Årets höjdpunkt är snart här 

av | maj 8, 2023 | Information

Bordtennis-EM den 10–17 september närmar sig med stormsteg och har du inte säkrat din biljett så börjar det bli dags, målsättningen är naturligtvis en fullsatt Malmö Arena även om SVT också sänder samtliga svenska matcher live. Nedan följer några nyheter kring evenemanget.  

Legitimationskort 
På förekommen anledning då en hel del frågor inkommit kring vad som gäller med SBTF:s legitimationskort så kan vi härmed meddela att i samband med 2023 års förbundsmöte i Mölndal den 16 april fattades bland annat beslut kring ett tillägg till paragrafen som behandlar legitimationskort:

§15 – c) Förslag till ändring av SBTF:s stadgar angående legitimationskort

 ”Ovan innefattar inte evenemang som ägs av en annan aktör och där SBTF enbart är utförare/nationell arrangör. Exempel på aktörer är International Table Tennis Federation (ITTF), European Table Tennis Union (ETTU) samt World Table Tennis (WTT).” 
§15 Behandling av frågor som av förbundsstyrelsen hänskjutits till förbundsmötet

Förbundsmötet beslutade att bifalla styrelsens förslag.

SBTF äger oftast inte alla rättigheter i samband med internationella tävlingar och mästerskap. Ofta är också avtal och direktiv förknippade med ett signifikativt antal biljetter till rättighetsinnehavaren och dessutom är det så att budgetposten för biljettintäkter är en mycket viktig sådan för helhetsresultatet. I och med att SBTF också fattat beslut om att aktivt söka och genomföra minst ett mästerskap/tävling per år i Sverige skulle det bli ekonomiskt väldigt svårt att erbjuda fri entré till samtliga internationella evenemang för de med SBTF:s legitimationskort. Förbundsstyrelsen avser dock fatta beslut gällande olika kategoriers möjlighet att erhålla fri entré inför varje respektive mästerskap/tävling.
Detta innebär konkret att EM i Malmö därmed inte innefattas av SBTF:s legitimationskort.

Observera dock att ovan INTE innefattar nationella evenemang såsom SM, Pingisligan och övriga av SBTF arrangerade tävlingar/mästerskap. SBTF kommer under säsongen 2023–2024 att ta ett helhetsgrepp kring legitimationskortsfrågan som en del i arbetet med digitalisering.

Parkinson-EM – och Parkinson-SM 
Som många vet har SBTF och Malmö stad haft en målsättning att även arrangera ett europamästerskap för de med Parkinsons. Antalet utövare i denna kategori växer världen över då allt fler ser bordtennisens stora hälsofördelar. Sedan tidigare har det varit klart att International Table Tennis Federation kommer arrangera det officiella världsmästerskapet ”ITTF World Parkinson’s Table Tennis Championships” på Kreta, Grekland, 1–5 november. Det har nu kommit till vår kännedom att ytterligare ett inofficiellt Parkinson-evenemang också kommer arrangeras i slutet av september, väldigt nära Parkinson-EM:s tilltänkta datum, 14–16 september i Malmö. Med anledning av detta har SBTF i samråd med det europeiska förbundet, ETTU, och Malmö stad tagit beslutet att flytta Parkinson-EM till 2024 då vi anser det bättre om evenemangen blir utspridda och ger alla möjlighet att delta. Från SBTF:s och Malmö stads håll är det vår absoluta önskan att få arrangera Parkinson-EM under 2024 i Malmö. Vi har ställt en förfrågan till ETTU och hoppas kunna ge besked inom en snar framtid.

Vidare är också ett Parkinson-SM i planeringsfas för 2023 och arbetsort är Göteborg. Mer information kommer ges löpande på SBTF:s webbplats, sbtf.se

Läs mer om bordtennis-EM här

Foto: WTT