer svensk bordtennis tillgodo, så kommer det nya systemets intäkter i form av licensavgifter etc gå till svensk bordtennis. Av dessa intäkter kommer enligt avtal en andel gå till SBTF och svensk bordtennis och en andel till Stupa Sports Analytics, där andelen till SBTF och svensk bordtennis är den större andelen.
Har Stupa utvecklat sådana här system tidigare?
Stupa Sports Analytics är ett företag som har legat på framkanten i utvecklingen av sportanalytiska verktyg, och som jobbat sedan tidigare med centrala bordtennisaktörer såsom exempelvis ITTF, främst med streaming, live scoring och statistisk analys med AI-verktyg. De har därifrån utökat sin verksamhet just mot den här typen av digitala plattformar och har på kort tid börjat jobba med ett stort antal nationella aktörer inom bordtennisen, ETTU och de norska och danska förbunden som exempel, liksom de jobbar aktivt inom flertalet övriga racketsporter också.
Hur säkerställs systemet gentemot GDPR?
Systemets servrar är lokaliserade inom Europa, och systemet kommer därför följa europeisk och svensk lagstiftning gällande GDPR.
Finns en utbildningsplan för tävlingsledare?
Utbildningsplanen för det nya systemet beskrivs mer i detalj i det sjätte avsnittet här ovanför med namnet Utbildning och seminarier. Samtliga föreningar får under våren klubbkonton till TAS, med full access till tävlingsledningssystemet, kostnadsfritt. Detta gäller säsongen ut. Detta ger samtliga föreningar möjligheten att testa runt, pröva och bekanta sig med systemet, och pröva att arrangera tävlingar i det, exempelvis klubbtävlingar under våren.
Det finns ett ständigt växande antal manualer till systemet, samtliga länkade under femte stycket Manualer och tutorials här ovanför. Dessa underlättar mycket. Ett antal större allmänna genomgångstillfällen av systemet erbjuds den 2 respektive 8 april. Sedan erbjuds även veckovisa frågestunder under april, och därefter fortsatta frågestunder med något lägre frekvens under maj och juni.
TAS är inte svårt att lära sig, det är i själva verket kanske lättare att lära sig än vad TT coordinator är för den nye tävlingsledaren, även om vi så klart förstår att det kan kännas ovant i början. Särskilt då för de som hunnit vänja sig vid TT coordinator. Men det kan också vara värt att påpeka att dagens utbildning i TT coordinator omfattar någon timmes praktisk genomgång av dess mest grundläggande funktioner under tävlingsledarutbildningen, resten förväntas man lära sig själv ”längs vägen”.
Detta element av självlärande, eller “learning by doing”, kommer fortsatt vara en central del i utvecklingen, egentligen oavsett vilket system som än används. Det har svensk bordtennis klarat alldeles utmärkt så här långt och vi är helt övertygade om att så fortsatt kommer vara fallet. Sedan hjälps vi alla åt längs vägen.
Vad blir den totala kostnaden för implementering på kort och på lång sikt?
Den huvudsakliga implementeringskostnaden för det nya systemet och den digitala plattformen har SBTF redan tagit, som en del av förbundets digitaliseringsstrategiska resa, delvis finansierat med RF-projektstöd. Några fler och framtida implementeringskostnader är inte att vänta, utan det uppstår nya kostnader i det fall vi själva väljer att investera i nya moduler med ny funktionalitet. Däremot uppstår det en självklar merkostnad om vi väljer att köra detta nya system parallellt med våra gamla system, en merkostnad motsvarande kostnaden att hålla igång det gamla.
Kontakt för frågor kring PingisArenan:
Malin Karlsson, malin@sbtf.se