Tre medaljmatcher redan under EM-lördagen

av | 2024-10-19 | EM 2024, Landslag, Start

Den svenska truppen fortsätter att leverera brett under EM i Linz. Efter fyra av totalt sex speldagar kvarstår svenska chanser i fyra av fem klasser. Allra närmast medaljerna är vi i dam- och herrdubbel där tre par är kvar och tampas om möjligheten redan under lördagsförmiddagen. I singelspelet lyckades Linda Bergström, Anton Källberg, Stina Källberg och Truls Möregårdh ta sig vidare från fredagen och ska nu spela åttondelsfinaler.

Det var ett höstsoligt Linz som bjöd in till en ny dag på EM. I TipsArena hade åtta spelbord från torsdagen blivit fyra till fredagen och det märktes tydligt att det så småningom börjar dra ihop sig till ett avgörande.

Och visst kändes det som att en del av solstrålarna även nådde våra svenska stjärnor. I herrdubbelns åttondelsfinaler kunde de bägge paren Falck/Karlsson och Källberg/Möregårdh spela rejält och enligt egen plan. Seger med 3–0 för det ena paret blev inom en kort stund också 3–0 för det andra.

Därefter var det dags för Linda Bergström och Stina Källberg att försöka prestera på samma fina nivå. Men motståndet var på pappret tufft. Tysklands Annett Kaufmann tillsammans Nina Mittelham. Väldigt bra singelspelare, men hur bra i dubbel? Inte tillräckligt för de svenska damerna skulle det visa sig.

–  Det liknade matchbilden från igår när vi hade 2–0 i set och sedan gjorde ett dåligt tredje set. Sen låg vi under med 8-10 i fjärde och då tänkte jag att “nä, jag vill inte förlora som vi gjorde igår i mixed”. Vi lyckades skärpa till oss och vände på det. Jag är himla stolt över oss, säger Stina Källberg

–  Vi var väldigt bra i det aggressiva spelet. Även om vi kom i försvarsposition så var vi ändå framåt. Vi brukar alltid prata om vår aggressiva defensiv, kompletterar Linda.

Singelspelets eftermiddag

Först ut av de tre kvalificerade herrarna till 16-delsfinal var Mattias Falck som fått den grannlaga uppgiften att ta sig an EM-turneringens förstaseedade Felix Lebrun. På förhand talades det om att nyckeln låg i ett kvalitativt backhandspel. Men det var den unge fransmannen som från start visade sig hålla högre kvalitet.

I första set lyckades Mattias förvisso minska fem franska setbollar till en. Det var också det mest spännande som uppstod i denna match. Därefter rann det iväg och Lebrun kunde med sin explosiva kraft spela ut och matchen slutade med tydliga 4-0 i set.

– Idag spelade han väldigt bra. Framför allt med sin backhand, kunde Mattias Falck kort konstatera och som nu enbart har herrdubbeln kvar att fokusera på.

Truls Möregårdh hade klart mindre problem och kunde på kort tid avverka 4-0 i set mot Eduard Ionescu från Rumänien.

– Det känns väldigt bra. Jag har inte ett enda förlorat set ännu och jag försöker spara energi så mycket som möjligt, säger singelturneringens andraseedade Truls Möregårdh.

Mest jämnt skulle det bli i den helsvenska bataljen mellan Kristian Karlsson och Anton Källberg. Karlsson kunde stundtals spela ofantligt snabbt och vid de tillfällena hade han kontrollen över skeendet i matchen. Källberg lyckades dock kravla sig tillbaka.

– Helt okej match från min sida. Jag hade setbollar i två set, som jag inte vinner. Det har jag inte råd med mot Anton som är enormt tuff för mig att möta, konstaterar Kristian Karlsson klokt efter 1-4-förlusten.

Anton Källberg ställs nu mot slovenska giganten Darko Jorgic i åttondelsfinal. En spelare han besegrade så sent som för en vecka sedan i Bundesliga.

Fullbordad kväll för damerna

Fredagskvällen fick också det bästa möjliga avslut i damsingeln för svenskt vidkommande. Stina Källberg lyckades hålla full fokus på en och samma lyckosamma spelidé vilket resulterade i 4-0 i set mot Anna Hursey från Wales.

– Jag sätter ett högt betyg på mig själv. Jag tycker att jag var den absolut mest stabila spelaren av oss idag. Jag följde taktiken hela matchen och gjorde det inte svårare än jag skulle, säger Stina som nu ska möta finalseedade Sofia Polcanova från hemmanationen Österrike i åttondelsfinal.

Turneringens andra finalseedade spelare, Bernadette Szocs från Rumänien, kommer också att få ta sig en svensk i åttondelsfinal. Linda Bergström var resolut i deff-deff-matchen mot kroatiska Ivana Malobabic och vann även hon med betryggande 4-0 i set. Nu blickar hon framåt.

– Det blir en kul match (mot Bernadette Szocs). Jag har vunnit mot henne ett par gånger, senast i januari i år. Vi får se vilken matchbild det blir imorgon, men jag tycker alltid att det är kul att möta henne. Vi är lika gamla och tampats länge, avslutar Linda Bergström.

EM i Linz

Svenskmatcher
Lördag 19 oktober

Damdubbel, kvartsfinal

10:00, Bergström/Källberg – Matelova/Balazova (CZE/SVK), bord 2

Herrdubbel, kvartsfinal

10:35, Falck/Karlsson – Duda/Qiu (GER), bord 2
10:35, Källberg/Möregårdh – Kubik/Redzimski, bord 4

Damsingel, åttondelsfinal

11:30, Linda Bergström – Bernadette Szocs (ROU), bord 1
12:20, Stina Källberg – Sofia Polcanova (AUT), bord 1

Herrsingel, åttondelsfinal

13:10, Anton Källberg – Darko Jorgic (SLO), bord 2
14:00, Truls Möregårdh – Thibault Poret (FRA), bord 2

Resultat 18 oktober

Herrdubbel, åttondelsfinaler

Falck/Karlsson – Bertelsmeier/Meng (GER), 3-0 (13-11, 11-3, 12-10)
Källberg/Möregårdh – Mutti/Puppo (GER), 3-0 (11-3, 11-7, 11-8)

Damdubbel, åttondelsfinal

Bergström/Källberg – Kauffman/Mittelham (GER), 3-1 (11-9, 15-13, 7-11, 12-10)

Herrsingel, andra omgången

Mattias Falck – Felix Lebrun (FRA), 0-4 (9-11, 4-11, 6-11, 8-11)
Anton Källberg – Kristian Karlsson, 4-1 (14-12, 11-7, 8-11, 12-10, 11-7)
Truls Möregårdh – Eduard Ionescu (ROU), 4-0 (13-11, 11-7, 12-10, 11-4)

Damsingel, andra omgången

Stina Källberg – Anna Hursey (WAL), 4-0 (12-10, 11-5, 11-9, 11-6)
Linda Bergström – Ivana Malobabic (CRO), 4-0 (11-9, 11-6, 11-8, 11-8)