Omstart för Pingisligan by STIGA damer och damserierna

av | 2024-10-16 | Information, Pingisligan, Serie

Pingisligan by STIGA damer ökas till tolv lag och öppnar för reservlag. Antalet Division 1—serier ökas från två till fyra och Division 2 i sin tur görs om till regionala serier. Detta blir följden av den stora genomlysning av Pingisligan och damserierna som genomförts under sommar och tidig höst, efter beslut i förbundsstyrelsen.

Besluten gällande Pingisligan by STIGA damer samt damserierna som helhet tar effekt från och med säsongen 2025-2026. De innebär omfattande förändringar både av Pingisligan och i den andra änden av det nationella seriesystemet för damer. Besluten bygger i sin tur på de slutsatser en större genomlysning av damserierna resulterade i.

– Damseriesystemet i allmänhet och Pingisligan för damer i synnerhet har brottats med stora problem under många år. Det har blivit alltmer uppenbart att något måste göras. De förändringar som nu beslutats har växt fram från klubbarna och rimmar väl med de problem som vår egen genomlysning identifierade. Det är ett stort steg i rätt riktning, men vi måste fortsätta jobba hårt för att ge svensk dampingis bättre förutsättningar, säger Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig på SBTF.

– Det är dags för en större förändring eftersom det har visat sig att det befintliga systemet i det stora hela inte fungerar optimalt och påverkat dampingisen negativt. Jag hoppas verkligen att pingisfamiljen ser det positiva i detta. Varje början är svår av många anledningar men jag är säker på att det leder oss i rätt riktning, säger Maria Christoforaki, utvecklingsstrateg för damer på SBTF.

Pingisligan

Pingisligan utökas till att innehålla tolv lag. Den genomförs under hösten som en enkelserie i sammandragsform, i vilken alla möter alla. Därefter under våren delas Pingisligan upp i två delar. Lagen placerade 1-6 spelar vidare i Pingisligan och lagen placerade 7-12 spelar vidare i Allsvenskan. Båda serierna genomförs som enkelserier.

Av lagen i Pingisligan tar sig platserna 1-4 till SM-slutspelet. I Allsvenskan kommer laget placerat på plats 12 att flyttas ned samtidigt som laget placerat på plats 11 får kvalspela mot tvåan i Superettan om en plats i Pingisligan kommande säsong. Besluten innebär även att reservlag tillåts spela i Pingisligan men däremot inte i SM-slutspelet, samt krav på minst en ”egen produkt” i laguppställningen enligt samma princip som för herrarna.

Superettan

Superettan förblir tills vidare oförändrad. Under första säsongen av detta nya seriesystem kommer däremot även prövas om underlag finns för en Superettan i form av en andra rikstäckande serie tillsammans med en utökad Pingisligan.

Division 1

Antalet Division 1-serier utökas från två serier till fyra serier. Detta genomförs genom att i praktiken slå samman dagens Division 1 och Division 2. Därmed blir Division 1 det nationella seriesystemets lägsta nivå för damer. Division 1 genomförs precis som förut som en dubbelserie innehållandes åtta lag.

Division 2 och Division 3

Division 2 görs om till regionala serier, från att tidigare ha varit det lägsta steget i det nationella damseriesystemet. Detta skapar en flexibilitet längre ned i seriespelet vilket ger bättre förutsättningar för lag och för spelare att kunna delta. Fri anmälan råder och antalet Division 2-serier per region kan hållas fritt, flexibelt och behovsstyrt.

Division 3 kan behållas som distriktsserier. Division 3-serier finns idag bara i ett fåtal distrikt, men bör fortsätta uppmuntras och utvecklas för att ge möjligheter till lokalt seriespel för inte minst barn och unga spelare.

Övergång

Övergången till ett nytt damseriesystem 2025—2026 påverkar förutsättningarna för uppflyttning och nedflyttning under denna säsong på följande sätt:

  • Samtliga sju (7) lag stannar kvar i Pingisligan
  • Lagen 1-5 i Superettan flyttas upp till Pingisligan
  • Lag 6-8 i Superettan stannar kvar i Superettan
  • Lag 1-2 i Division 1 (Södra och Norra), samt Lag 3 i Division 1 Södra, flyttas upp till Superettan
  • Kvarvarande nio (9) lag i Division, plus samtliga 23 lag i Division 2, placeras i Division 1 inför säsongen 2025—2026

En uppenbar effekt är alltså att inget lag under säsongen 2024-2025 kommer bli nedflyttat.

Bakgrund

Besluten om Pingisligan by STIGA damer och damserierna har fattats av Förbundsstyrelsen efter beredning i Tävlings- och regelkommittén samt en remissrunda i två rundor mellan den 22/8 och den 8/10-2024. Remissrundan resulterade i en stor majoritet positiva omdömen om huvudförslaget och behovet av förändring.

Besluten följer på en längre tids problem både med Pingisligan specifikt och med damserierna generellt. Pingisligan har inte kunnat mönstra full serie någon gång sedan 2019-2020, med vikande trend och en tilltagande kriskänsla. Detta kulminerade inför 2024-2025 när från början endast fyra lag anmälde deltagande.

Även Division 2-serierna har brottats med stora problem. Varken fullt antal serier eller ens fulla serier har kunnat mönstras någon gång sedan 2015-2016, och problemet har bara ökat med allt mindre serier och och allt längre resavstånd för deltagande lag. Detta har minskat snarare än ökat viljan att spela seriespel för damer.

En större genomlysning av Pingisligan och damserierna som helhet genomfördes därför inför och under sommaren. Gruppmöten med lagen i Pingisligan genomfördes. Samtal fördes med lagledare och spelare i Pingisligan och Superettan. Erfarenheter inhämtades från kontakter under året med klubbar och lagledare i Division 1 och Division 2.

Från denna genomlysning kom framför allt två slutsatser:

Lag och spelare vill inte flytta upp i Pingisligan! Den primära orsaken till detta har inte att göra med ekonomi, utan med upplevda skillnader i spelstyrka. Få lag i Pingisligan ger få matcher att spela och ännu färre jämna och meningsfulla matcher. Ett utökat antal lag i Pingisligan ger fler matcher och fler meningsfulla matcher, och jämnar ut den relativa spelstyrkan i Pingisligan.

Svårt att fylla Division 2 och fylla upp underifrån! Den huvudsakliga orsaken är en delvis ond cirkel med halvfulla serier, ej komplett antal serier och alltför långa geografiska avstånd. Detta gör lag både obenägna att tacka ja till spel i Division 2. Underlaget i svensk bordtennis är inte stort nog för fyra nationella Division 2-damserier.

Genom att göra Division 2 till en regional serienivå går det att vara mer flexibel i både antalet och utbudet av serier. Förhoppningsvis förbättras förutsättningarna för lag och för spelare att delta i seriespel samtidigt som det skapar en tydligare ”serietrappa” med lägre steg mellan den lokala nivån och den nationella nivån.

Övrigt

Nyheterna och besluten gällande Pingisligan by STIGA damer och damserierna presenteras för intresserade klubbledare och lagledare under ett digitalt möte kvällstid den 30 oktober. Maila peterh@sbtf.se för anmälan och erhållande av möteslänk.

Kontakt

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se

Toppbild foto: Linda Carlsson/SBTF