Helsingborg arrangerar Ungdoms-VM 2024

av | dec 8, 2022 | Information

4–6 december har ITTF Summit i Amman, Jordanien, pågått, och i samband med detta även ITTF:s årsmöte, Annual General Meeting, där Sverige och Helsingborg tilldelades att arrangera ungdoms-VM 2024.

Svenska Bordtennisförbundet är brett representerade i den jordanska huvudstaden i ett flertal olika roller, ordförande Dennis Lindahl deltar tillsammans med förbundschef Thomas Buza på årsmötet där en mängd viktiga frågor kring bordtennisens utveckling diskuteras och röstas om. ITTF leds sedan november 2021 av SBTF:s före detta ordförande, Petra Sörling.

Delar av den svenska delegationen på plats vid ITTF Summit i Amman, Jordanien. Från vänster: Henrik Gidlund, Dennis Lindahl och Thomas Buza.

AGM inleddes med ITTF Summit, vilket enklast kan förklaras som ”ett viktigt formellt möte mellan ledare från två eller fler nationer”. I detta fall utgjordes deltagandet av medlemsländerna inom ITTF som är störst i världen sett till antal anslutna nationella förbund.

Deltagarna bjöds på en rad olika föreläsningar kring tävlingsutveckling, sociala projekt, digitalisering och hållbarhet, för att nämna några av de områden som presenterades och diskuterades.

SBTF och staden Helsingborg hade sedan tidigare skickat in ett så kallat ”bid” för att få arrangera ungdoms-VM 2024 och glädjande nog gick beslutet svensk väg. Ungdoms-VM, som dessutom pågår just nu i Tunisien med svenskt deltagande, kommer därmed spelas i Helsingborg 2024.

Representanter för staden Helsingborg var på plats i Amman och deltog i den svenska presentationen. Att glädjen var stor när beskedet gavs gick inte att ta miste på.

Glada miner sedan Sverige och Helsingborg fått beskedet att staden kommer få arrangera ungdoms-VM 2024. Från vänster: Dennis Lindahl, Henrik Gidlund och Thomas Buza.

– Det är en jättestor ära att få arrangera ett evenemang av den här kalibern. Vår vision i Helsingborg är att etablera oss som den ledande staden i Skandinavien när det kommer till att arrangera ungdomsmästerskap. Hittills har vi arrangerat mästerskap i ett flertal olika idrotter, bland annat taekwondo och bowling, och vi har dessutom ett flertal andra ansökningar på gång. Att vi nu lyckats värva hem ett ungdomsvärldsmästerskap i bordtennis känns fantastiskt med tanke på att vi ser oss som en väldigt ”bordtennisvänlig” stad. Samarbetet mellan oss, Svenska Bordtennisförbundet och Event in Skåne, som också är en av parterna, har fungerat perfekt under hela bidprocessen. Nu ska vi sätta oss med BTK Rekord som naturligtvis också kommer vara en viktig partner, säger Henrik Gidlund, enhetschef för Helsingborg Convention & Event Bureau.

Skåne kommer spela lite av en huvudroll i ett flertal framtida evenemang i Sverige, bland annat EM 2023, UEM 2024 i Malmö, och nu även ungdoms-VM 2024, något som är en tydlig strategi från regionalt håll.

– Ungdoms-VM bidrar till att positionera Skåne som en attraktiv eventregion. De tävlande blir förebilder och eventet inspirerar unga till rörelse, säger Pehr Palm, VD Event in Skåne i ett uttalande.

För svensk bordtennis är sedan tidigare strategin att kontinuerligt söka och genomföra internationella evenemang del i ett långsiktigt arbete med en tydlig vision.

– Att arrangera evenemang skapar ett utrymme i media vi annars inte får, vår community får se våra stjärnor spela på hemmaplan vilket inte är så vanligt förekommande i och med att de flesta idag har hela världen som arbetsfält med tävlingar och spel i olika ligor. Det skapar dessutom en stolthet och ett engagemang i pingissverige och förhoppningsvis kan det också generera ökade resurser till våra olika verksamheter i form av ekonomiskt överskott. SBTF:s styrelse arbetar också intensivt för att sjösätta en ny organisation där evenemang kommer spela en central roll eftersom vi tror det kommer vara en viktig del av förbundets verksamhet i en framtid som evenemangsmässigt blir alltmer kommersialiserad. Framöver siktar vi på att ha en enhet inom SBTF som enbart har till uppgift att arbeta med, och utveckla och genomföra de evenemang vi värvar hem. Det är således viktigt att förstå att det inte ska läggas till personalens ordinarie arbetsuppgifter idag, säger Dennis Lindahl, ordförande i SBTF, som också framhåller det goda samarbetet med såväl stad och region som lokal förening.

På plats i Amman fanns även representanter från landslagshåll i form av Ingela Lundbäck, paralandslaget, samt Jon Persson, herrlandslaget, i egenskap av att de tidigare i veckan blev invalda i ITTF Athletes Commission som SBTF tidigare rapporterat om. Herrarnas förbundskapten, Jörgen Persson, var också på plats i Amman eftersom han är medlem i ITTF Board of Directors. Även han gladde sig mycket åt att ungdoms-VM nu kommer avgöras i Sverige och Helsingborg.

– För våra unga spelare är den här typen av evenemang otroligt viktiga att vara med i. Det går att se som en förberedelse för seniormästerskapen som förhoppningsvis kommer framöver för spelarna. Att få visa upp sig för en hemmapublik är ju också fantastiskt roligt, så ur min synvinkel är det enbart positivt att vi jobbar hårt för att få till internationella tävlingar i Sverige, säger Jörgen Persson.

Preliminärt datum för ungdoms-VM i Helsingborg är 1–8 december 2024 och spelplats är Helsingborg Arena. Sedan tidigare är det också klart att Sverige kommer arrangera ungdoms-EM i Malmö i juli månad samma år.

Kontakt
Thomas Buza
Förbundschef, Svenska Bordtennisförbundet
0708-727378
thomas@sbtf.se

Henrik Gidlund
Enhetschef Helsingborg Convention & Event Bureau
0722-36 86 05
henrik.gidlund@helsingborg.se