Tobias Bergman och Jon Persson inför EM i Linz

av | 2024-10-11 | Landslag, Mästerskap, Start

På tisdag drar det igång nere i norra Österrike, när tio svenskar ska försvara de blågula färgerna i singel, dubbel och mixed. Tobias Bergman åker ner i egenskap av ansvarig ledare för damerna under mästerskapet, och Jon Persson i samma roll för herrarna. Även Peter Blomqvist är med i coachstaben i Linz, som assisterande på både dam- och herrsidan. 

Sedan trupperna blev klara för snart två veckor sedan har mycket hänt kring det svenska landslaget. Tobias Bergman har presenterats i en utökad roll, som han formellt tillträder den första november, då han blir förbundskapten för både herrar och damer. Som väntat har det nya uppdraget fått en del uppmärksamhet de senaste dagarna. 

– Så är det ju. Det har inte varit som vilka vardagar som helst, berättar Tobias Bergman. 

EM-uppladdningen har varierat i damtruppen, där ett hektiskt tävlingsschema i kombination med ligastarter gjort att spelarna förberett sig på olika håll. 

– Man kan väl säga att de som var och tävlade i Kina förra veckan har tävlat på. Sen spelade alla WTT Feeder i Halmstad, och nu har serierna dragit igång också. Men vi har inte kört något läger, utan samlas nere i Linz. 

Mästerskap är som bekant något speciellt, där det är tunga titlar på spel, och nerver ofta spelar en större roll än vanligt. Tobias Bergman understryker vikten av att bli bättre under mästerskapets gång, och hitta en rytm. 

– Det är viktigt att kunna ta små steg varje dag. Blir matcherna lite bättre varje dag kan det räcka långt. Sen blir någonstans det viktigaste av allt att hitta ett lugn. Ofta blir det mer nerver i mästerskap, och då måste man känna en trygghet i vad man kan.

Vad gäller herrarnas uppladdning har de inte heller kört något läger, även där med tanke på spelarnas hektiska scheman inför EM. Likt damerna har några varit i Kina och tävlat, medan andra har haft matcher i sina respektive ligor. Truppen hinner dock träna en del tillsammans i Linz innan tävlingarna drar igång. 

– Vi samlas i Linz på söndagen, de flesta i alla fall. Sen får vi se lite om vi kan träna redan söndag kväll eller om vi bara kör på måndag. De som inte kvalar tränar nog tisdag också, berättar ansvarig ledare Jon Persson. 

Vidare understryker Jon individualiteten i vad som är en bra uppladdning, samt vad hans viktigaste uppgifter under mästerskapet är. 

– När jag själv spelade gillade jag att träna hårt några dagar innan och sen vila lite precis inför (mästerskapet). Men det är ju helt individuellt. I min roll är det ju viktigt att göra det lätt för spelarna, och fixa smågrejer. Sen såklart vara stöttande och peppa dem, men rent taktiskt har de ju bra koll, speciellt nu när det är mot européer. Det är ett bra gäng att vara med. 

Förhoppningen från Jon Persson är att Sverige ska kunna utmana om medaljer i de flesta klasserna. 

– Jag hoppas och tror att vi ska slåss om de finaste medaljerna, i både singel och dubbel. Sen har alla spelare egna förväntningar också. Formen har sett bra ut hos flera av spelarna, och alla är så rutinerade att de nog ska hitta det tills det drar igång. 

EM drar alltså igång i TipsArena Linz på tisdag, där kval i singelklasserna inleder mästerskapet. Finalerna spelas söndag 20 oktober, förutom i mixed, där finalen spelas fredag 18 oktober. Mer info om tävlingen går att hitta på ETTUs hemsida.

Bild: Tobias Bergman coachar under WTT Contender Tunis 2024 Foto: WTT

EM i Linz 2024
Damtruppen
Linda Bergström
Stina Källberg
Filippa Bergand
Matilda Hansson
Alma Rööse

Herrtruppen
Truls Möregårdh
Anton Källberg
Mattias Falck
Kristian Karlsson
Simon Berglund