Kvartsfinal efter trög start

av | jul 31, 2024 | OS 2024

19-åriga Kao Cheng-Jui fick lite av sitt genombrott när han avgjorde i lagmatchen mot Sverige vid VM i Busan under inledningen av 2024 efter storspel mot Mattias Falck. Nu stod en annan svensk, fulladdad med självförtroende efter föregående match. Efter en något oroväckande inledning lyckades Truls Möregårdh lösa upp knuten och till slut stå som slutsegrare. Nu hägrar kvartsfinal.

Truls Möregårdh hade faktiskt mött Kao Cheng-Jui två gånger innan dagens batalj i 32-delsfinalen vid OS i Paris, vid WTT Star Contender i Goa, Indien samt vid VM i Busan i lagtävlingen. Båda gångerna hade han hade avgått med segern. Det verkar Kao, även han stärkt av starka insatser i turneringen, bry sig föga om och började matchen i ett högt tempo. Första set blev mycket jämnt och de båda kombattanterna följdes åt ända tills Kao kunde ta hem setet med 16–14.

Vi fick hjärtat i halsgropen när Kao efter mycket starkt spel gick fram till ledning 9–6 och var endast två bollar från en ledning med 2–0 i set. Truls ville dock annorlunda och lyckades till slut, tack vare ett mycket tungt och stabilt forehandsspel, plocka hem det viktiga andrasetet med siffrorna 13–11 och vi kunde tillfälligt andas ut.

I det tredje setet verkade Truls lite orörlig, kanske tog förmiddagsmatchen ut sin rätt, samtidigt som Kao Cheng-Jui tryckte gasen i botten och drog ifrån till 7–1. Här skedde dock en stor scenvändning när Truls boll för boll tog sig ikapp. Allvaret verkade ha greppat tag i 19-åringen från Kinesiska Taipei och Truls kunde ta sig förbi och till slut ta hem setet med 11-8 och därmed ett rejält grepp om matchen.

Truls gick raskt fram till 5–2 i det fjärde setet efter att få med sig två turbollar i rad. Kao gav sig dock inte utan stretade emot och kvitterade till 8–8. Truls gick via resolut spel fram till 10–8 efter ett par tuffa backhandflippar. Då uppstod en kortare paus i hallen eftersom publiken jublade i högan sky över att simmaren Leon Marchand tog OS-guld på 200 bröst. Det gav Kao luft under vingarna och han lyckades utjämna till 10–10, men återigen var esset från Hovmantorp den starkare på slutbollarna och knep setet mitt framför näsan på Kao, och därmed ledningen till 3–1, med 12–10. Nu skulle Kao behöva finna tre raka set på Möregårdh för att kunna vinna matchen vilket han förmodligen kände var en övermäktig uppgift.

Spelarna följdes åt fram till 5–5 då Truls lade in segerväxeln och kunde defilera in i mål, slutsiffrorna skrevs till klara 11-6 och kvartsfinalplatsen var ett faktum.

Pressen var stor på Truls i matchen mot Kao Cheng-Jui och även om siffrorna skrevs till 4–1 så var det långt ifrån en enkel match. Kao var endast två bollar från en ledning med 2–0 i set och vem vet hur matchen kunnat utvecklas om han fått med sig det setet. Truls tog med sig sitt fina returspel från förmiddagens match och lyckades efter mycket fantasi i servandet också få bra lägen som han utnyttjade med sitt segervapen nummer ett – forehanden. Kao hade svårt att hitta lösningar på Truls servar som ofta gick raka vägen till hans forehand – en tydlig taktik från start.

Nu väntar en gammal bekantskap i egyptiska gentlemannen Omar Assar. En spelare som Truls och det svenska lägret har bra koll på sedan hans många år i den svenska Pingisligan. Ett varningens finger över att det kommer bli en svår match skall höjas. Omar Assar har de två senaste gångerna spelarna mötts besegrat Möregårdh – den senaste i ITTF World Cup i Macao.
– Jag känner mig som en underdog i matchen mot Omar efter att ha torskat de senaste gångerna. Samtidigt är vi fyra spelare kvar på den övre halvan som före tävlingen nog inte hade förväntat oss att det skulle se ut så här om någon sagt det före tävlingen, så allt kan hända, sade Truls Möregårdh till SVT Sport kort efter matchen, och passade klädsamt på att gratulera Sarah Sjöström till guldet på 100 meter fritt som hon bärgade under Truls match.

Kvartsfinalen mot Omar Assar spelas torsdag 1 augusti klockan 21:00.

Foto: ITTF

#svenskbordtennis
#pingisförallaöverallt
#tabletennisforallforlife