TÄVLINGSNYHETER

Den nationella serieindelningen är presenterad!

av | 2024-05-13 | Information, Serie, Tävling

Det skulle kunna sägas att svensk bordtennis saknar riktiga helgdagar eller högtidsstunder. Sådana där som det ofta finns rätt många av i större sporter som fotboll eller ishockey exempelvis. Om vi däremot skulle leta efter någon sådan helgdag så vore det alls inte fel att nämna dagen när den nationella serieindelningen för kommande säsong publiceras.

I år får vi dubbelt så roligt för vi gör en helgdag till två helgdagar istället. Vi skickar ut herrarnas serieindelning idag måndag. Damserierna väntar vi med i ytterligare någon vecka eller två för bästa möjliga underlag. Men på herrsidan hittar vi som vanligt fulla serier, vilket betyder 240 lag från Haparanda i norr till Trelleborg i söder fördelade över som brukligt 30 olika serier som tillsammans formar svensk bordtennis pulsåder.

Preliminär serieindelning säsong 2024/2025

Viktigt att komma ihåg är att detta alltjämt är en preliminär nationell serieindelning som kan komma att förändras fram till den 30 juni om lag exempelvis får förhinder och måste dra sig ur seriespelet och om reservlag i så fall anmäls. Men detta ska inte behöva betyda många eller ens särskilt stora förändringar, så med denna nationella serieindelning får alla lag en bra bild över hur deras nationella seriespel kommer se ut nästa säsong.

Det nationella seriespelet engagerar många lag och många spelare. Få saker berör och skapar intresse och diskussion på samma sätt. Det säger kanske sig självt att det också ger upphov till många frågor, och i vissa fall kanske till och med missförstånd. Vi försöker här svara på några av de vanligaste.

Hur bestäms det vilken serie ett lag hamnar i?

Det enklaste svaret är att det bestäms helt och hållet utifrån geografi, det vill säga var på den svenska kartan laget har sin hemvist. Här kan avstånd i tid ges mer vikt än avståndet i höjdled på kartan. Utöver det, i den utsträckning det inte medför orimliga geografiska förflyttningar, försöker vi så långt som möjligt hålla lag från samma klubb i olika serier.

Går det att önska vilken serie mitt lag ska hamna i?

Det går alltid att önska naturligtvis. Men det är svårt att kombinera motstridiga önskemål från många klubbar vilket gör att det ofta faller tillbaka på geografin. Men i de fall det går att ta hänsyn till önskemål utan att det drabbar något annat lag så försöker vi självfallet gå dem till mötes.

Vad händer om vi måste dra ut vårt lag?

Det kan självfallet hända att man av något skäl måste dra ut ett lag efter att laget anmälts och deadline passerat. Omständigheter förändras. Fram till och med den 30 juni går detta att göra med 1x serieavgiften som avgift. Från och med den 1 juli medför utdraget lag en avgift motsvarande 3x serieavgiften.

Vem har beslutat detta?

Det har beslutats av SBTF:s Förbundsmöte, det vill säga SBTF:s högsta beslutande organ och demokratiska församling av distrikt och våra största föreningar. Det är ett beslut sedan lång tid tillbaka. Det enda nya från och med den här säsongen är att ångerveckan har plockats bort, det vill säga ett lags möjlighet att i praktiken få se serieindelningen innan det anmäler sig.

Måste vi arrangera sammandrag?

Möjligheten att kryssa för att vi inte vill arrangera sammandrag finns inte längre i anmälningsformuläret. Detta betyder inte nödvändigtvis att ett lag måste arrangera ett sammandrag. Men det betyder att ett lag som anmäler sig till och deltar i en nationell serie förväntas kunna arrangera ett sammandrag. Med detta betonas alla lags gemensamma ansvar för att det nationella seriespelet faktiskt ska kunna genomföras och kan avlasta de klubbar som tidigare dragit väldigt tunga lass med detta. Självfallet om något lag har väldigt goda skäl för att inte alls kunna arrangera ett sammandrag, helt eller halvt, så lyssnar vi på det.

Varför får vi inte spela i en Stockholmsserie?

Det finns inga ”Stockholmsserier” i det nationella seriespelet är det korta svaret. Det är geografin över hela landet som avgör serieindelningen, inte distriktstillhörighet. SBTF jobbar med att göra resor och avstånd så korta som möjligt, men anmäler man ett lag till nationellt seriespel så får man förvänta sig att det medför vissa resor, och ju högre upp i seriesystemet ett lag befinner sig desto längre resor får man då förvänta sig.

Allmän sida serieinformation

KONTAKT

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig, peterh@sbtf.se
Malin Karlsson, tävlings- och serieadministratör, malin@sbtf.se

Foto: Linda Carlsson/SBTF