Tobias Bergman i utökad förbundskaptensroll

av | 2024-10-09 | Landslag, Start

36-årige Tobias Bergman har förtjänstfullt varit förbundskapten för det svenska damlandslaget sedan 2022. Nu träder han in i en helt ny roll som ansvarig förbundskapten för bägge seniorlandslagen damer och herrar. Tjänsten tillträds formellt den första november.

– I den omorganisation vi nu genomför i landslagen har Tobias varit förstahandsvalet till denna moderna lösning där vi vill arbeta på ett nytt sätt för de kommande fyra åren. Tobias är en erkänt duktig spelarutvecklare med en stor uppbyggd internationell erfarenhet de senaste åren, säger Daniel Ellermann, sportchef i Svenska Bordtennisförbundet.

Sedan avgående förbundskapten för herrlandslaget, Jörgen Persson, internt aviserat sitt avslut efter OS i Paris har Svenska Bordtennisförbundets landslagsledning arbetat intensivt och gjort långtgående framtidsspaningar över hur den internationella bordtennisen kommer att utvecklas, och hur Sverige på bästa sätt ska möta framtiden med kraft.

Nu står det alltså klart att Tobias Bergman intar en unik roll i svensk bordtennis.

– Det är en stor ära och en fantastisk utmaning att få kliva in i den här nyskapade rollen. Jag ser fram emot att bidra med både erfarenhet och nytänkande, samt ett starkt engagemang för att säkerställa att svensk bordtennis fortsätter utvecklas. Vårt mål är att befästa Sveriges position som en världsnation inom herrpingisen på kort sikt, samtidigt som vi bygger en långsiktig plan för att lyfta dampingisen till samma nivå, säger Tobias Bergman.

– I en alltmer tävlingsintensiv vardag har vi tittat på en modell där vi kan arbeta bättre och närmre med spelarutveckling, båda för våra absoluta toppspelare, men även de som finns bakom en tänkbar OS-trupp om fyra år. Vi behöver även titta på effekterna till OS om åtta år eller till och med ännu längre fram, säger Daniel Ellermann.

– Vi ser stora vinster med att ha en övergripande ansvarig förbundskapten. Vi får med Tobias Bergman in en person som skaffat sig stora erfarenheter de senaste åren, kan de internationella systemen ingående och varit nära bägge landslagsgrupperna under en längre tid, fortsätter Daniel Ellermann

Spelarutveckling och assisterande ledare

Modellen bygger på att förbundskaptenen ska jobba med ett större fokus på spelarutveckling, i samarbete med de svenska elitmiljöerna och i landslagsspelarnas internationella träningsmiljöer. Till förbundskaptenen knyter SBTF ett antal assisterande ledare, som på ett flexibelt sätt ska bidra till kompetens vid läger och den internationella coachingen vid mästerskap och på världstouren.

Ett namn som är klart är Peter Blomqvist, 51 år från Söderhamn, och som tidigare varit uttagningsansvarig förbundskapten för herrlandslaget 2017–2020.

– Peter är en del i Tobias fasta stab av assisterande ledare som kommer att utökas med fler personer. Den övergripande organisationslösningen gör oss mer flexibla där en enskild person inte behöver ha 300 resdagar per år. Vi kommer att få en starkare ledargrupp, där utvecklingen kan diskuteras bredare. Vi får också en mycket tydligare röd tråd mellan junior- och seniorlandslag, avslutar Daniel Ellermann.

Ledarstaben till EM i Linz 15–21 oktober

Till EM i Linz nästa vecka kommer Tobias Bergman att vara ansvarig ledare för damerna. Jon Persson gör ytterligare insatser som coach när han kommer att ansvara för herrarna. Peter Blomqvist kommer att assistera på både dam- och herrsidan.

Fakta: Tobias Bergman

Ålder: 36 år
Bor: Stockholm
Tidigare ledarmeriter: Förbundskapten damlandslaget 2022–2024, ansvarig förbundskapten juniorlandslagen 2020–2022

Presskontakt

Daniel Ellermann, sportchef, 0733-56 85 82
Tobias Bergman, 0737-38 27 22

Toppbild: Tobias Bergman coachar damlandslagets Stina Källberg under lag-EM i Malmö 2023. Foto: Manfred Schillings

Pressrelease, english version