Samverkan inom Norden

av | 2023-09-28 | Domare

Under de senaste årens lopp har vi i Sverige uttalat att vi vill samverka med de andra nordiska länderna i olika frågor, bland annat kring domare. Syftet är att vi behöver hjälpa och stödja varandra rent personellt men också att samverkan gynnar de enskilda domarna, som kan få nya erfarenheter som inte hade varit möjliga utan utbytet länderna emellan.

Några av de större uttalade samverkansprojekten har varit flera av de stora mästerskapen som arrangerats i framför allt Sverige; VM i Halmstad 2018, Para-EM i Helsingborg 2019 och EM i Malmö 2023. I samband med dessa tävlingar har ett antal nordiska domare kommit med på den nationella kvoten. När det gäller utländska uppdrag har även Sveriges domare varit uttagna särskilt i till exempel finska tävlingar under flera år; Finland Para Open och Finlandia Open. I somras bidrog Sverige med många domare när veteran-EM anordnades i Sandefjord, Norge.

Ett annat färskt och konkret exempel på samverkan är Janni Risom, som flyttat från danska Bornholm till skånska Glimåkra, och som nyligen gjort domarpremiär i svenska Pingisligan för damer.

Att flytten gick just till det pingistäta Skåne passar oss som handen i handsken och vi hoppas att se mer av Janni i domarrollen framöver.

Efter seriepremiären i Eslöv berättar Janni att det är på dagen 10 år sen hon dömde sin första match i Danmarks högsta serie. Vilket sammanträffande!

Janni är så gott som uppvuxen i pingishallen då båda hennes föräldrar varit engagerade inom idrotten. Jannis pappa är ett känt namn i Danmark då han varit tränare och manager i 40 år. Även mamma har varit tränare och manager men också spelare och tävlingsledare. Inspirationen att bli domare fick Janni när hon arbetade som volontär när EM spelades i Herning 2012. Att varken pappa eller mamma har en domarexamen blev en extra morot att lyckas göra något dom inte gjort…!

Janni är certifierad dansk förbundsdomare och har dessutom klarat ITTF:s kurs som National Referee (ÖD). Med tre söner i åldrarna 7, 9 och 12 år har det varit fullt upp men i takt med att barnen blivit äldre ser Janni gärna en möjlighet att i framtiden få skriva det internationella domarprovet och har redan hunnit med att döma internationella tävlingar i form av Para-EM 2015 i Danmark och Para-EM  2019 i Sverige. Därtill lägger hon SOC 2019 och nu senast WTT Youth Contender 2023 i Helsingborg.

Visst är det en härlig import från grannlandet som vi har fått?

#buildingbridges

Toppbild: Montage genrebild/Janni Risom. Foto: SBTF