Jörgen Persson mot nya utmaningar

av | 2024-09-23 | Landslag, Start

Efter fyra år i rollen som ordinarie förbundskapten för herrlandslaget i bordtennis blickar nu Jörgen Persson framåt mot nya utmaningar. Med VM-guld, EM-guld och de färska silvermedaljerna från OS i Paris har Jörgen Persson bidragit till en ny storhetstid inom svensk bordtennis.

Redan under inledningen av 2019 gjorde Persson en lyckosam entré som assisterande förbundskapten. Vi fick omgående bevittna hans kunskaper och framåtanda när han från coachstolen lyckades bistå Mattias Falck fram till en imponerande silvermedalj på individuella VM i Budapest.

När han så småningom tog över den ordinarie förbundskaptensrollen under 2020, hade covid-19-pandemin börjat härja över världen och tävlandet fick ta en ofrivillig paus. Från och med VM i Houston 2021 har många fina prestationer genomförts och medaljerna har återkommit i en strid ström.

– Jag har haft fem fantastiska år med ett flertal titlar och framgångar från ett flertal mästerskap, inte minst OS i Paris nu senast. Samtidigt har det också varit slitsamt och jag tycker det får räcka nu. Av egen erfarenhet som spelare tycker jag nog egentligen det optimala för en coach är tre-fyra år och efter OS har mitt beslut att lämna uppdraget helt enkelt vuxit fram, säger Jörgen Persson.

Under de fem åren har titlarna staplats på varandra och Persson har varit en av de mest framgångsrika förbundskaptenerna alla kategorier och även om det är svårt att värdera framgångarna så är det ett mästerskap som sticker ut – VM 2021.

– När VM 2021 för första gången skulle spelas i USA så fick jag med Stellan Bengtsson som assisterande coach vilket var speciellt och betydde väldigt mycket för mig personligen, påtalar Jörgen Persson som också passar på att tacka assisterande coacher han haft med sig på resan samt Mikael Holm, naprapat.

– Jörgen har på några år haft enormt stora framgångar som förbundskapten för herrlandslaget. VM-guld och EM-guld samt flertalet andra VM och EM-medaljer. Och nu senast två fantastiska OS-medaljer i Paris. Det är bara tacka och bocka för den här tiden. Han har nu inte bara gjort avtryck som en fantastisk spelare utan även som en mycket framgångsrik ledare för svensk pingis, säger Daniel Ellermann, sportchef Svenska Bordtennisförbundet

Hur framtiden kommer te sig återstår att se. Det förs en hel del diskussioner men det är inget Jörgen Persson avser stressa med.

– Min plan är att fundera och ta det lite lugnt under hösten efter en väldigt intensiv period med mycket tävlingar och resande. Vi för lite diskussioner men får helt enkelt se var det landar. Både jag och Svenska Bordtennisförbundet har en del idéer, säger Jörgen Persson avslutningsvis.

– Jörgen Persson har haft en enormt lyckosam tid som förbundskapten för det svenska herrlandslaget med väldigt stora framgångar vilket varit, och är, enormt viktigt för svensk bordtennis på många plan. Vi ser dock inte detta som något slut utan tvärtom, en start på något nytt. För oss är det en självklarhet att Jörgen Persson ska vara kvar i vår organisation i någon form. Exakt hur det kommer se ut håller vi på att diskutera. Det finns ett flertal områden där hans kompetens skulle passa alldeles utmärkt, säger Thomas Buza, generalsekreterare Svenska Bordtennisförbundet.

Mästerskapsmedaljer under Persson
2019, VM, Budapest, herrsingel, Mattias Falck, silver
2021, VM, Houston, herrdubbel, Mattias Falck/Kristian Karlsson, guld
2021, VM, Houston, herrsingel, Truls Möregårdh, silver
2022, EM, München, herrdubbel, Mattias Falck/Kristian Karlsson, guld
2022, EM, München, herrsingel, Kristian Karlsson, brons
2022, EM, München, herrsingel, Mattias Falck, brons
2023, European Games, Kraków, herrar lag, silver
2023, EM, Malmö, herrar lag, guld
2024, OS, Paris, herrsingel, Truls Möregårdh, silver
2024, OS, Paris, herrar lag, silver

Presskontakt
Thomas Buza, generalsekreterare, 0708-72 73 78
Daniel Ellermann, sportchef, 0733-56 85 82
Jörgen Persson, 0708-21 21 39

Toppbild foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold