En polsk domare på turné

av | 2023-06-12 | Domare, Start

Under WTT Youth Contender i Helsingborg den 8-11 juni dömde 26 domare från olika länder där Curaçao får anses som det mest exotiska. Till tävlingen i Sverige kom bland annat Aleksandra från Polen. Aleksandra har nyligen blivit internationell domare och befinner sig just nu på ’domarturné’ tillsammans med sin landsman Konrad. 

För Aleksandra är det den fjärde internationella turneringen på kort tid och hon har ännu fler turneringar som är på gång, bland annat veteran-EM i Sandefjord och ungdoms-EM på hemmaplan i Polen. Hon finansierar sina resor själv och prioriterar de närmaste internationella turneringarna, sett från sin polska hemort. Till turneringen i Helsingborg har hon hittat en resa till Landvetter som kostar mindre än 20 €.

Det finns flera skäl till att Aleksandra dömer bordtennis, det första är att hon började spela pingis som 13-åring och insåg ganska snart att hon inte skulle bli världsstjärna. Hon tänkte då att en bra chans för att stanna i sporten var att bli domare. Det andra skälet är att hon 2014 läste en artikel som polska bordtennisförbundet publicerade om en kollega, 3 år äldre än hon själv, som fått chansen att åka till Kina och döma pingis. Förebilder är viktiga och det taggade igång henne. Det visar sig nu att Aleksandras manlige förebild nyligen har blivit Gold Badge, högsta nivån av domare i världen, han är en av ca 20 domare som nått den nivån.

Aleksandra berättar att hon är en introvert person och genom att döma bordtennis och träffa mycket nya människor har hon utvecklat sin självkänsla, sitt självförtroende och sin förmåga att ta för sig i sociala sammanhang. Vilket hon är mycket glad för.

Aleksandra har varit med i en satsning för unga kvinnliga domare som ETTU, Europeiska Bordtennisförbundet, arrangerar. Nuvarande satsning innefattar två svenska domare; Fredrica Dufvenheim och Emily Knutsson (toppbild). Satsningen innebär att få stöd och support i sin satsning mot internationell domarkarriär genom bland annat digitala möten med ETTU och chans att döma internationella tävlingar innan man blivit internationell domare.

I samband med en paus mellan några matcher hinner Aleksandra vila och fika. Vem kommer in i cafeterian om inte självaste presidenten i ITTF, Internationella bordtennisförbundet, Petra Sörling.

Nästa turnéstopp för Aleksandra är veteran-EM i Sandefjord Norge. Då dömer Alexandra och Petra spelar matcher.

We’ll meet again!

Foto: Marit Brodd Almgren