SUIF tar andraplatsen och Halmstad missar slutspel för andra året i rad

av | 2024-02-07 | Pingisligan, Start

Mycket stod på spel när Söderhamns UIF och Halmstad BTK drabbade samman i den trettonde omgångens hängmatch. Skulle SUIF kunna säkra andraplatsen och den viktiga hemmaplansfördelen i semifinalen? Halmstad å sin sida piskat att vinna för att ha chans på slutspelet inför sista omgången. Detta var frågor som skulle komma att få oväntat snabba svar.

Söderhamns UIF 4 – 0 Halmstad BTK

Viktor Brodd, Anton Hjort och Daniel Lindsö för SUIF. För Halmstad, Simon Arvidsson, Owen Cathcart och Willhelm Kindblad. Så såg laguppställningarna ut inför det som vi redan på förhand visste var SUIF:s avslutning på hemmaplan i grundserien, och en match som i realiteten riskerade göra slut på Halmstads seriesäsong.

Kanske präglade detta både nerver och sinnesstämning i de båda lagen. För där SUIF spelade med optimistisk spelglädje så såg Halmstad spända ut. Ett lag syntes spela i medvind och det andra laget kämpandes i en både tabellmässig och mental uppförsbacke. Det började helt enkelt inte bra för Halmstad.

Viktor Brodd visade ingen pardon mot Owen Cathcart i första matchen. Setsiffrorna blev stora och det kändes på något sätt symptomatiskt för matchen när Brodd defilerade hem det tredje och sista setet med 11-0. På andra bordet inledde Daniel Lindsö vansinnigt starkt och tog hem båda de första seten mot Willhelm Kindblad.

Här reste sig Kindblad samtidigt som Lindsö möjligen började anfäktas av sin egen anspänning, så nära att ta en första väldigt viktig seger för säsongen. Kindblad kvitterar till 2-2 i set. Men här visar Lindsö prov på stor styrka, när han lyckas återfinna sitt flow i skiljesetet. 11-8 till Lindsö, näven i vädret och påtaglig gläde och lättnad i lika mått.

Anton Hjort ville uppenbarligen inte vara sämre. Tufft motstånd i form av Simon Arvidsson i tredje singeln, och det var Arvidsson som tog kommandot i matchen och vann första set och tredje set. Men Hjort bet sig fast. Kvitteringen i andra set följdes av ny kvittering i fjärde set och även denna match stod inför ett ovisst skiljeset. Hjort var lätt på fötterna, Arvidsson med världen på sina axlar. Jämnt fram till 7-7 men väl där var det Hiort som såg möjligheterna. 11-8 och 3-0 till SUIF.

Kanonstart för SUIF. Katastrofstart för Halmstad.

Vad Halmstad ändå har gjort den här säsongen är att lufta unga svenska talanger. Och så valde man att göra även denna gång. Charlie Widing in istället för Kindblad och Widing öppnade som en vilde mot självaste Viktor Brodd med 11-5 i första set och därefter antydan till en ledning även i andra set. Men här vevade Brodd igång och visade att om inte gammal är äldst så är i alla fall äldre äldst.

Brodds seger mot Widing innebar 4-0 till SUIF mot Halmstad, vilket i sin tur innebär att Halmstad BTK för andra säsongen i rad missar slutspel. Möjligen en missräkning, särskilt med tanke på starten av säsongen och med tanke på lagets resultat, för att inte säga kollapser, i de tre senaste omgångarna.

För SUIF väntar slutspel senare under våren. Med segern mot Halmstad säkrade SUIF också andraplatsen i serien. Och man gjorde det framför fullsatta läktare i Söderhamns Idrottshall. Med sin atmosfär på hemmaplan, med sina guldfika och sin presentation och med sin höga kvalitet i arrangemangets produktion, både för publiken på plats och digitalt, är det många klubbar i Pingisligan eller som vill till Pingisligan som borde slå en signal till SUIF för goda råd på detta område.

SUIF vet att göra det mesta och bästa av sin hemmaplansfördel. Det visade SUIF med all önskvärd tydlighet också denna kväll.

Foto: Linda Carlsson/SBTF