Lag-EM: Bra lottningar för Sverige

av | 2023-06-01 | Landslag, Mästerskap, Start

Högst upp på 53 våningen i Malmös landmärke Turning Torso lottades gruppspelet till lag-EM i Malmö 10-17 september. Toppenlottning (!) skulle man kunna säga när Truls Möregårdh och Linda Bergström fick äran att dra lottningsbollarna till gruppspelet.

Bild: En härlig utsikt över Öresund och bron vid lottningen av lag-EM. Foto Linda Carlsson

– Bra lottning. Tycker det är en bra och intressant uppgift, sade Tobias Bergman, förbundskapten för damerna.

Sverige är rankade åtta och hamnade i första seedningsgrupp. På vår lott hamnade Spanien och Grekland.

– Spanien har vi mött och vi känner dem väl. Vid lag-VM förra året hamnade vi i en svår grupp, gjorde bra prestationer och hade stolpe ut. Har inte spelat lag på ett tag så det ska bli roligt med team-support, sade Tobias Bergman.

En fördel är förstås att vinna gruppen för att få en något fördelaktigare lottning i slutspelet. Från varje grupp går två lag vidare till åttondelsfinal. Som vinnare får man möta en grupptvåa.

– Först och främst är målet att vinna gruppen och sedan nå kvartsfinal. Hade varit roligt om vi kunde ta medalj, sade Linda Bergström.

Bild: Truls Möregårdh ser till att Polen hamnar i grupp G i damklassen. Foto: Linda Carlsson

Sveriges damer har tagit tre bronsmedaljer genom åren, 1962, 2002 och 2014. Vid det senaste tillfället var Linda Bergström med. Hade förstås smakat bra med ännu en medalj.

Herrarna är rankade två efter regerande mästarna Tyskland. Här är förstås målsättningen att kunna ta hem den ädlaste medaljen.

– Vi siktar på guld, sade Truls Möregårdh.

I Sveriges grupp hamnade Tjeckien och Italien.

– Vi känner spelarna väl och det är inga överraskningar. Mihai Bobocica i Italien har till och med jag mött så han har varit med några år, sade Jörgen Persson, herrarnas förbundskapten.

Bild: Mikael Andersson intervjuar Jörgen Persson och hans svar tycks Truls Möregårdh och Linda Bergström gilla. Foto: Linda Carlsson

Jörgen Persson tyckte det var en bra lottning för Sveriges del, även om Truls gärna hade sett Finland i Sveriges grupp. Då hade han fått möta sin klubbkompis i Eslöv, Alex Naumi och de har ju även Benedek Olah, som slog ut Anton Källberg på VM. Nu blev det inte så.

– Det är bra att få möta två bra motståndare. Skulle det gå för lätt i gruppspelet är risken att man inte är laddad fullt ut i när slutspelet sätter igång, sade Jörgen Persson.

Lag-EM är otroligt viktig. I potten ligger nämligen en direktkvalificering till OS vid en seger på EM.

– Det är jätteviktigt att alla kommer till Malmö och stöttar oss. Skulle vara häftigt med en fulltalig Malmö arena, sade truls Möregårdh.

Hela gänget vid presskonferensen. Från vänster: Jörgen Persson, Truls Möregårdh, Linda Bergström och Tobias Bergman. Foto: Linda Carlsson

Lottning till lag-EM, 10-17 september 2023
Herrar
Grupp A: GER-POL-FIN
Grupp B: SWE-CZE-ITA
Grupp C: FRA-UKR-SRB
Grupp D: POR-HUN-GRE
Grupp E: CRO-AUT-SUI
Grupp F: SLO-DEN-TUR
Grupp G: ENG-ROU-NOR
Grupp H: BEL-SVK-NED

Damer
Grupp A: GER-AUT-ENG
Grupp B: ROU-SLO-CRO
Grupp C: FRA-ITA-TUR
Grupp D: POR-SRB-BUL
Grupp E: SVK-CZE-NED
Grupp F: HUN-UKR-BEL
Grupp G: LUX-POL-WAL
Grupp H: SWE-ESP-GRE

Lottningen till lag-EM
Bilder från lottning och presskonferens