Riksidrottsförbundet anordnade under måndagen och tisdagen en träff på Bosön för Mötesplats Idrott 65+. På plats som Svenska Bordtennisförbundets representanter fanns styrelseledamot Monica J Erlandsson och PING PONG POWER-ansvarig Marit Brodd Almgren.
Projektet Mötesplats Idrott 65+, som inleddes i början av 2024, har involverat hela 22 specialidrottsförbund och 12 RF/SISU-distrikt. Projektet lägger fokus på målgruppen 65+ och vad föreningsidrotten ger dem, men också vad deras deltagande bidrar med till föreningarna.
Fem utvecklingsgrupper har fram till nu arbetat med följande områden:
- Komma i kontakt med målgruppen
- Utveckla anpassade aktiviteter
- Rekrytera tränare och ledare
- Göra 65+ mer delaktiga
- Få verksamhet att hålla över tid
SBTF genom Monica J Erlandsson har sedan förra våren varit en del av gruppen som arbetat med att få verksamhet att hålla över tid. Gruppen har utöver Monica bestått av representanter från fyra andra SF; friidrott, gymnastik, rodd och biljard, samt konsulenter från de två RF/SISU-distrikten Västmanland och Nordvästra Götaland.
Monicas arbete med gruppen har ytterligare brutits ner i områden som skapa intressanta och hållbara aktiviteter, hitta ledare och skapa ledarteam, spana efter och sprida goda exempel, samt öka förståelse för behov av Idrott 65+ och samverkan mellan olika aktörer. Under hösten startade man tillsammans i gruppen igång 22 pilotprojekt, varav fem inom pingisen som Monica driver.
– Köpings BTK och Bålsta BTK är två av föreningarna jag jobbat med i detta projekt, och som båda riktat in sig på att skapa intressanta och hållbara aktiviteter. I Köping har man redan fått igång en helt ny 65+ grupp för kvinnor. Även Bålsta har kommit långt och startat upp två nya grupper. Pensionärsföreningen i Göteborg är ett annat exempel, där man genom projektet kunnat utveckla sin redan befintliga bordtennisverksamhet för 65+, berättar Monica.
Under tvådagarsträffen på Bosön träffades de deltagande specialidrottsförbunden och RF/SISU-distrikten. Måndagen bestod av redovisning av det arbete man hittills gjort i grupperna, och under tisdagen hölls en paneldiskussion där samtliga SF och RF/SISU-distrikt, även de som inte deltar i projektet, bjöds in som åhörare – där över 100 personer deltog.
– Under arbetets gång har man väntat och väntat på att få träffa de andra deltagarna i projektet, så den här träffen har varit väldigt rolig och givande! Man lyssnar och tar med sig mycket från de olika redovisningarna. Oerhört kul också att en pingisrepresentant, Peter Ekman från Bålsta BTK, fanns med i panelen under tisdagen, säger Monica.
Projektet från RF:s sida sträcker sig hela 2025 ut.
– Framåt är tanken att RF, SF och RF/SISU-distrikten tillsammans ska jobba vidare med att sprida de goda exempel som arbetats fram, och på så sätt engagera fler föreningar i projektet. Målet efter projekttidens slut är att 65+ ska bli en självklar del av verksamheten i klubbarna, avslutar Monica.