SM-final: Söderhamn Svenska mästare

av | 2023-05-03 | Pingisligan, Start

Om den första finalmatchen mellan Söderhamns UIF och Eslövs AI BTK var dramatisk, var det ingenting mot vad som utspelade sig i finalmatch två.

Båda finalmatcherna gick till en avgörande dubbel och i båda dessa var lagen näst intill oskiljbara, men Söderhamn visade lite mer kyla när det skulle avgöras.

Eslöv var bara två poäng från att få till en tredje och avgörande match, men inför en entusiastisk hemmapublik i den fullsatta sporthallen tog Söderhamn sitt sjunde SM-guld.

– Det är helt sjukt, jag är fortfarande i chock, sade matchvinnaren Viktor Brodd.

Bild: Jublet visste inga gränser för hemmaspelarna Anders Eriksson och Koji Uezu med SM-pokalen i ett stadigt grepp.

Eslövs AI fick annars den uppställning som man hoppats på, att Truls Möregårdh skulle få både Viktor Brodd och Anders Eriksson på sin lott.

I mötet med Anders Eriksson spelade Truls Möregårdh stelt och det var först i skiljeset som det lossnade och han drog ifrån direkt efter sidbytet.

Eftersom Tom Jarvis vann öppningsmatchen mot Koji Uezu efter en dramatisk femsetare och Viktor Brodd vann i tre raka mot Daniel Kosiba, hade Eslöv skaffat sig 2-1 inför pausen.

I sin andra match lossnade det ordentligt för Truls Möregårdh och han bjöd på världspingis med flera publikfriande delikatesser. Efter en knapp vinst i första set vann han i säkert mot Viktor Brodd.

Vid det tillfället hade Eslöv gått fram till 3-1. På bordet bredvid hade Daniel Kosiba chansen att avgöra matchen. Eslövsspelaren hade 2-0 i set och nästan ointagliga 7-2 i tredje mot Söderhamns Koji Uezu.

På ett mirakulöst sätt lyckades Japanen ta hem setet med 11-9 och reducera till 1-2 i set. De två sista seten blev inte mindre dramatiska och Koji Uezu höll nerverna bäst i styr och kunde vinna med 12-10 i båda.

Eslöv var som sagt vid ett par tillfällen bara två bollar från att vinna matchen med klara 4-1 och få till en tredje och avgörande final.

Så blev det inte. Anders Eriksson vann den sista singelmatchen säkert med 3-1 i set mot Tom Jarvis, utjämnade till 3-3, varför en avgörande dubbel väntade.

Truls Möregårdh i par med Tom Jarvis hade tre setbollar i första set mot Viktor Brodd och Koji Uezu, som till slut kunde avgöra ett maratonset på sin fjärde setboll till 17-15.

I andra blev det på nytt dramatiskt när Eslövsparet hämtade in 5-9 till 9-9, men framburna av hemmapubliken tog Söderhamn de två sista poängen och kunde sträcka armarna i skyn och konstatera att SM-guldet var säkrat.

– Det här är toppen, så otroligt kul. Och vilken atmosfär vi har här i hallen. Jag njuter hela tiden, sade en överlycklig Anders Eriksson.

Detta var Söderhamns sjunde SM-guld genom tiderna.

Toppbild: Söderhamns UIF svenska mästare för sjunde gången.

Resultat SM-slutspel