Bergseger mot Tyskland

av | aug 6, 2024 | OS 2024

Det svenska herrlaget stod för en mycket gedigen insats när Europakonkurrenten Tyskland besegrades med 3-0. Ett styrkebesked där samtliga spelare bidrog till segern, och där Anton Källberg fick slå in den slutliga matchbollen mot legendaren Timo Boll. För första gången ett svenskt herrlag i semifinal på ett OS, där Japan nu väntar.

Innan segern mot Tyskland under Bordtennis-EM på hemmaplan i Malmö 2023 hade Sverige inte besegrat Europagiganten på nio tillfällen sedan 2011. Under Bordtennis-EM i Malmö talade många om att det var ett B-betonat Tyskland som besegrades. Nu är det inget snack.

Firma Dimitrij Ovtcharov, Dang Qiu och Timo Boll är bland det vassaste de kan plocka fram bortsett från Patrick Franziska. Och Sverige räddes inte en sekund i denna OS-kvartsfinal i Paris.

Den inledande dubbelmatchen startade jämnt, men Kristian Karlsson och Anton Källberg hittade tidigt de rätta vinklarna och den snabba offensiven. Första set 12-10 och Timo Boll/Dang Qiu var faktiskt någon tempoväxel ifrån.

I andra sett spelade svenskarna ursinnigt och gick fram till 10-4 innan setet till slut avgjordes till 11-7.
Framför allt Karlsson imponerade mycket, och gav dubbelparet rejält med självförtroende som höll sig hela vägen till seger med 3-0 i set. Inget annat än en uppvisning i effekt dubbelspel mot ett absolut världspar.

Därefter fick Truls Möregårdh en bra start mot Ovtcharov i lagmatchens första singel. 1-0 i set.
Men tysken var oerhört koncentrerad, och det var tydligt att detta inte var en match han skulle släppa för den var absolut över. Han gick fram till 1-5 i andra. När Truls knappade in hela vägen till 8-9 tog Tyskland en klok time-out. ”Dima” kom ut starkt och vann andra set med 8-11.

Även tredje set gick Ovtcharovs väg och nu syntes Möregårdhs frustration mycket tydligt. Hemma höll vi tummar och tår att han skulle hålla ihop det mentala. Bollträffen var fortfarande av högsta världsklass.

Möregårdh gick också ut starkast i fjärde set, men ”Dima” ville inte sämre. 7-3 blev 7-6 och Sverige tog sin time-out. 7-7 och ett riktigt nervöst läge. Då gjorde Möregårdh som han har gjort under hela OS – plockar fram det när det gäller som mest. 11-8 till svensken och skiljeset att vänta.

Ovtcharov spelade och spelade med ett försvar av yttersta klass. Helt plötsligt tysk ledning 2-6. Återigen gjorde Truls det magiska, och på något sätt fick vi återigen se en vändning till svensk seger via 11-9.

2-0 till Sverige efter otroliga prestationer.

Anton Källberg kunde sedan gå ut till match mot Timo Boll som en helt ny spelare jämfört med singelklassen. Forehandattacken satt som ett smäck och Boll hängde inte riktigt med i de två första seten.

Men vi vet också att matcher mot Boll sällan är över utan stora besvär. Han kröp närmre och närmre, ökade tempot i öppna spelet, hittade vinklarna bättre i det lilla spelet. Trots svensk ledning 7-6 i tredje kunde Boll knipa hem setet med 7-11.

Fjärde setet blev inget undantag, men denna gång lyckades Anton knyta ihop säcken i ett otroligt viktigt läge. 8-8 blev 11-8 och lagmatchen därmed vunnen.

En mycket stark laginsats.

OS i Paris
Lagturneringen

Herrar lag, kvartsfinal

Sverige – Tyskland, 3-0

Kristian Karlsson/Anton Källberg – Dang Qiu/Timo Boll, 3-0 (12-10, 11-8, 11-8)
Truls Möregårdh – Dimitrij Ovtcharov, 3-2 (11-9, 8-11, 7-11, 11-8, 11-9)
Anton Källberg – Timo Boll, 3-1 (11-7, 11-9, 7-11, 11-8)

Herrar lag, semifinal

Sverige – Japan, onsdag 7 augusti klockan 20.00

Foto: ITTF World