Historiskt OS-silver

av | aug 9, 2024 | OS 2024

Sverige lämnar OS i Paris med två silvermedaljer i bordtennis. Det svenska herrlaget stod upp mycket starkt mot Kina och pressade varje match till skiljeset. Trots att den kinesiska muren höll även i denna final, har vårt bordtennislandslag överträffat alla förväntningar och kommer hem som hjältar.

OS-finalen mot Kina var en match där Sverige hade bestämt sig på förhand. Man trodde på det.

Tankarna går tillbaka till historierna om 80-talet. Lagfinalen 1985 i Göteborg. Sverige – Kina, 0-5. Lagfinalen 1987 i New Delhi, Sverige mot Kina. 0-5. Lagfinalen 1989 i Dortmund. Sverige – Kina, 5-0. Skillnaden? Man hade lärt sig av historien, man hade tränat sig att bli bättre – och man trodde på det.

För första gången på många år var det idag en känsla som sade – det här skulle banne mig kunna gå.

Efter bragdvändningen mot Japan i onsdags trodde nog ännu fler att det var möjligt.

Vi har en generation av landslagen som har levererat starkare och starkare under flera år, ja, snart många år. Pallplatserna på stora mästerskap börjar bli många de senaste 10 åren. Märk därför väl, att Sverige spelar OS-final 2024 är inte en ren slump. Det är produkten av ett mångårigt arbete som givit frukt när scenen är som allra störst. De olympiska spelen.

Men visst, vi ska inte vara naiva. På andra sidan nätet stod idag ett kinesiskt lag som bara med sina namn lätt kan benämnas som ett av de starkaste lagen någonsin. Alla visste någonstans vad som gällde. Att slå en kines är sin sak. Att slå tre kineser är en helt annan.

***

Den inledande dubbelmatchen blev så spännande som vi bara hade kunnat hoppas på, även om det kinesiska paret Wang Chuqin och Ma Long till slut kunde slå in matchbollen till 11-7 i skilje.
Sverige spelade bra, stundtals riktigt bra. Det inledande setet som ställde kineserna helt. Det fjärde setet där Sverige kommer tillbaka och skaffade fram ett avgörande. Det var en match vi hade behövt i protokollet, och det var surt att vi inte lyckades, men prestationen går inte att summera på annat sätt än fullt godkänd.

Skulle Truls så få en revansch från singelfinalen för fem dagar sen? Skulle han lyckas rubba Fan Zhendong. Om inte annat trodde han på det själv. Så långt som det skulle räcka idag!

Truls, som låg under delar av första, lyckades vinna setet och skapa rejäl darr i matchen och helnervösa läktare i South Paris Arena 4. Fan Zhendong kom därefter tillbaka och vann de två efterföljande seten i ren mästarstil.

Men återigen, precis som många gånger under turneringen, gav Möregårdh inte upp. Det fjärde setet på ett helt magiskt sätt i svensk favör och ännu ett skiljeset att våndas inför. Men Fan Zhendong är världens just nu bästa bordtennisspelare, och lade i den berömda extraväxeln. Då spelar det ingen roll om motståndaren spelar på 100%. Det avgörande setet slutar 11-5 och nu var den svenska uppförsbacken såklart mycket brant.

Kristian Karlsson fick också tuffast möjliga start mot Wang Chuqin som spelade urstarkt i de två första seten, som han också vann. Men precis som i singelturneringen visade kinesen att han är den i truppen som kanske har de mest vacklande nerverna. Det tog Karlsson till vara på. 12-10, 12-10 och ännu ett skiljeset. Men också ännu ett tillfälle för de kinesiska spelarna att visa upp sitt fulla register. Det blev till slut inget snack om saken. 11-2 och finalen därmed avgjord.

Det var en mängd broderliga kramar och handskakningar mellan de bägge nationerna efter matchen.
Vi säger stort grattis till Kina som vinner ännu ett guld.

Men framför allt. Vi säger stort grattis till Sverige som står för en helt makalös insats under dessa olympiska spel.

Nu väntar en tid av samling och återhämtning för att sedan gå in med stor offensiv i nästa era av vår fantastiska sport.
Svensk bordtennis står stark.

OS i Paris
Lagturneringen

Herrar lag, final
Sverige – Kina, 0-3

Kristian Karlsson/Anton Källberg – Wang Chuqin/Ma Long, 2-3 (11-8, 4-11, 3-11, 11-6, 7-11)
Truls Möregårdh – Fan Zhendong, 2-3 (12-10, 8-11, 9-11, 13-11, 5-11)
Kristian Karlsson – Wang Chuqin, 2-3 (11-9, 11-5, 12-10, 12-10, 2-11)

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån