Kävlinge besegrade Munkedal efter rysare och Söderhamn vann klassiskt möte

av | 2024-10-10 | Pingisligan, Start

Torsdagens matcher saknade inte underhållning när Söderhamn visade hög klass mot Spårvägen samtidigt som Kävlinge vann i en lång svängig rysare mot Munkedal.

Spårvägens BTK – Söderhamns UIF 1-4

Inför kvällens klassiska möte kom hemmalaget Spårvägen från två förluster i inledningen av säsongen. För motståndet väntade Söderhamn som kom från en vinst i jämn drabbning mot BTK Kävlinge i första omgången.

Spårvägen valde att formera laget med Harald Andersson som etta, Konstantinos Angelakis som tvåa och Anthony Tran som trea. För bortalagets del från Hälsingland startade man med Viktor Brodd som etta, Anders Eriksson som tvåa och en säsongsdebuterande Daniel Lindsö som trea.

I den första matchen ställdes Harald Andersson mot Daniel Lindsö. Båda spelarna påpekade fukten i hallen och det ledde till en mer svårspelad match. Det första setet blev jämnt där Andersson gick segrande med 12-10.

De två efterföljande seten skulle spelarna följas åt hela vägen till slutet där Harald Andersson återigen visade prov på styrka i slutskedet och kunde knipa vinsten efter 11-9 i andra och tredje set.

På bordet bredvid spelades en riktig TV-match mellan Konstantinos Angelakis och Viktor Brodd. Det bjöds inte på några enkla poäng från någon av spelarna där Brodd skulle visa sig vara den starkare spelaren. Nyckeln till vinsten stavas variation där Brodd visade på ett taktiskt spel. Ett vinnande koncept blev den raka forehandattacken mot Angelakis forehand.

Utjämnat 1-1 i lagmatchen inför Matchen mellan Anthony Tran och Anders Eriksson. Det skulle visa sig vara bortalagets Eriksson som kopplade greppet om matchen som därmed vann första set 11-6. Det så viktiga andra setet gick Tran upp i en 10-7-ledning innan Eriksson kunde vända och vinna med 15-13. Anders Eriksson skulle fortsätta på sitt fina momentum i början av tredje set. Tran skulle samtidigt visa på att han försökte hitta en väg tillbaka men vid ställning 9-9 och egen serve för Anders Eriksson skulle han förvalta det på bästa sätt när han gav sitt Söderhamn ledningen innan pausen.

Med ny energi skulle Söderhamn växla upp ytterligare ett snäpp. Viktor Brodd som tidigare erkänt haft det svårt mot Harald Andersson skulle på ett övertygande vis ta sin tredje raka seger mot Andersson efter setsiffrorna 11-9, 11-8, 11-6. Ett kvitto på att han hittat ett vägvinnande koncept.

Anders Eriksson inledning var inte sämre när han gick upp i ledning med 2-0 i set efter 11-1, 11-3. Därefter skulle Angelakis hitta en väg tillbaka, reducera och ge Spårvägen hopp. Grekens defensivspel blandat med forehandattacker skulle dock inte överlista Anders Eriksson som till slut segrade med 3-1 i set vilket också resulterade i Söderhamns andra vinst för säsongen.

BTK Kävlinge – Munkedals BTK 4-3

Kävlinge kom inför kvällens match in med två förluster där båda lagmatcherna mot Söderhamn och Halmstad avgjorts i dubbeln. Munkedal har däremot lyckats få den säsongsstart man inför säsongen pratat om, med två vinster inför torsdagskvällens spännande drabbning.

Första matchen mellan Shoma Nishihara och Simon Söderlund blev en sevärd sådan. De två första seten slutade i favör för Söderlund med 11-9 efter fint returspel och många vunna dueller mot Nishiharas backhand. Matchbilden skulle dock förändras och Nishiharas retur och första öppning blev mer varierad, vilket ledde till att Nishihara fick ett överläge i spelet. 11-6 i tredje och 11-5 i ett fjärde set innebar ett femte avgörande. Det skulle då visa sig att Nishiharas momentum och stärkta självförtroende skulle fortsätta att bana vägen till en seger för hemmapubliken och sitt Kävlinge.

I den andra matchen väntade mötet mellan polacken Artur Grela och taiwanesen Yeh Chih Wei. Även denna match blev en rysare där matchen gick fram och tillbaka för båda spelarna. Känslor och vikten av matchen var både något som kunde höras och synas när hemmalaget återigen skulle visa sig vara starkast i avgörande set och en 2-0 ledning från start i lagmatchen.

Tredje matchen spelades mellan David Andersson och Andre Da silva. Med ett Kävlinge fullt av självförtroende och ett Munkedal i brygga skulle denna visa sig bli en avgörande match i lagmatchen. Båda spelarna tog sin tid mellan bollarna och bjöd upp till bra spel där hemmalagets David Andersson inte skulle ge bort några enkla poäng. Med sitt säkra spel och backhandattack kunde han ta ledning i set två gånger om och skaffa sig en matchboll. Men Da silva kämpade ivrigt för sitt Munkedal och matchens tredje femsetare var ett faktum.

I det femte setet skaffade sig Da silva en 4-1 ledningen innan Andersson plockade sin timeout. En högre utdelning på förstaattackerna skulle visa sig bli framgångsreceptet för Andre Da silva och reducerat i lagmatchen för Munkedals del innan pausen.

En nu helt öppen match skulle visa sig vara rätt tillfälle för Yeh Chih Wei att ta revansch. Underläge i första set mot Nishihara vändes till vinst 13-11, samtidigt som spelarna följdes åt i andra set, 11-9 till Yeh Chih Wei och utökad ledning. Munkedals Chih Wei skulle i tredje set sedan avsluta på lika spännande vis med 11-9 när han kvitterade för bortalaget.

På andra bordet skulle Artur Grela och Andre Da silva få spela sina andra femsetare för dagen i en match där taktpinnen gick fram och tillbaka. Tillslut skaffade sig portugisen en 3-0 ledning för sitt Munkedal som sedan tvingade fram en timeout för Kävlinges Grela. En lyckad timeout som resulterade i upphämtning till 3-3, därefter ledning 6-5 och dags för Da silva att ta timeout. Den mentala aspekten av att Grela tidigare vann sin femsetare och Da silva förlorade sin kan ha spelat in när det drog ihop sig. Polacken Grela kunde nämligen stå som vinnare igen och säkra en poäng för sitt Kävlinge.

Kvällens sjätte match var den mellan David Andersson och Simon Söderlund. Munkedals Söderlund skulle öppna starkt och på nytt gå upp i en 2-ledning. I tredje set skaffade Söderlund sig matchboll vid ställningen 10-9 som räddades av Andersson. Därefter knep Andersson tredje set och försök till comeback var påbörjad. Fjärde set gick även det vägen för Andersson och lagmatchens femte femsetare väntade. Väl där visade båda spelarna på fint spel och som fick stående ovationer från delar av publiken. Slutligen skulle Söderlund stå som vinnare med små marginaler efter att ha vänt 9-7 underläge till vinst 11-9.

Det betyder att de är tredje matchen i rad som Kävlinge spelade om extrapoängen i den avgörande dubbeln. Denna gången skulle man dock gå segrande ur striden när Nishiara/Grela vann över Da silva/ Chih Wei med setsiffrorna 11-9, 11-8 i lagmatchen som hade allt.

Toppbild: Shoma Nishihara, BTK Kävlinge  Foto: Linda Carlsson, SBTF