Säsongspremiär för Pingisligan herrar – bortalagen drog längsta strået

av | 2024-09-10 | Pingisligan, Start

Inledningen av Pingisligan herrar säsongen 2024-2025 vittnar om en jämn serie. Över 3,5 timmes spel i båda de inledande lagmatcherna avgjordes det i den så viktiga dubbeln, där bortalagen var starkast.

Spårvägens BTK – Munkedals BTK 3-4

I den första matchen ställdes greken Konstantinos Angelakis mot spanjoren Marc Duran, där båda spelarna inledde första set med att känna på varandras spel. Det varierande spelet från båda spelarna resulterade med en start på 5-5 i första set. Marc Duran skulle dock visa sig vara den starkare spelaren och några missar från Angelakis forehand resulterade i ett första vunnet set för spanjoren med 11-6.

I det andra setet kunde Angelakis gå upp till en 4-0 ledning efter en lång vunnen boll där han kunde vinna en lång bollduell. Han kunde därefter på ett säkert sätt gå upp till 9-2 innan spanjoren skulle komma tillbaka till 10-9. Då valde Spårvägen att ta timeout. Väl där kvitterade Marc Duran till 10-10 innan Angelakis kunde vinna setet 12-10 med en avgörande forehand till 12-10 och jubel från hemmapubliken.

Tredje setet hittade Duran tillbaka till ett varierande spel som resulterade i mycket förflyttning och vunna poäng. Setsiffrorna skrevs till 11-6 för Munkedals Marc Duran. Angelakis kunde i fjärde set reparera sig och plocka hem setet med klara 11-5. I femte set gick Angelakis upp till en 6-3 ledning innan Duran kunde vinna tre i rad, efter tre missar från greken. När det gäller som mest skulle Angelakis visa sig vara starkas och kunde sträcka näven upp i luften till publiken efter seger 11-9 i avgörande set.

På bordet bredvid imponerande samtidigt Harald Andersson som i första set kunde skrivas hem med komfortabla 11-2 mot Munkedals Angel Miguel Vilchez. I andra set skulle det bli en jämnare historia där Vilchez vann setet med 11-8. Efterföljande setet fortsatte att vara jämnt där 9-8 ledning för Vilchez resulterade i timeout för Harald Andersson. En lyckad sådan och vunnet set för Andersson med 11-9 till ledning 2-1. Fjärde set vanns enkelt av Vilchez innan Spårvägen och Harald Andersson återigen skulle visa sig vara starkare och plocka hem vinsten med 11-9 i femte och ledning i lagmatchen 2-0.

Vändningen för Munkedals BTK

Tredje matchen skulle inte visa sig vara långvarig då portugisen Andre Da Silva kunde visa på snabbt och fint spel samtidigt som Tran inte kom upp i sin högsta nivå. Matchen skrevs till vinst för Da Silva 3-0 och reducerat i lagmatchen, 2-1 innan pausen.

Fjärde matchen matchen mellan Angelakis och Vilchez inleddes starkast från hemmaspelaren som tog greppet 11-8. Andra set skulle bli väldigt jämnt, där Angelakis med flertalet chanser att gå upp i ledning 2-0 förlorade setet 12-14 efter en högklassig backhandblock raka vägen från Vilchez till 1-1 i set. Därefter vända matchen helt och segern skrevs till 3-1 för Munkedals nyförvärv Angel Miguel Vilchez, ställningen 2-2.

I mötet mellan Harald Andersson och Andre Da Silva kunde man se en tydlig matchplan från Harald Andersson. Han försökte så mycket som möjligt spela i Da Silvas backhand och lyckades med detta i första set som slutade 11-8. I det andra setet var portugisen mer förberedd och kunde således spela mer avslappnat samtidigt som han lyckades dra ner på tempot. Starkast skulle dock Andersson visade sig vara som tog till vara på sina egna servar vid 9-9 till setvinst 11-9 och ledning 2-0. Andre Da Silva med en hög högsta nivå kunde dock resa sig och vinna de två efterföljande seten med 11-9 samt 11-8. I femte set följdes spelarna åt där Andre Da Silva gick upp i ledning 10-9 och serve innan Harald Andersson återigen skulle visa sig vara starkast i skiljeset och vinna 12-10.

