Att det råder pingisfeber i Sverige råder det ingen tvekan om. Allt från spelare, föreningar, förbund samt lokalmedia till riksmedia har under hösten märkt av intresset. Men hur stor skillnad från ett normalläge handlade det om när OS-augusti gick i över i verksamhetsstart? SBTF genomförde under oktober en riksomfattande undersökning om tidiga höstens pingisfebereffekt i föreningarna. Resultatet visar upp siffror likt inga andra.
Föga förvånande märktes effekten av i efterdyningarna av sommarens OS i Paris av i absoluta majoriteten av föreningarna. Hela 90% uppgav ett ökat intresse för perioden augusti till september. Blickar vi ytterligare någon månad in på hösten har den siffran ökat ytterligare.
En siffra som däremot sticker ut är att hela 30% anger att de startade upp den ordinarie verksamheten tidigare än en normal säsong, vilket tyder på både stort engagemang och flexibilitet hos landets föreningar.
– För det första, allt det här säger väldigt mycket om vilket otroligt intresse ett OS skapar. För en sport som pingis som historiskt sett inte når så mycket exponering ser vi hur viktigt det är för oss att få den synligheten, säger Roger Johansson, verksamhetsutvecklare på Svenska Bordtennisförbundet.
Det ökade intresset efter OS når nivåer vi sällan skådat inom svensk pingis. De svenska pingisföreningarnas vanligast förekommande uppskattning av det ökade intresset under den tidiga hösten 2024 är tredubbelt jämfört med en normal säsong, där snittet ligger på ett dubblerat intresse.
– Jag har själv levt med pingis i många år och sett kurvorna upp och ner. Jag kan inte dra mig till minnes att vi varit med om någon liknande enskild pingisfeber vid ett tidigare tillfälle. Det är helt fantastiskt att få uppleva detta, säger Roger Johansson.
Bland de intresserade är åldersgruppen barn 0–17 år absolut störst med cirka 75%. Siffrorna visar således att det stora intresset även återfinns bland många vuxna och pensionärer.
Nya möjligheter och utmaningar uppstår
En majoritet av landets föreningar har kunnat möta intresset och faktiskt kunna ta emot alla som velat komma in i föreningsverksamheten. Utöver dessa finns en stor mängd klubbar som inte kunnat ta emot alla i olika grad. Faktum är att medelvärdet i enkäten säger att föreningarna kunnat erbjuda plats till 70–80 % av de som ansökt. Vänder vi således på frågan innebär det att 20–30% av de intresserade inte kunnat erbjudas plats direkt.
Uppskattningen visar sig också i de reella siffrorna. Mellan juni och november 2024 har svensk pingis ökat med över 8 000 medlemmar. Samtidigt uppger föreningarna att kölistorna uppgår till sammantaget närmare 3 000 personer. Bara i Stockholms Län uppgår den siffran till närmare 1 000.
Det enorma intressetrycket för med sig större krav och flexibilitet bland föreningarna.
– Det är förtvivlat att vi inte just nu klarar av att ta hand om intresset fullt ut. Ett ökat intresse innebär också ökat behov av logistik och organisation. Situationen ställer stora krav på oss i förbund, föreningar och alla som jobbar med dessa pingissugna – barn, ungdomar och även vuxna, samt föräldrar. Vår absoluta strävan är såklart att alla som vill ska kunna få spela pingis, säger Roger Johansson.
Vilka utmaningar handlar det då om? Genom föreningsenkäten framgår en tydlig bild av det är två klassiska områden som framträder allra mest; hallrelaterade utmaningar och ledarskapsutmaningar.
– Vi får kontakter hela tiden från olika föreningar där stort intresse märks. Med det kommer också intresse från föräldrar och annat kring just ledarskap. Detta kan lätt hakas ihop med att vi verkligen behöver göra omtag kring exempelvis bättre utvecklade snabbspår för utbildning. Här gäller det att arbeta med lägre trösklar, säger Roger Johansson.
Roger Johansson menar vidare att det är viktigt att försöka se lösningar framför utmaningarna.
– Lite grann handlar det om att ”laga efter läge” och göra det man kan för att skapa roliga och intressanta miljöer, trots att överliggande utmaningar föreligger, säger Roger Johansson och resonerar vidare.
– Vi behöver sätta de bästa tränarna i de yngsta åldrarna, där en bra tränare inte behöver vara superduktig på just pingis. Viktiga nycklar är att vara social, enkel och en skapare av trivsamma och trygga miljöer. Här finns bland annat en stor möjlighet att ha bra dialog med föräldrarna och aktivera dem i sitt barns idrott, avslutar Roger Johansson
Ökningen i tävlingsverksamheten
Ett viktigt mätetal för svensk bordtennis är antalet tävlingslicensierade spelare. Precis i månadsskiftet november och december nådde siffran över 11 000 licenser, en nivå svensk bordtennis inte har legat på över en hel säsong sedan 2016. Det är hela sju månader kvar av denna. Ökningen jämfört med samma period året innan handlar om hela 36%.
Den nationella tävlingsverksamheten har ökat med drygt 12%, en siffra som förväntas öka ytterligare i takt med att fler nya spelare börjar tävla.
En fördjupad inblick i höstens tillväxt på tävlingsområdet kommer i #pingisfeber – Del 2 som publiceras på www.sbtf.se under vecka 50.
Presskontakt
Roger Johansson, verksamhetsutvecklare, roger@sbtf.se, 070-453 46 40
Patrik Björs Strand, kommunikationsstrateg, patrik@sbtf.se, 073-982 40 60