Damlandslaget knallbesegrade Hongkong

av | aug 6, 2024 | OS 2024

Det var en på förhand tippad jämn match. Efter drygt tre timmar och 30 minuter står det klart att de svenska damerna besegrat Hongkong med 3-2 i en fullkomlig rysare som innehöll det mesta. Nu väntar kvartsfinal mot Sydkorea på tisdagen. Oavsett resultat är denna årgång redan historiska.

Sverige fick en lysande start i denna på förhand mycket jämna batalj. Dubbelparet Stina Källberg och Filippa Bergand kunde mycket starkt gå fram till ledning 2–0 och en stark ledning med 9–5. Där och då hade tjejerna med facit i hand behövt stänga matchen. Paret Lee och Doo från Hongkong hade dittills inte funnit rytmen, men fick helt plötsligt ett flyt. De lyckades vända setet med sex raka poäng till 9–11. Det fjärde setet rann snabbt i väg i Hongkongs favör.

Svenskparet försökte allt de kunde för att reparera den uppkomna revan. En tidig ledning med 3–1 i avgörande setet skapade hopp. Vid ställningen 5–8 lyckades de återigen smyga upp med två bollar och hemma i TV-sofforna skakade vi tänder. Men det gick inte. Vändningen från Hongkong blev fullbordad och vips var lagmatchen i ett enormt tufft 0–1-underläge.

Linda Bergström klev in i hagen med viktiga erfarenheter från singelspelet i bagaget, där hon inte minst gjorde en strålande insats mot OS-guldvinnaren Chen Meng från Kina. Med ett bra självförtroende och bra träff från både forehandloop och backhandskär kunde hon gå segrande ur första set med 11–9 Andra set blev allt tajtare. Trots att Linda hade tre setbollar vid 10–7 kunde Zhu Chengzhu starkt kvittera till 10-10. Det skulle krävas sex egna setbollar innan Linda kunde avgöra till 16-14.

I tredje set gick Linda ut med bäst självförtroende och ryckte fram till 8-3. Men Zhu, 59 i världen, kom tillbaka. Hon var så illa tvungen för att hålla den matchen vid liv. Setet slutade 10-12 i Hongkongs favör.

Nu var Linda – och Sverige – skakat. Fjärde setet försvann fort. 5-11 till Hongkong och ett nytt fasanfullt skiljeset väntade.

Zhu skapade sig ledning 4-5, som Bergström snabbt kunde kvittera och skapa egen ledning 8-5. Zhu reducerade till 9-7. Men Linda höll sig kylig, vann med 11-7 och det var enorma segerarmar som sträcktes mot skyn. Lagmatchen var kvitterad.

Då gick Stina Källberg in i hagen med vetskapen om att det var nyckelmatchen för fortsatta chanser till vinst.

Men Källberg såg något skakad ut, och kom inte upp i nivå från start. Den 47-rankade Doo Hoi Kem spelade ett otroligt starkt backhandspel som hon lyckades låsa Källberg i. Vid ställningen 2-0 i set och 2-0 i poäng tog Sverige sin time-out för att försöka täppa igen forsandet från Hong Kong.

Något magiskt måste ha skett i pratstunden med förbundskapten Tobias Bergman och lagkamraterna på bänken. Källberg kom tillbaka till bordet, plockade poäng efter poäng och tog hem setet med 11-8. I fjärde set var Källberg som förbytt. Som en helt annan spelare. Hon spelade fruktansvärt aggressivt och inte ens Doos starka backhandspel kunde stå emot frammarschen som slutade med 11-3. Tredje raka skiljesetet i lagmatchen ett faktum.

Nu var det Källberg som hade kommandot. Vid 3-0 tvingades Hongkong till time-out. Men Stina bara fortsatte mata på. Tills 6-4. Då var det något som drog i Källbergs vad. Sittandes på golvet, med smärta i vaden tvingades Sverige ta en skadepaus. Vi drog andan. Skulle framfarten till en kolossal vändning stoppas av en ond vad?

Fysion Mikael Holm var snabbt inne i hagen. Pratade lugnt och masserade metodiskt det onda. Var det en sträckning? Var det kramp? Oavsett vad lyckades de fixa till något och Källberg kunde till publikens stora jubel ta sig tillbaka till spel. Inte nog med det, hon vann den direkt efterföljande poängen.

Men Doo Hoi Kem lyckades nyttja den lilla skiftningen i Källbergs momentum. 7-4 blev 7-7 och snart hade hon två egna matchbollar vid 8-10.

Då drog Stina Källberg den hårdaste backhanden raka vägen och reducerade till 9-10. Stämningen fullkomligen elektrisk. Hur vågar någon slå den i det läget? Resten var som en dröm och till slut stod Stina Källberg som segrare efter 12–10.

Lagmatchen var helt plötsligt i ett annat läge. Kvarvarande uppställning gjorde att Sverige hade goda chanser kvar att kunna ta hem detta.

Filippa Bergand gjorde allt vad hon kunde mot Zhu Chengzhu. Men spelaren från Hongkong älskar att spela med ett högt tempo, ett tempo som idag helt enkelt var för högt för Bergand. Vi fick ändå stundtals se mycket fint spel från Bergand. Matchen slutade 0-3 och nu var det så dags för dags för en helt avgörande match om lagvinsten. Matchklockan passerade tre timmar.

Linda Bergström mot Lee Ho Ching.

Kort och gott. En uppvisning från svenskens sida. Ett varierat spel hela vägen gjorde att Lee, som inte hade samma krut i sin backhand som lagkamraterna, aldrig egentligen lyckades hota.

3-0 blev resultatet och de svenska tjejerna fullkomligen sprang in i varandra i total eufori. Matchklockan slutade på 3:36.

Ett svenskt damlag har tidigare i historien som bäst spelat kvartsfinal på VM vid tre tillfällen; 1979, 1989 och 1997.

Årgången 2024 är redan nu historisk. Som första svenska damlag någonsin att kvalificera sig för lagspel på OS, och dessutom ta sig till kvartsfinal. Största svensk bedriften av ett damlag någonsin?

Få ord kan beskriva hur stort detta är för svensk bordtennis. Tack för showen, tjejer, imorgon tisdag kör vi igen!

OS i Paris 2024
Lagturneringen

Damer lag, åttondelsfinal
Sverige – Hongkong, 3-2

Stina Källberg/Filippa Bergand – Le Hoo Ching/Doo Hoi Kem, 2-3 (11-9, 11-5, 9-11, 4-11, 8-11)
Linda Bergström – Zhu Chengzhu, 3-2 (11-9, 16-14, 10-12, 11-5, 11-7)
Stina Källberg – Doo Hoi Kem, 3-2 (5-11, 5-11, 11-8, 11-3, 12-10)
Filippa Bergand – Zhu Chengzhu, 0-3 (8-11, 4-11, 6-11)
Linda Bergström – Lee Ho Ching, 3-0 (11-5, 11-6, 12-10)

Kvartsfinal
Tisdag 6 augusti klockan 15.00
Sverige – Sydkorea

Foto: ITTF World