Fortsatt starka insatser från svenskarna, avancemang för Smilla och Daniel

av | 2024-09-03 | Landslag, Paralympics 2024

Idag var det dags för de sista svenskarna att kliva in i singelturneringen, och som de gjorde det. Både Smilla Sand och Daniel Gustafsson dominerade sina matcher från början till slut och kunde stoltsera med varsin 3-0 seger. Jonas Hansson såg i sin kvartsfinal ut att gå mot samma öde, men förlorade tyvärr en mycket jämn match som kunde gått åt vilket håll som helst. 

Smilla Sand var dagens första svenska representant, som ställdes mot norskan Jenny Helene Slettum. Smilla klev in som favorit, men som bekant finns det inga lätta matcher i Paralympics. 19-åriga Slettum har dessutom ett anti på backhandsidan, vilket man inte spelar mot varje dag. Matchen är inledningsvis jämn med fina dueller där den offensivare spelaren ofta tar hem bollarna. Från 4-4 tar Smilla kommandot ordentligt och tar sig genom säkert spel upp i en stabil ledning. Den håller i sig och Smilla kan utan några större bekymmer knipa första set med 11-6. Andra set tar egentligen vid där det första slutade och en offensiv men säker Smilla kan rycka tidigt och tvinga fram en norsk time-out vid ställningen 3-0. Slettum står upp bra men har stora problem att värja sig när Smilla väl attackerar, och den svenska ledningen håller i sig. Setet fortsätter på inslagen väg och Smilla Sand kliver med full kontroll upp i betryggande 2-0 i set. I tredje set märker man en tydlig taktisk ändring från norskan, som bestämt försöker hålla Smilla i backhandhörnet. Det är inledningsvis relativt effektivt, men svenskan visar ett stort tålamod och ger inte bort någonting gratis. Detta, i kombination med fin noggrannhet i serve och retur, gör att det tillslut inte blir särskilt jämnt i tredje set heller som slutar 11-7 i svensk favör. Detta innebär att Smilla är vidare till kvartsfinal i hennes första Paralympics, och den spelas imorgon vid 12.15. 

***

Därefter var det Daniel Gustafssons tur att kliva in i singelspelet. Paralympicsdebutanten ställdes i sin åttondelsfinal mot kinesen Zhao Yiqing, som bland annat tog sig till final i dubbelturneringen. Daniel tar kommandot direkt med fin variation mellan offensiv och defensiv, samt smarta placeringar av bollen. Zhao hänger dock med bra, och ser inledningsvis inte ut att ha några större problem med Daniels material. I mitten av setet börjar dock bollvärderingen svikta hos kinesen, och Daniel drar ifrån rejält. Från ställningen 7-5 tar svensken fyra raka och vinner första set. Daniel kliver in i andra set och lyser av självförtroende. Han spelar svårt men behärskat, och vid första “handdukspausen” står det 5-1 till Sverige. Sedan kommer dock lite misstag, och Zhao börjar sakta men säkert komma ikapp. Efter ytterligare sex spelade bollar står det 7-5 och Daniel tar time-out. Pausen saktar dock inte ner kinesen som fortsätter att briljera, och snart har vi 8-8. Här visar dock vår svenska debutant en enorm kyla när det är som viktigast, och vinner med 11-9. Tredje set är jämnt där Daniel plockar små ledningar, men Zhao lyckas gång på gång lyckas ta sig ikapp. Vid 6-6 är det dock kinesen som tar kommandot, och vinner två raka poäng. Daniel visar dock att även han kan prestera i underläge, och kvitterar snabbt till 8-8. Likt tidigare set var han som starkast när det blev jämnt, och tog även tredje set med minsta möjliga marginal, 11-9. Detta innebär att även Daniel avancerar till kvartsfinal imorgon. 

***

Sist ut för dagen var Jonas Hansson, som var framme i kvartsfinal och ställdes mot nederländska Jean Paul Montanus. Jonas börjar imponerande och dikterar spelet i första set. Genom en stark offensiv och fin variation vinner han tämligen enkelt, med 11-5. Svensken fortsätter att föra spelet även i andra set, men Montanus spelar också bättre och det är jämnt. Holländaren är dock den som tar första steget mot ett ryck och kliver upp i en knapp ledning i mitten av setet. Han blir också den första att få setboll när han slår in en retur till 10-7. Jonas gav sig dock inte, och tog tre raka till 10-10. Tyvärr kom det lite enkla misstag här och Montanus lyckades avgöra andra set på sitt femte försök. Tredje set är fortsatt mycket jämnt där initiativet i bollarna skiftar, och det blir allt viktigare att få öppna först. Setet är helt jämnt hela vägen upp till 9-9, och båda spelarna visar upp fina slag var och varannan boll. Även detta set skulle dock gå holländarens väg med minsta möjliga marginal, och vi har ett svenskt underläge med 1-2. Fjärde set inleds jämnt, men sen börjar misstagen komma och det rinner iväg lite för mycket för Jonas att ta igen. 1-3 blir slutresultatet, och därmed är Jonas utslagen i kvartsfinal. Surt såklart efter fina möjligheter att ta medalj, men man får ändå konstatera att han stått för en väl godkänd insats under sitt första Paralympics. 

Paralympics 2024

Singelturneringen 

Damer Klass 7, Åttondelsfinal

Smilla Sand – Jenny Helene Slettum (Norge), 3-0 (11-6, 11-5, 11-7) 

Herrar Klass 9, Åttondelsfinal

Daniel Gustafsson – Zhao Yiqing (Kina), 3-0 (11-5, 11-9, 11-9) 

Herrar Klass 7, Kvartsfinal

Jonas Hansson – Jean Paul Montanus (Nederländerna), 1-3 (11-5, 11-13, 9-11, 3-11)

Bild: Sveriges Paralympiska Kommité Foto: Smilla Sand