Sanslösa vändningen ger OS-final

av | aug 8, 2024 | OS 2024

Klockan 23.34 torsdag 7 augusti 2024. En av Sveriges största bedrifter i lagsammanhang är ett faktum! Efter ett underläge med 0-2 bragdbesegrar Sveriges herrar Japan med 3-2, där Anton Källberg lyckas vända 0-2 till seger mot världsspelaren Harimoto i den avgörande matchen. Svensk bordtennis är i fullkomlig extas.

Det går att beskriva den lagmatch vi under torsdagskvällen fick uppleva på flera olika sätt.

Det enkla tillvägagångssättet är att (1) kort konstatera att Japan var urstarkt i den inledande dubbeln. (2) Tomokazu Harimoto visade på noll nerver och ett 100-procentigt attackspel och besegrade formstarka Truls Möregårdh med 3-1 på ett betydande sätt. (3) Kristian Karlsson lägger ett första set i sin singelmatch och därefter är (4) vändningen av sådan art man bara skriver storstilade Hollywoodfilmer om. Sverige är klart för OS-final!

Gott så?

Nej, vi måste beskriva detta lite mer i detalj för att måla en mer korrekt bild.

Vasst dubbelpar banade väg för japansk ledning

Fem minuter över 20.00 såg det faktiskt trevligt ut. Kristian Karlsson och Anton Källberg startade dubbelmatchen piggt och gav Sverige en skön ledning med 1-0 i set. Förhoppningen om en stark fortsättning låg i luften, men det japanska paret Hiroto Shinozuka och Shunsuke Togami hittade så smått tillbaka, lyckades få till det egna öppna spelet och tog över matchen totalt. Allt eftersom matchen gick drog Sverige på sig fler misstag och siffrorna rann iväg rejält mot slutet. 9-11, 4-11, 7-11.

Därefter fick vi se en mycket spännande inledning mellan lagens bägge ettor Truls Möregårdh och Tomokazu Harimoto. Möregårdh med starkt serve- och returspel och stor variation. Harimoto med ödeläggande aggressivitet i attackspelet. Truls hade först en liten ledning vid 7-6 i första som Harimoto lyckades vända till 7-10. Möregårdh åt sig ikapp till 10-10, men setet slutade 11-13.

Japanen startade andra set helt ursinnigt och spelade till sig en ledning 3-6 som Möregårdh på sitt ”Möregårdhska” sätt lyckades vända till egen setseger med 11-9. Spänningen total.

Men Harimoto hade en tempoväxel till och vred upp reglaget till 11. Och 11 poäng nådde han också snabbt i tredje, 11-4. Något jämnare i fjärde, men japanen spelade på högsta nivå och lyckades vinna även detta set och lagmatchen stod nu 2-0.

Shunsuke Togami, som också var den spelaren som övertygade allra mest i dubbelmatchen, fick ett bra grepp om Kristian Karlsson i matchinledningen. Första set gick fort och nu hade många nog börjat räkna med att kvällen skulle bli kort.

Vändningen att minnas för evigt

Kristian Karlsson har haft en tuffare säsong i singelspelet 2024/2024. Året som inleddes med plats 38 på rankingen har sjunkit till 61 och under våren 2024 har det internationella fokuset främst legat på mixeddubbel. Så till den grad att många enbart talat om ”dubbelspecialisten” Kristian Karlsson.

När då 16-rankade Togami såg ut att vara i högform infann sig känslan av att detta inte kunde bli något bättre utav.

Men under OS har Karlsson spelat bra rakt igenom, vilket han inte minst visade i sin singelmatch mot Jonathan Groth under inledande åttondelsfinalen mot Danmark i lagturneringen. Inte att räkna bort med andra ord.

Åter till matchen.

Karlsson spelade kraftigt upp sig i andra set. Tempot ökade och den klart muskelkraftigare Karlsson började få rejäl effekt i sina attacker. Japan tappade momentet. Kristian vann andra set med 11-9, det tredje med samma siffror. Fjärde set blev en förlösande historia. Matchbollen slogs in vid 11-4 och Kristian Karlsson kunde jubla högt inför en återhämtande publik.

Du vet redan hur den här historien kommer att sluta, men märk väl – det var Kristian Karlsson som löste upp knutarna och gav lagkamraterna chansen till revansch. Vilken insats av Karlsson!

När Truls Möregårdh nästan hundraprocentigt besegrade Shinozuka – Ja, han tappade faktiskt fokuset för en stund och släppte ett set vid ledning 2-0 – var matchen i ett läge ingen hade kunnat tro.

2-2 och avgörande match.

Anton Källberg mot världsnian Tomokazu Harimoto.

Resten är en sagolik historia.

Harimoto spelade som en maskin i två set, 11-5 och 11-5, och tog en liten ledning i tredje.
En svensk time-out senare och Anton Källberg, som faktiskt var helt utspelad, kom ut som en ny person och visade varför han bara dygnet före klarat av att besegra Timo Boll för första gången i landslagskarriären.

Forehandattackerna satt, det snabba backhandreturspelet fungerade bättre. Tredje set till Källberg med 11-7 och japanen visade för första gången att hans kropp också bestod av nerver som darrade under press. Då pratar vi all press på japanen.

Källberg började spela som i trans och den ena pingisgodisbollen efter den andra presenterades inför en högt jublande publik. 11-7 i fjärde. Skiljeset skulle avgöra hela lagmatchen.

Harimoto kunde för en kort stund prestera på hög maskin igen och tog sig till ledning 3-6. Anton Källberg räddade den ”åh så viktiga” andrabollen i egen serve. Källberg kunde återigen hitta sin form och vände setet till 8-6. 8-9 och övertag Harimoto. 9-9. 10-9. 11-9!

Fullkomliga glädjescener med svenskar som ramlar, kramas, hoppar, skriker, skrattar och gråter. Anton Källbergs i särklass bästa prestation i landslagströjan är ett faktum. Sverige hällde vatten och släckte den japanska vulkanen och spelar nu OS-final 2024 i Paris.

OS i Paris
Lagturneringen

Herrar lag, semifinal
Sverige – Japan, 3-2

Kristian Karlsson/Anton Källberg – Shunsuke Togami/Hiroto Shinozuka, 1-3 (11-8, 9-11, 4-11, 7-11)
Truls Möregårdh – Tomokazu Harimoto, 1-3 (11-13, 11-9, 5-11, 10-12)
Kristian Karlsson – Shunsuke Togami, 3-1 (7-11, 11-9, 11-9, 11-4)
Truls Möregårdh – Hiroto Shinozuka, 3-1 (11-5, 11-6, 5-11, 12-10)
Anton Källberg – Tomokazu Harimoto, 3-2 (5-11, 5-11, 11-7, 11-7, 11-9)