Truppen och lottningen till Bordtennis-VM i Busan, Sydkorea

av | 2024-01-16 | Landslag, Start

De båda Sverigeettorna Anton Källberg och Linda Bergström leder de svenska lagen när lag-VM avgörs i Sydkoreas näst största stad, Busan, 16 till 25 februari. Favoriter till guldmedaljerna är som vanligt Kina på både dam och herrsidan. Bland annat Japan, Tyskland och Sverige utmanar om de ädlaste medaljerna.

Senast det begav sig, i kinesiska Chengdu år 2022, slutade herrarnas VM-resa i kvartsfinalen mot hemmanationen medan det i mästerskapet innan, Halmstad 2018, blev ett brons. Damerna har haft det tuffare och inte lyckats ta sig vidare från gruppspelet vid de två senaste världsmästerskapen för lag.

Sveriges herrar, som regerande Europamästare, åker till Busan fulla av självförtroende och siktet är inställt på ännu en medalj.

– Det är samma fem spelare som var med i EM-guldlaget. Uttagningen var ganska given med tanke på hur laget presterade vid EM i Malmö. Jon är med som femma i laget och kommer även agera extra resurs på coachbänken, vilket han gjorde mycket bra under EM. Vi är kvartsfinalseedade (sexa) men målsättningen är givetvis medalj och ett drömscenario är att möta Kina i finalen. Det finns ganska många lag som är med och utmanar om medaljerna, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

– Jag tycker det är väldigt kul att Sydkorea arrangerar Bordtennis-VM för första gången, vi ser fram emot att åka dit, fortsätter Persson.


De regerande Europamästarna från Sverige. Foto: Manfred Schillings

Damerna har som målsättning att ta sig vidare från gruppspelet och därefter tar en åtråvärd OS-plats.

– Valet föll denna gång på dessa fyra spelare och det är samma lag som spelade European Games i Polen 2023. Alla spelare i laget har tidigare rutin från lagmästerskap och det är en fördel för oss i Busan. Jag hoppas såklart att samtliga spelare kommer att komma kunna bidra med segrar till laget, säger damernas förbundskapten Tobias Bergman.

– Vi är seedade som tredje lag av fem i gruppen. Vi siktar först och främst att ta oss vidare till slutspel och där avancera till åttondelsfinal och ge oss själva chansen att  spela en avgörande match om en OS-plats. Och det är klart att vi gärna vinner den, avslutar Bergman. 

Sverigeettan Linda Bergström påhejad av den svenska lagbänken under EM i Malmö. Foto: Manfred Schillings

Lottningen till mästerskapet genomfördes under förmiddagen 16 januari (svensk tid) och föll ut på följande vis:

Herrar
Grupp 6

1. Sverige

2. Hongkong, Kina
3. Slovakien
4. Puerto Rico
5. Serbien

Damer
Grupp 7

1. Rumänien
2. Singapore
3. Sverige

4. Kanada
5. Serbien

De tre högst placerade lagen i respektive grupp tar sig vidare till slutspel. Gruppettorna är klara för åttondelsfinal medan tvåan och trean i gruppen först spelar sextondelsfinal.

Herrtruppen (världsranking vecka tre inom parentes)
Anton Källberg (16)
Truls Möregårdh (19)
Mattias Falck (21)
Kristian Karlsson (38)
Jon Persson (168)

Damtruppen
Linda Bergström (28)
Stina Källberg (83)
Filippa Bergand (201)
Matilda Hansson (467)

Medföljande fysio
Mikael Holm

Svenska domare
Rebecca Bergfeldt

Kontakt
Jörgen Persson
Förbundskapten herrar
070-8212139

Tobias Bergman
Förbundskapten damer
073-382722

Daniel Ellermann
Sportchef
073-3568582

Övrig information

Lottning, Lag-VM, Busan
VM-hemsida