Damerna föll. Men inte utan chanser.

av | aug 6, 2024 | OS 2024

Sydkorea blev numret för stort i kvartsfinalen och besegrade Sveriges damer med 3-0. Det var en match där temposkillnaden till slut avgjorde, men där vi också fick se stora ljusglimtar från främst Stina Källberg och Linda Bergström. Prestationen i lagturneringen kommer i varje fall gå till historien som kanske den starkaste någonsin av ett svenskt damlandslag.

Den 6 augusti 2024 sätter punkt för ett succéartat projekt som kan sägas inleddes redan under European Games i juni 2023 i polska Krakow. Sedan dess har kärntruppen för damlandslaget varit intakt och bestått av de fyra spelarna Linda Bergström, Stina Källberg, Filippa Bergand och Matilda Hansson i samtliga efterföljande lagturneringar. En ny kärntrupp där Linda Bergström efter många år bakom bland annat Matilda Ekholm nu förväntades kliva fram som det stora ankaret, och där Stina Källbergs utveckling förväntades börja ge frukt.

European Games slutade med en plats i kvartsfinal, efter en förlust som kunde ha vittnat om mer än 1–3 mot Tyskland. Ett fullt godkänt resultat.

På hemmaplan i Malmö blev det också kvartsfinal i Bordtennis-EM inför en euforisk publik i Malmö Arena. Via en gruppseger blev det därefter seger i åttondelen mot Polen med 3–1. Förvisso en svidande förlust mot Portugal i kvarten, men också här presterade man ett snäpp bättre än förväntat. Alla pratade om framsteg.

Sedan kom den stora värdemätaren, och det som skulle bli sista chansen att kvalificera sig till OS i Paris, nämligen lag-VM i Busan i februari 2024.

Gruppspelet började förvisso tufft med förlust mot starka Rumänien. Men resten av dagarna blev en lektion i fullkomlig spänning, uthållighet och effekt när det gällde som mest. Laget spelade två matcher som klockade över 3:30. Till slut en andraplats i gruppen, vilket också blev en plats i åttondelen via seger mot Slovakien i 16-del. Väl där blev Tyskland för svåra.

Därefter väntade ett par veckor av stor spänning innan det till slut stod klart att Sverige klarat den 16:e platsen och därmed också fått klartecken att åka till OS. Som första svenska damlag sedan lagspel blev en del av OS-programmet.

Ingen krävde mer än att tjejerna faktiskt kom till OS i Paris. Den mäktiga prestationen var redan ordnad. Men tjejerna ville mer. Via gårdagens fenomenala seger mot Hongkong skrev de in sig i den svenska bordtennishistorien.

Förlusten mot Sydkorea

Att dagens kvartsfinal slutade med förlust är naturligtvis inget roligt att skriva om. Att de förlorade med 3-0 desto tråkigare.

Men inte ens idag var det en match utan att Sverige stundtals hade chanser.

Visserligen blev den inledande dubbelmatchen för Stina Källberg och Filippa Bergand för svår. Koreanskorna höll ett för högt tempo, och visst hade de gjort en smart uppställning att låta formstarka 7-rankade Shin Yubin spela dubbel.

Men Linda Bergström och Stina Källberg gav bägge sina singelmatcher en rejäl chans.

Bergström som startade starkt med seger i första set, hade därefter chans att både ta ledning 2–1 och skaffa fram ett skiljeset. Marginalerna oerhört små.

Stina Källberg tog också hon ledning med 1–0 mot 15-rankade Jeon Jihee. Också det andra setet blev tajt, men slutade i förlust 11–13 och därefter ryckte koreanskan i ett tempo något för högt för Källberg.

Nu är OS-äventyret slut för den här gången. Med vad detta gäng presterat ser vi redan nu fram emot kommande år kan ge, både för spelarna själva och för svensk dampingis.

Svensk bordtennis är otroligt stolta över er.

OS i Paris
Lagturneringen

Damer lag, kvartsfinal
Sverige – Sydkorea, 0-3

Stina Källberg/Filippa Bergand – Yubin Shin/Jihee Jeon, 0-3 (2-11, 7-11, 5-11)
Linda Bergström – Eunhye Lee, 1-3 (11-2, 4-11, 10-12, 11-13)
Stina Källberg – Jihee Jeon, 1-3 (11-8, 11-13, 6-11, 7-11)

Foto: ITTF World