Finalförlust i Mendoza

av | 2024-06-02 | Landslag, Start

Precis som i kvartsfinalen i Rio de Janeiro föregående vecka skulle det krävas fem set för att skilja agnarna från vetet mot japanska mixedparet Nagasaki/Tanaka. Då vann Sverige med 14-12. Nu blev det japansk vinst med 11-8. En svidande finalförlust till trots innebär Sydamerikaturnén ändå ett lyft från seedningsplats nio till åtta inför OS på kommande världsranking. Ett bra utgångsläge inför de kommande tävlingarna i juni månad.

Kristian Karlsson och Stina Källberg har avslutat en två veckor lång turné i Sydamerika. Det stora fokuset har legat på mixeddubbel och att försöka förbättra sin seedning inför OS i Paris. Tiden är knapp och konkurrensen stenhård.

Via en semifinalplats vid föregående veckas WTT Contender i Rio de Janeiro var pressen stor på det svenska mixedparet. En finalplats i Argentinska Mendoza var i princip ett tvång för att ha möjlighet till ett optimistiskt utgångsläge inför de avslutande WTT-tävlingarna i juni månad innan den gällande seedningsrankingen släpps den 16 juli.

Så blev det. Men tyvärr inte ett avslutande guld.

Det var en final som var vidöppen från första till sista boll. Förra veckan vann Karlsson och Källberg. Denna vecka var det japanernas tur.

– Det var till största delar en 50-50 match där japanernas returspel till slut var det som kanske fällde avgörandet i deras favör. Vi är nöjda med resultaten men det är klart att det svider att vi inte får åka härifrån med guldet denna gång, säger Tobias Bergman, ansvarig förbundskapten på plats i Argentina.

Positiv rankingutveckling

Den egentliga jakten handlar om en bättre världsrankingplacering, vilket skulle kunna ge Sverige en en kvartsfinalseedning på OS.

Inför WTT Contender Mendoza var det svenska mixedparet rankade 12. Efter finalplatsen i Argentina inkasserar Kristian Karlsson och Stina Källberg nya fräscha rankingpoäng. Dessa kommer inte bara ge ett lyft på världsrankingen. Inför de avslutande WTT-tävlingarna kommer Sverige inneha den åttonde seedningsplatsen. Tätt bakom befinner sig franska Alexis Lebrun och Jia Nan Yuan. Men trots allt bakom.

– Det är absolut uppdrag genomfört. Vårt mål med resan var att sätta oss i ett bra läge inför dom sista tävlingarna och det har vi lyckats med, avslutar Tobias Bergman.

Nästa tävling för mixedparet Kristian Karlsson och Stina Källberg är WTT Star Contender i Ljubljana, Slovenien den 11-16 juni.

WTT Contender Mendoza
Final, mixeddubbel

Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Yuta Tanaka/Miyu Nagasaki, Japan, 2-3 (8-11, 11-8, 12-10, 5-11, 8-11)

Foto: World Table Tennis