Favoritsegrar och lovande talanger i Malmö

av | feb 15, 2024 | Förening, Para

Efter tre dagars tävlingsspel är alla medaljer utdelade från Malmö Open 2024. I fina Hästhagens sporthall levererade bordtennis många välspelade matcher där favoriterna oftast höll ihop det hela vägen.

Favoritsegrarna avlöste varandra
Tävlingen inleddes med dubbelklasserna stående och rullstol. Hela 37 par ställde upp i den stående klassen och 7 par i rullstolsklassen. Västersfavoriterna tillika landslagsspelarna Emil Andersson och Daniel Gustafsson gick fram till semifinal innan de tappade set. I finalen blev det en landskamp mot Danmark. Peter Rosenmeier som representerar FIFH Malmö spelade tillsammans med sin landsman Henrik Brammer, Hilleröd. Ett mycket bra dubbelpar visade att klass 6:an och 7:an efter att ha tagit första setet med 11-3. Därefter höjde sig Emil och Daniel och vann de tre resterande seten med 6, 6, 7.
Emil och Daniel vann sedan sina singelklasser i klass 8 samt 9-10 och möttes också i finalen i Prestationsklass Elit. Förhandstippad femsetare i elitklassen blev det och där vann Emil till slut.
På delad tredje plats kom Anja Händén, Halmstad BTK och Peter Rosenmeier, FIFH Malmö. De båda bronsmedaljörerna vann sina kvartsfinaler komfortabelt mot William Bayley, Brighton TTC respektive Sam Gustafsson, Söderhamns UIF med 3-0 i kvartsfinalerna.

I rullstolsdubbeln var landslagskombinationen Alexander Öhgren, Västers BTK och David Olsson, FIFH Malmö favoriter före sina väntade finalmotståndare Isak Nyholm, Västerås BTK och Magnus Norgren, Höga Kusten. I en välspelad final vann favoriterna med 3-1 i set.
Därefter följde Alexander upp med seger i rullstol klass 1-3 medan Isak fick med sig ett silver i klass 4-5. I finalen mötte han Jack Hunter-Spivey, Brighton TTC som idag är rankad 5:a i världen i klass 5. Isak lyckades vinna mot honom i elitklassen, men när helgens sista match spelades räckte det dessvärre inte till seger en gång till. Det var dock inte självklart att engelsmannen skulle ta sig hela vägen när han höll på att förlora mot David i semifinalen. Dessa tre kommer säkerligen mötas många gånger framöver.

Nerverna höll, nästan hela vägen fram
Junior och ungdomsklasserna visar alltid vad vi har att se fram emot, och vilka matcher vi bjöds på. Någon som stack ut lite extra och som har under senaste tiden visat att han blir att räkna med var Dominic Kramberger i pojkjunior-stående. Han gjorde många fina insatser och visade bra inställning. När semifinalen spelades mot förstaseedade norrmannen Krizander Magnussen var det den matchen som publiken hade i fokus. Det såg ut att bli en komfortabel seger efter bra spel, men det blev darrigt mot slutet när den stora ledningen minskade poäng efter poäng och matchbollarna blev färre och färre. På slutet tog han sig dock samman och vann det fjärde setet med 12-10. I finalen blev andraseedade Felix Hernborg, Lekstorps IF för svår mot Dominic som också är en spelare att hålla ögonen på. Hemmaspelaren från Malmö tilldelades välförtjänt årets talangpris efter helgens samlade insatser.

En rutinerad junior
Cajsa Stadler, Rudalens IF visade en stabil insats i flickjunior-stående i sina matcher. I finalen höll det på att bli 3-0 även där men danskan Rosa Kirkelund Emma från Rising Star Danmark försökte streta emot när hon vann tredje set med 12-14. Cajsa ordnade sedan upp det till en svensk seger med 11-8 i fjärde set. I skadeklass 6 följde hon upp med ett brons efter att bland annat ha slagit ut landslagskompisen Emelie Endre, IFAH Stockholm. Klassen i sig vann Peter Rosenmeier planenligt.

Samtliga resultat: Resultat Ondata

Toppbild: Malmö Open