Händelserikt på EM:s första dag

av | 2024-10-15 | EM 2024, Landslag, Start

Tre av fyra kvalande svenskar har fortfarande chans att ta sig in i huvudturneringen i singel. Vägen dit har dock olika längd efter att resultaten gått åt olika håll under tisdagskvällen. Dessutom får vi se två par i mixeddubbelns huvudturnering efter att Bergström/Falck vann en gastkramande skiljematch i kvalomgången.

Först ut för Sveriges räkning var EM-debutanten Simon Berglund som tog en övertygande seger med 3-1 mot spanjoren De las Heras som arbetade hårt. Dessutom fick Berglund ett antal egna servar bortdömda.

– Det känns skönt med tanke på hur matchen blev. Jag kände mig bra i början, men domaren började ta mina servar vilket jag absolut inte tycker var konsekvent. Extra skönt att vinna under de här förutsättningarna och bra att jag lyckades hålla mig cool, säger Simon Berglund.

Den på världsrankingen orankade 27-åringen var dock säker på en sak.

– Det är skitkul att vara här. Jag njuter av att spela. Det är en ära att få representera Sverige, avslutar Berglund efter dagens första seger. Och mer skulle det bli senare på eftermiddagen.

Matilda Hansson spelar om gruppseger i kvalet. Foto: Manfred Schillings

Nästa svensk att ge sig in i EM-turneringen var Matilda Hansson. Eslövspelaren som haft det något svajigt på sistone med ett par tuffa förluster både i Ligacupen och Pingisligan. Idag visade hon sig från en helt annan sida, och det nästan lös om 21-åringen efter en säker första gruppspelsmatch som slutade 3-0 mot slovakiska Puchovanova.

– Jag är jätteglad och det var skönt. Det gick lite lättare än vad jag hade trott att det skulle göra. Hon hade en hel del problem med mina servar. Det var nog lite mästerskapsnerver för henne också. Jag spelade tajt och gjorde inte så mycket mer än jag behövde och hon missade en del, säger Matilda Hansson.

Chansen till avancemang lever fortsatt för Hansson, som spelar sin avslutande gruppspelsmatch under onsdagen. Då mot seedade gruppettan Audery Zarif från Frankrike.

Filippa Bergand ville inte inleda sin turnering sämre. Trots en knepigt spelande Relica Hansson och nervöst eget spel lyckades hon bärga segern med 3-1.

– Det var väl en typisk förstamatch, skulle jag säga. Det kändes inte särskilt bra och det var inte alls kul att spela. Hon spelar med ett äckligt tempo som jag inte riktigt tycker om. Dessutom är hon vänsterhänt. Med lite nerver på det blir det rätt flottigt. Så det var rätt skönt att kunna lösa lite jobbiga situationer. Skönt att ta med sig en vinst, och förhoppningsvis är det ett steg uppåt efter denna match, säger Filippa Bergand efter matchen.

Men det var en nervositet som höll i sig under eftermiddagen. Bergand, seedad gruppetta, hade egentligen allt i sina händer. Trots en tydlig 2–1-ledning mot bulgariska Georgieva lyckades hon inte knyta ihop den berömda säcken. Förlusten skrevs till 9–11 i skilje.

Tongångarna lät inte vänta på sig.

– Sämsta jag har spelat. 2–1 i set och ledning 7–3, fortfarande skitnervig och spelade så dåligt, uttrycker en mycket besviken Bergand.

Avancemanget till huvudturneringen är dock inte helt avskrivet. Slutar Filippa som tvåa i gruppen finns fortsatt chans via återkval. Hon hade bara en sak att tillägga.

– Jag ska ta chansen. Det är inget snack om saken. Jag ska gå in i huvudturneringen. Det är för dåligt om jag inte gör det. Jag skäms över min insats idag och jag vill inte avsluta så här.

Berglund gjorde jobbet

För Simon Berglund avslutades den första kvaldagen på bästa sätt genom seger med 3-0 mot Martin Johnson från Skottland. Det står redan nu klart att Berglund är klar för sista kvalrundan. Nu kvarstår enbart frågan om han går dit som gruppetta eller grupptvåa. Onsdagens avslutande kvalgruppsfinal mot belgaren Florent Lambient avgör.

– Lambiet är en bra spelare. Vi har aldrig mötts tidigare. Jag måste in och göra en bra insats i den matchen. Upp i nivå en hel del. Han är säkrare än mina två första motståndare. Jag är redo att fajtas, säger Simon Berglund

Tuff dag för debuterande Rööse

Alma Rööse reste till Linz som den femte och sist uttagne spelaren i damsingel. Det blev också en rejäl uppgift att ta sig an motståndet i dagens två första gruppspelsmatcher.

Först blev det förlust mot säkert spelande Ines Matos, Portugal.

– Det är verkligen surt. Jag spelade bra, och jag kände att jag hade tredje set som verkligen var ett nyckelset, men förlorade det jämnt efter egen ledning, säger Alma Rööse efter första matchen.

Därefter blev det ännu tuffare motstånd när fransyskan Leana Hochart spelade stort med mycket skruv och stark forehand.

– En tuff match. Hade väldigt svårt för hennes serve och svårt och se vart hon skulle dra sin forehand. Jag kände att hon hade svårt för min långa serve men i det öppna spelet hade jag det tufft att stå upp mot henne. Ska försöka ladda om och försöka avsluta på ett bra sätt imorgon, har mött Girlea (Maria, Finland) ett par gånger förut så vi vet varandras spel ganska bra, avslutar Alma Rööse sin första EM-dag.

Mattias Falck och Linda Bergström. Foto: Manfred Schillings

Gastkramande seger i mixeddubbelkvalet

Linda Bergström och Mattias Falck gjorde entré i TipsArena under tisdagskvällen. I brist på tillräckliga rankingpoäng krävdes en kvalrunda för att gå in i huvudturneringen. För motståndet stod Sverigebekanta grekerna Konstantinos Angelakis och Aikaterini Toliou.
Det blev en mycket svängig match där vi fick beskåda något så ovanligt som tre ”deffar” i en och samma match. Trots underläge med 1–2 kunde svenskparet vända och vinna med 11-8 i skiljeset.

– Det kändes jobbigt under matchen för min egen del, mycket bättre på slutet och är glad över att jag vågade spela på bollarna som jag gjorde i slutet. Set två och tre kom jag inte alls bra in i matchen och då blir det svårt, säger Linda Bergström.

– Väldigt speciell match såklart, det är inte ofta det är tre deffar i samma match. Blir väldigt mycket speciella bollar som man behövde anpassa sig till. Även jag hade problem i andra och tredje set där jag missade en del forehandöppningar. Linda gör det jättebra i slutet och vågade göra nya returer vilket var väldigt starkt, konstaterar Mattias Falck.