Tre tävlingar. Fyra guld.

av | 2024-06-17 | Landslag, Start, Ungdom

De olika svenska landslagen hade en intensiv internationell tävlingsvecka under vecka 24. I slovenska WTT Star Contender Ljubljana fick vi se dubbelesset Kristian Karlsson ta guld tillsammans med Anton Källberg i ett starkt startfält. Guldkänslan fick också Isak Alfredsson känna på efter att ha vunnit U19-klassen på WTT Youth Contender i norska Sandefjord. Vilken födelsedagspresent för den nyss fyllda 18-åringen! Sandefjord gav också ett tredje och fjärde guld till de blågula efter att killarnas U15-lag vunnit i den parallellt arrangerade NETU Youth Championships, där Emil Gjörling också kunde fira sitt andra guld efter att dessutom vunnit U15-singeln mot sin lagkamrat Leon Hallberg.

WTT Star Contender Ljubljana

I ett stjärnfyllt startfält var båda Sveriges A-trupper på plats i Slovenska huvudstaden Ljubljana för att tampas om de högre placeringarna. Allra bäst gick det för Kristian Karlsson och Anton Källberg som avancerade hela vägen till final i herrdubbel, och väl där lyckades de besegra Simon Gauzy och Alexis Lebrun med klara 3-1. Efter att ha legat under med 0-1. En mycket välspelad final som ger Sverige gott mod inför den kommande lagklassen på OS, och de så viktiga uppställningarna med dubbel i fokus.

Den på förhand så viktiga mixeddubbeljakten slutade med en kvartsfinal för nämnde Kristian tillsammans med Stina Källberg. En tuff förlust med 9-11 i skiljeset mot de spanska mixeddubbelstarka Alvaro Robles och Maria Xiao. Trots en snöplig förlust kunde viktiga världsrankingpoäng plockas in. Detta betyder också en allt säkrare resa mot topp 8-seedningen då närmsta utmanarna, Alexis Lebrun och Jia Nan Yuan, åkte ut redan i första omgången.

Bäst i singelklasserna gick det för Mattias Falck, som tog sig till en kvartsfinal. Väl där blev det denna gång för tufft mot “The thrill from Brazil”, Hugo Calderano rankad sexa i världen, med ett slutresultat om 1-3. Prestationen får dock summeras som ett postivit fall framåt för Mattias Falck, som nyligen fick besked om att han står utanför ordinarie truppen på OS i Paris.

Bild: Isak Alfredsson vann guld på WTT Youth i Sandefjord. Foto: World Table Tennis


WTT Youth Contender Sandefjord

Stora delar av de svenska ungdomslandslagen reste till natursköna Sandefjord, cirka 90 minuters bilresa söderut från Oslo. Efter nyttiga tävlingar på hemmaplan i Helsingborg veckan före fick vi se Sverige på toppen av prispallen ännu en gång.

Isak Alfredsson, till vardags i Halmstad, kunde i finalen av U19 killar besegra duktiga Wassim Essid från Tunisien med 11-7 i skiljeset i en välspelad final. Det var Alfredssons första guld på internationella juniortouren. Wassim Essid hade på vägen också besegerat svenska David Björkryd i semi, vilket innebar en bronspeng för Eskilstunasonen. Värt att nämna att Essid spelade final på i U19 och U17.

Övriga svenska noterbara resultat

Final
Filip Arosell, U11 killar

Semifinal
Laurynne Cardabo/Melker Sjösvärd, U15 mixed

Kvartsfinal
Nathalie Freij/William Bergenblock, U19 mixed
Noa Dahlström, U17 killar
Siri Benjegård, U15 tjejer
Siri Benjegård/Adam Gravsiö-Wallin, U15 mixed

NETU Youth Championships

Direkt efter att WTT-lampan släcktes i arenan i Sandefjord tändes NETU-lampan för tre dagars NETU Youth Championships.
Här spelades lag- och singelklasser i ålderskategorierna U15 och U19.

Allra bäst gick det för de svenska killarna i U15, som i lagfinalen kunde besegra Danmark med 3-1. I laget ingick Leon Hallberg och Emil Gjörling.

Emil Gjörling, till vardags i Ängby SK, kunde dessutom inkassera ett guld i U15-singel, efter att i finalen besegrat sin svenska lagkamrat Leon Hallberg med 3-1 i set.

Därutöver fick vi också se en bronspeng för tjejlaget i U15, bestående av Amanda Asp och Frida Zetterström samt killarna i U19, bestående av Isak Edwardsson, Peter Alestedt och Hugo Jobs.

Ett brons kunde också inkasseras i tjejernas U15 singel, där Frida Zetterström, tog sig till semifinal.

Toppbild foto: World Table Tennis