SVENSKA FRAMGÅNGAR VID NORDEUROPEISKA MÄSTERSKAPEN

av | 2024-08-18 | Landslag, Mästerskap, Start

Den svenska truppen, som sedan i torsdags varit i Riga, Lettland, lyckades skörda medaljer i alla klasser vid de nordeuropeiska mästerskapen. Totalt tar Sverige med sig två guld, tre silver samt fem brons med sig hem, och i flera fall var det bud på ännu ädlare valörer.

Tävlingen inleddes med lagspel som spelades i tremanna-format utan dubbel. Både herrarna och damerna tog sig vidare ur det inledande gruppspelet på ett imponerande manér, till och med utan att förlora enskilda singelmatcher. Gruppvinsterna gav direktplatser i semifinal, och väl där fortsatte damerna att ånga på med ytterligare en 3-0-seger. Herrarna stötte här på helgens första riktiga test mot Norge, men lyckades tillslut säkra en finalplats med 3-2. I finalen var marginalerna små, och efter två tunga skiljeförluster fick man se sig besegrade av Finland med 1-3, trots att Anders Eriksson stod för en fin skalp mot svenskbekantingen Benedek Olah. Desto bättre gick det för damerna, som fortsatte på den inslagna vägen och städade av Danmark med ett betryggande setfacit, 9-0. Således höll man sviten intakt och tappade inte en match i hela lagtävlingen, starkt! 

På lördagsmorgonen fortsatte tävlingen med singel, dubbel och mixed. Bland mixedparen var det Martin Friis och Nomin Baasan som tog sig längst och relativt komfortabelt löste en semifinal, innan Alex Naumi och Marina Donner från Finland blev ett nummer för stora. Både Martin och Nomin tog sig lika långt i herr- respektive damdubbel, där de spelade med William Bergenblock samt Alma Rööse, och återigen fick se sig besegrade av finländska par. Även Anders Eriksson knep ett brons i herrdubbel, i par med Daniels Kogans från Lettland. 

I singelspelet vann alla svenskar sin första match, vilket i vissa fall innebar åttondel och i andra fall räckte det till kvart. I kvartsfinalerna fortsatte damerna att visa upp dominans genom att alla tre ta sig vidare till semifinal, medan Anders Eriksson var den enda av herrarna som lyckades ta medalj. Efter internt motstånd och jämna bataljer i både semi och final kunde tillslut Alma Rööse titulera sig som nordeuropeisk mästarinna i singel, medan Anders tyvärr inte lyckades upprepa det han gjorde i lagfinalen, och föll i en jämn final mot Benedek Olah.

Den svenska truppen reser hem tio nordeuropeiska medaljer rikare och med en hel drös fina segrar i bagaget, där ett extra stort grattis går ut till Alma Rööse som tar med sig dubbla guld hem till Sverige. 

Nordeuropeiska Mästerskapen 2024

Herrtruppen: Anders Eriksson, Martin Friis och William Bergenblock

Damtruppen: Alma Rööse, Hannah Holgersson och Nomin Baasan

Länk till resultat: https://tt.esit.lv/#/competition-group/234

Toppbild: De svenska damerna tog guld i lag. Foto: Armands Spagis