I den sjätte matchen skulle Marc Duran ta revansch från den tidigare jämna första matchen och kunde vinna över Anthony Tran med 3-0 trots två jämna set.

Den avgörande dubbeln bjöd på underhållning. Efter ett jämnt första set och vinst för Andersson/Tran kunde Da Silva/Duran vända på steken helt. Detta efter att ha visat på bra försvar, serve och returspel, så kunde de två efterföljande seten skrivas till 11-2 och 11-4. Det innebär att likt ifjol plockar Munkedals BTK hem bonuspoängen i Liljeholmshallen.

BTK Kävlinge – Söderhamns UIF 3-4

Första matchen ställdes Kävlinges Magnus Lundstedt mot Söderhamns Anders Eriksson. Där skulle Anders Eriksson visa att han var den stora favoriten och kunde vinna klart med 3-0 i set.

Den andra matchen mellan David Andersson och Anton Hjort var minst sagt viktig för båda lagen där mycket känslor skulle visa sig. På förhand en match som är jämn och det skulle även visa sig vara så. David Andersson inledde starkt med vinst i första set 11-4. Hjort skulle reparera sig och kvittera till 1-1 i set efter vinst 11-13. Andersson kunde återta kommandot i tredje set och vinna komfortabelt med 11-6. Matchen skulle svänga återigen till vunnet set Hjort och ett gastkramande femte avgörande set. Väl där drog hemmaspelaren David Andersson längsta strået och kunde kvittera lagmatchen till 1-1.

I den tredje matchen ställdes lagets två starkaste spelare i Shoma Nishihara mot Viktor Brodd. De första setet skulle visa sig vara ensidigt då Brodd kunde vinna med 11-4. Andra setet svängde rejält efter att Shoma fått utdelning med sitt offensiva spel till vinst 11-3.  Resterande av seten skulle visa sig vara betydligt jämnare där Nishihara vann tredje set 11-9, och samtidigt haft överläge i fjärde set, med chans att kunna avgöra matchen. Det skulle dock vinnas av Brodd med 10-12. I det femte och avgörande setet skulle både spelarna visa upp sina styrkor, ett välspelat set där Shoma sökte sin starka forehand samtidigt som Brodd hade ett starkt försvarsspel. Matchen slutade med vinst för Kävlinge och Nishihara med 11-9 ytterligare en gång efter att ha slagit in matchbollen i mitten i Brodds så kallade “ficka”.

Ledning 2-1 i paus för hemmalaget och inför den fjärde matchen valde Söderhamn att genomföra ett byte där Angel Naranjo Lopez byttes in istället för Anton Hjort, som ställdes mot Magnus Lundstedt. Första setet skulle Angel få mycket utdelning på serve och ett övertag i det öppna spelet, slutsiffrorna skrevs till 11-4.  Andra set hade liknande mönster vilket resulterade i vunnit set 11-1 för Angel Naranjo Lopez innan han fortsatt kunde spela felfritt fram till vinst 3-0 i set.

Ställning 2-2 och chans till revansch för Viktor Brodds del. Den skulle han ta och kunde efter tre raka vunna set ta ledningen för sitt Söderhamn. En formstark Shoma Nishiara skulle sedan ställas mot Anders Eriksson. En jämn match med många bolldueller i det öppna spelet resulterade i ytterligaren en femsetare. Där skulle Nishiara återigen visa sig vara stark när han hejandes gick upp i en betryggande ledning med 9-4 innan slutsiffrorna kunde skrivas 11-5.

Dubbel i mötet mellan BTK Kävlinge och Söderhamns UIF skulle även här avgöra lagmatchen. Söderhamn som erkänt är duktiga i dubbel skulle visa på sin rutin i form av firma Brodd/Eriksson. Efter ett jämnt första set 11-8 fördel Söderhamn kunde de ta över matchen med vasst spel i serve och returspelet, och därmed resa hem med bonuspoängen efter en lång match på totalt 3 timmar och 30 minuter.