Nu börjar det på allvar närma sig Ungdoms-VM, som spelas i Helsingborg mellan den 22-29 november. Nedan följer en sportslig genomgång som ger en inblick i vad vi har att se fram emot, samt hur mästerskapet har varit en milstolpe på vägen till toppen för flera av dagens världsstjärnor.
Åldersklasserna som tävlingen spelas i är junior och kadett, eller u15 och u19 om man så vill. I varje åldersklass tävlas det i lag, singel, dubbel och mixed. Under mästerskapets två inledande dagar så är det lag som står på schemat, och sedan drar resten av klasserna igång mellan dag tre och fem. På kvällen under mästerskapets tredje dag spelas finalen i lag. I dubbelklasserna spelas finalerna dag sex och sju, medan singelfinalerna avslutar mästerskapet under den åttonde och sista dagen. Samtliga klasser spelas i cupformat.
***
Tittar man närmare på tävlingens deltagare så inser man snabbt att det är en hel del välkända namn som kommer att slåss om medaljerna i nordvästra Skåne. I damernas juniorklass hittar vi Hana Goda, som många säkert känner igen från Eslövs pingisligalag förra säsongen. Där gick den egyptiska talangen rent, och har de senaste åren imponerat på många med sin kraftfulla offensiv och sitt outtröttliga fotarbete. De som följer WTT-touren vet också att hon för några veckor sedan i Montpellier klev över ännu en tröskel på sin väg mot toppen. Där besegrade hon nämligen kinesiskan Chen Xingtong, för närvarande rankad sjua i världen.
I samma åldersklass men för herrarna hittar vi Oh Jun-sung, som numera precis som Hana Goda kan titulera sig som topp trettio på världsrankingen. När den unge koreanen är ute på touren så syns ofta hans pappa Oh Sang-eun på coachstolen. Rent spelstilsmässigt har Oh till viss del gått i sin pappas fotspår, där även han litar mycket på en dominans i backhanddiagonalen. Bland meriterna som den unge koreanen samlat på sig den senaste tiden sticker en finalplats i WTT Contender Almaty ut, där han i finalen var ett set ifrån att besegra världstvåan Lin Shidong.
Letar man bland kadetterna så dröjer det inte heller särskilt länge innan en hel del intressanta namn dyker upp. Förstaseedade kinesiskan Yao Ruixuan har under 2024 vunnit smått makalösa 88% av sina matcher i internationella sammanhang. På meritlistan i år återfinns bland annat titlar från WTT Youth Star Contender Podgorica, WTT Youth Contender Luxembourg samt WTT Youth Contender Havirov.
Bland kadettkillarna hittar vi tredjeseedade Benyamin Faraji från Iran. Känner man igen namnet men har svårt att placera från vilket sammanhang, så skulle det kunna vara så att man hörde talas om honom för en dryg månad sedan i samband med de asiatiska mästerskapen. Där slog nämligen 14-åringen självaste världsettan Wang Chuqin, i vad som utan att överdriva skulle kunna vara pingishistoriens största skräll.
Dessa framtidslöften är några av dem som under åtta dagar slåss om medaljerna i Idrottens hus i Helsingborg, när världsmästare ska koras i hela fjorton klasser.
***
Sedan mästerskapets första upplaga 2003, då under namnet World Junior Table Tennis Championships, har en hel del världsstjärnor på sin väg mot toppen tagit denna tunga titel. Namn som Ma Long, Ding Ning och Tomakazu Harimoto återfinns bland tidigare vinnare i singelklasserna. När den sistnämnde vann år 2016 så var junior den enda åldersklassen i tävlingen, som han alltså tog hem som trettonåring.
Ser man till svenska representanter så kommer nog många ihåg att en viss Truls Möregårdh tagit två silver, både 2017 och 2019. Det finns dock ytterligare lite svensk representation bland medaljerna om man gräver lite längre bak i tiden, eftersom Fabian Åkerström tog brons i singelklassen 2005.
Nog finns det många som tagit sig långt i karriären utan att ha stannat till vid Ungdoms-VM, men det går absolut att utkristallisera ett samband mellan ett UVM-guld och en framgångsrik seniorkarriär. Tittar man på herrarnas världsranking så är Hugo Calderano den enda i topp tio som inte tagit medalj i mästerskapet. Hos damerna är statistiken densamma, där Cheng I-Ching är undantaget som bekräftar regeln.
Det väntar alltså en unik möjlighet att bevittna hur framtidens stjärnor formas i Helsingborg, där statistiken tyder på att många av de talangfulla ungdomarna som är med och tävlar kommer att gå riktigt långt.
Bild: Adam Grawsiö Wallin under WTT Youth Contender Helsingborg 2024 Foto: WTT