Damserierna har tagit form!

av | 2024-05-27 | Information, Pingisligan

Till slut var de sju! Det såg inte alldeles ljust ut för Pingisligan by STIGA damer inför nästa säsong. Vid anmälningstidens ordinarie slutdatum hade fyra lag anmält sig med ett femte lag obestämda. Anmälningstiden förlängdes och efter några veckor av gemensamma samtal och beslut kan till slut en Pingisliga presenteras innehållandes sju lag: Eslövs AI BTK, Köpings BTK Dam, Halmstad BTK, Spårvägens BTK, Våxtorps BOIS, Kosta SK och Ängby SK.

– Det har varit ett par tuffa veckor med uppriktiga samtal både internt och tillsammans med inblandade klubbar. Vi tackar samtliga involverade lag och ledare för deras stora engagemang i Pingisligans framtid. Ett särskilt tack till Spårvägens BTK och Ängby SK som i ett jobbigt läge för Pingisligan steppar upp och tar ett stort ansvar för helheten. Nu ser vi fram emot Pingisligan nästa säsong, säger Peter Hyllman, SBTF:s tävlings- och serieansvarig.

Med anmälningsläget som det var i början av maj låg ett omedelbart fokus på att lösa Pingisligan by STIGA damer på kort sikt, det vill säga för nästa säsong. Men lika uppenbart är hur denna situation visar på ett akut behov av en större genomlysning av Pingisligan, liksom damseriesystemet som helhet, också på längre sikt. En sådan genomlysning kommer genomföras i dialog med klubbarna och presenteras för förbundsstyrelsen under hösten 2024.

– Alla de samtal vi haft under maj har gett oss en mycket god grund för en sådan genomlysning. Det är viktigt att verkligen veta vad Pingisligans problem beror på, vad som är hållbara lösningar på dessa problem och att dessa lösningar verkligen ger de effekter vi vill att de ska ge, sammanfattar Peter Hyllman.

Nedanför Pingisligan innehåller damserierna först och främst en fulltecknad Superettan, med åtta lag som tillsammans lägger grunden för vad som kommer bli en väldigt spännande säsong. Två Division 1-serier därunder, en nordöstlig serie med sex lag och en sydvästlig serie med åtta lag. Givet att fler lag än vanligt har tagit klivet uppåt är det en bra uppställning med lag.

Glädjande är inte minst antalet lag i Division 2-serierna som dels har ökat från förra säsongens 19 lag till 23 lag den här säsongen, dels ser flera nya föreningar ställa upp med lag i damserierna. Dessa 23 lag fördelas på tre seriegrupper vardera om 7-8 lag, vilket skapar goda förutsättningar för många matcher samt mer jämlika förhållanden mellan serierna denna gång.

I och med att damserierna med detta är lagda så börjar de sista pusselbitarna falla på plats för att slutföra den totala serieplaneringen för det nationella seriespelet som helhet med spelordning och speldatum samt sammandrag och arrangörer. Detta kommer alltså kunna presenteras inom en snar framtid.

 

KONTAKT

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig, peterh@sbtf.se
Malin Karlsson, tävlings- och serieadministratör, malin@sbtf.se

Toppbild: Ängby SK:s Maria Engelson i samband med Bordtennis-SM 2023 Foto: Linda Carlsson/SBTF