Bordtennis-SM: Paraklasserna avgjordes under söndagen

av | mar 24, 2024 | Mästerskap, Para, Start

Paraklasserna inleddes på lördagsförmiddagen med 9 lag från fyra föreningar. Fem av dessa lag kom från FIFH Malmö som fortsatt lyckas väldigt bra i sitt rekryteringsarbete. De har en stor bredd med en hel del spelare som har bra framtidsutsikter. I lagspelet räckte det dessvärre inte till någon medalj där det fortsatt blev Västers BTK som höll favoritskapet till lag-guldet. Daniel Gustafsson och Emil Andersson vann sina samtliga matcher med 2-0. I finalen var det oseedade paret, också från Västers BTK som stod för finalmotståndet. Alexander Öhgren och Oskar Tuvesson visade sig starka hela vägen från kvalmatch till final, men där tog det inte helt oväntat stopp. Det blev även guld i ståendedubbeln för Västers-paret.

I rullstolsklasserna som spelades i klass 2-3 och 4-5 kämpade fyra deltagare i vardera klass om guld och silver. Alexander Öhgren, Västers BTK vann före Niclas Rodhborn, Hammarby IF BTF. Niclas Rodhborn har på senare tid börjat sitt bordtennisspelande efter att ha haft en lång karriär i rullstolstennis. Bollkänslan och tävlingsglöden gjorde så att det räckte till en silvermedalj.

Västerås BTK:s Isak Nyholm segrade i rullstol klass 4-5. Foto: Linda Carlsson

I klass 4-5 var det tufft, taktiskt och tight spel. Inte helt oväntat stod det mellan landslagskompisarna David Olsson, FIFH Malmö och Isak Nyholm Västerås BTK. Många pass, många matcher och mycket bra spel sinsemellan har det blivit mellan dem. Matchen var på väg in i ett femte set men till slut var det Isak som tog hem guldet efter 3-1 i. – Det känns underbart, äntligen att få knipa guldmedaljen, säger Isak.

Storfavoriten Anja Händén, Halmstad BTK, segrade i Damer S6-10. Foto: Linda Carlsson

I stående damklassen som även i år spelades i hopslaget 6-10 gör att klassen blir rent fysiskt rätt ojämn. Förhandsfavoriten Anja Händén, Halmstad BTK vann rätt så komfortabelt även om hon tappade ett set i semifinalen mot Smilla Sand, FIFH Malmö. Finalmotståndaren Cajsa Stadler, Rudalens IF gjorde en bra insats i gruppspelet genom att vinna mot just Smilla och sedan Jeanette Björndahl, Rudalens IF.

I herrar klass 6 var det Peter Molander, FIFH Malmö som vann guld efter en stabil insats rätt igenom. 3-0 i både semifinal och final mot Benjamin Sigmund, FIFH Malmö respektive Oscar Falk, BTK Safir. – Jag var lite säkrare än min motståndare i finalen, summerar Peter Molander.

Herrar klass 7 bjöd på en välspelad final mellan klassens landslagskompisar Sam Gustafsson och Jonas Hansson. Likväl som i klass 4-5 har dessa spelare mött varandra otaligt många gånger. Sam var det som till slut tog hem segern efter ett mycket starkt avslutande skiljeset som skrevs till 11-3. – Jag följde matchplanen bra och det var därför jag vann tror jag, säger Sam Gustafsson. Dessförinnan vann han även skilje mot Viktor Söderlund, FIFH Malmö.

Herrar klass 8 som har SM:s mest vane vinnare, Emil Andersson, Västers BTK fick återigen en guldmedalj runt halsen. Dock låg han under med 0-1 i finalen mot Tobias Rölldahl, Carlshamns BTK men därefter visade Emil styrka och tog de tre nästkommande seten. – Jag hade 10-4 i första set men på något sätt lyckades jag förlora det. Så det var skönt att slå in matchbollen sen, säger Emil.  Semifinalmotståndarna Nicklas Westerberg, IFA Eskilstuna och Axel Jensen Wallin, Askims BTK gjorde två bra matcher, men det räckte inte hela vägen till final.

I herrar 9-10 var det även där en Västerssegrare när Daniel Gustafsson tog även han ett återkommande guld i klassen. Silvermedaljören
– Det känns bra, SM-guld är ju det största man kan vinna i Sverige så det känns bra, säger Daniel.

Tobias Hansson från Åsa IF spelade och vann en välspelad final i klass 11. Foto: Linda Carlsson/SBTF

I Klass 11 var det en lugn, trygg och stark vinnare när Tobias Hansson, Åsa IF tog hem segern i klassen efter relativt nytt materialbyte. Inga set förlorades på vägen till guldet och efter finalen mot Erik Prusakiewicz, Boo Racketklubb var han nöjd i segerintervjun. – Senast vann jag med 3-2 mot Erik men nu blev det 3-0, avslutar Tobias.