Ändrade speldatum för Pingisligornas slutspel 2023

av | 2023-02-24 | Information, Pingisligan

Tävlings- och Regelkommittén har under de senaste veckorna förberett och nu fattat beslut om ändrade speldatum för slutspelen i vardera Pingisligan Damer och Pingisligan Herrar.

Bakgrunden till att ändringar behövts göras är att nytillskott skett i pingisligalagens trupper efter nyår samt påverkande internationella evenemang där svenska landslagsspelare kommer att ingå.
Svenska Bordtennisförbundets Tävlings- och Regelkommitté (TRK) har efter samråd med landslagsledningen samt genom remiss till berörda föreningar kommit fram till och beslutat om nya fastställda datum för respektive slutspel. Ändringarna är gjorda utefter gällande regelverk samt en noga navigering i en redan mycket trång vårkalender inom svensk bordtennis.

– Vi har inom TRK arbetat hårt den senaste tiden för att hitta bästa möjliga lösning där nya förutsättningar inkommit i ett redan tajt spelschema under våren. Vi har försökt att vända på varje sten, och har i arbetet haft tät dialog med landslagsledningen samt strävat efter en transparent process gentemot ligaföreningarna. Kontentan av den senaste tidens pusslande för att få komma fram till beslut har varit att stor vikt lagts på respekt mot gällande regelverk, flexibilitet inför olika parters synpunkter samt också säkerställa Pingisligornas status, säger TRK:s ordförande Lars Sundling

Pingisligan Damer Slutspel

Semifinal 29 mars, 2 april och ev. 3 april
Final 12 april, 14 april och ev. 16 april

Ändring har påverkat ursprungliga semifinaldatum efter att ett sent aviserat Europamästerskap för U-21 kommer att spelas den 4–9 april i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Det är högst sannolikt att detta påverkar flera av damerna i uttagen svensk landslagstrupp. Regelverket medger att flytt av datum kan göras mot denna bakgrund, och efter godkänd remiss från ligaföreningarna har TRK fattat beslutet enligt ovan.

Pingisligan Herrar Slutspel

Semifinal 25 april, 27 april och ev. 28 april
Final 1 maj, 3 maj och ev. 4 maj


Efter att den svenska världsspelaren Truls Möregårdh gjort efterlängtad comeback i den svenska ligan efter nyår, och att Eslövs AI BTK därmed ökat sina chanser att ta sig till slutspel i en mycket jämn tabell, har det också medfört att en översyn behövts göras för att i enlighet med det svenska regelverket kunna anpassa datumen med Truls landslagsuppdrag under våren så långt som möjligt.

Efter löpande kontakt med landslagsledningen och genomförd remiss till ligaklubbarna där olika synpunkter inkommit har TRK fattat beslut om nya datum för slutspelet i Pingisligan Herrar enligt ovan.

Beslutet bygger till stor del på en noga navigering under en vår som till mångt och mycket redan är planerad. Därtill har sent aviserade tävlingar på internationella WTT-touren också påverkat möjligheterna. Effekten av beslutet blir att Truls kommer att kunna delta i den svenska landslagströjan på WTT Champions-tävlingar i Asien i mitten av april, men kommer att missa WTT Star Contender-tävlingen i Bangkok 25-29 april.

Slutspelet i Pingisligan Herrar kommer därmed också att spelas före officiellt VM-läger och direkt anslutande avfärd till individuella VM i Durban, Sydafrika den 20-28 maj.

– I kölvattnet av pandemin, där den internationella kalendern nu börjar sätta sig med väldigt många evenemang med kort framförhållning, påverkas naturligtvis även vårt ligaspel här på hemmaplan. Att få ihop det pusslet med många önskemål och viljor är en utmaning som kräver stor beslutskraft och flexibilitet. Jag tycker TRK har gjort ett väldigt strongt arbete med att få ihop helheten. Vi kan inte alltid tycka lika i alla lägen och därmed behövs det ibland kompromissas. Det tycker jag TRK och berörda parter nu lyckats väl med, säger SBTF:s förbundschef Thomas Buza avslutningsvis.

Foto: SBTF/Linda Carlsson