Trupperna klara inför stundande Bordtennis-EM i Linz

av | 2024-09-30 | Landslag, Mästerskap, Start

Det är drygt två veckor kvar tills individuella EM drar igång i österrikiska Linz, där tio svenskar ska försöka ro hem medaljerna. Trupperna är nu färdigställda. Simon Berglund knep för några veckor sedan den sista herrplatsen genom att gå segrande i ett inofficiellt EM-kval. I damernas uttagning gick den sista platsen till Alma Rööse, som därmed också gör resterande spelare sällskap i Linz.  

Det har varit en intensiv bordtennisperiod inför EM, där både OS och en hektisk start på touren präglat den senaste månaden. Nu börjar det dock närma sig, och vad symboliserar det bättre än den färdiga trupputtagningen.  

För herrarnas del är fyra av de uttagna spelarna Truls Möregårdh, Anton Källberg, Kristian Karlsson och Mattias Falck. Alla fyra var en del av den svenska truppen i EM för två år sedan i München, där Kristian och Mattias gjorde stort avtryck genom sitt guld i dubbel. I singelspelet gick de båda till semifinal, och Mattias slog då ut både Möregårdh och Källberg på vägen.  

Den femte spelaren i truppen, Simon Berglund, vann sin plats genom ett inofficiellt EM-kval i Halmstad. Där gick han segrande ur en grupp bestående av honom själv, Anders Eriksson, Martin Friis, Isak Alfredsson samt William Bergenblock. 26-åringen får därmed göra debut i EM-sammanhang, och kände att det var på tiden efter segern i kvalet.  

 – Detta har man väntat länge på. Äntligen, får jag säga, utropade en glad Simon Berglund efter avgörandet i Halmstad Arena.  

Damernas trupp består av Linda Bergström, Stina Källberg, Filippa Bergand, Matilda Hansson och Alma Rööse. De fyra förstnämnda, som sedan en tid tillbaka utgjort stommen i det svenska damlandslaget, har varit klara för mästerskapet länge.  

 För Alma Rööse kom uttagningen mer som en överraskning, och EM-debutanten är laddad till tänderna.  

 – Det känns verkligen superroligt, jag är så glad över att få denna möjligheten. Jag har jobbat väldigt hårt och det känns skönt att få ett kvitto på det, säger Alma efter uttagningen.  

 Inför mästerskapet kommer hennes huvudsakliga fokus ligga på att träna hårt, men också på att förbereda sig mentalt.  

 – Nu gäller det att träna mycket matchmoment och hitta en bra känsla i spelet. Sedan träna mycket styrkor och förbereda mig mentalt. Det är ju mitt första individuella mästerskap som senior, så det känns spännande.  

Trupperna till EM i Linz 2024 (världsranking v.39) 

Herrar
Truls Möregårdh, Eslövs AI BTK (13)
Anton Källberg, Söderhamns UIF (24)
Mattias Falck, Halmstad BTK (49)
Kristian Karlsson, Halmstad BTK (62)
Simon Berglund, Spårvägens BTK (-) 

Damer
Linda Bergström, Ängby SK (41)
Stina Källberg, Halmstad BTK (61)
Filippa Bergand, Eslöv AI BTK (160)
Matilda Hansson, Eslövs AI BTK (395)
Alma Rööse, Halmstad BTK (669) 

Bild: Det svenska damlandslaget under Lag-EM i Malmö 2023 Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån