TRULS SUPERSKRÄLL!

av | jul 31, 2024 | OS 2024

Truls Möregårdh mot Wang Chuqin i de olympiska spelens andra omgången (32-delsfinal). På pappret en av de tuffaste uppgifterna för alla bordtennisspelare i hela världen. Wang, inte bara världsetta utan också lite av ett spöke för Truls. Det gäller inte längre sedan Truls på ett rakt igenom fenomenalt sätt expedierat en av guldfavoriterna ut ur de olympiska spelen efter en match som borde vara en av de mest strategiskt och mest taktiskt väl genomförda någonsin i 22-åringen Truls karriär. OS hittills största superskräll var ett faktum.

Truls Möregårdh och Wang Chuqin hade före OS mötts åtta gånger. Totalt på dessa matcher har Truls lyckats få ihop tre set och med all rätt hade han också vissa synpunkter på lottningen på förhand. Det var dock som bortblåst när matchen gick igång. Truls var laddad och visade direkt att han ville vara med och slåss om segern. Första set inleddes starkast av Wang som sprang iväg till 4-1. Truls kom ikapp och var förbi vid 6–7. Wang tog åter kommandot och gick fram till 10–8 och två setbollar som dock Möregårdh lyckades kvittera och även ta hem det ack så viktiga första setet med 12–10. Den önskade smakstarten var ett faktum.

I andra set följdes spelarna åt till 7–7. Truls returspel och egen serve höll matchen igenom absolut världsklass och det var märkbart att Wang Chuqin var skakad, felprocenten i den normalt sett enormt starka forehanden var uppenbar. Truls lyckades variera såväl fart och placering i sina öppningar – löst med mycket skruv ibland och så nöp han till stenhårt när läge gavs. Detta gjorde Wang mycket konfunderad. Via 11-7 i matchens andra set togs ett starkt grepp om matchen av svensken.

Tredje set var tätt inledningsvis och spelarna följdes åt fram tills kinesisk timeout vid 5–4 till Wang. Den visade sig vara effektiv och därefter rann det iväg i Wang Chuqins fördel och han kunde glida ifrån till en säker setseger, 11–5.

Wang andades morgonluft efter tredje set och gick fram till ledning 5–1. Truls gav sig inte utan fortsatte spela på yppersta världsklassnivå och var ikapp vid 6–6. Wang visade dock varför han är rankad etta i världen och plockade hem setet med 11–7 efter en stark avslutning med lite nya servar som störde och ställningen var därmed 2–2 i set. Var matchen på väg att glida Truls ur händerna?

Set nummer fem inleddes med två starka Truls-poäng och ett ordentligt vrål som visade att detta långt ifrån var över. Matchen var helt vidöppen. Truls litade dock på sin urstarka forehand som firade triumfer efter det effektiva och skickliga returspelet och han kunde ta greppet om det femte setet och ta ledningen med 8–4. Wang tog två snabba poäng och reducerade till 8–6 och då tog förbundskapten Jörgen Persson en strategiskt viktig timeout. Wang kröp ytterligare närmare och var ikapp vid nio lika. Via ett par otroligt starka poäng lyckades Truls knipa det ack så viktiga sjätte setet med 11–9. Nu var Wang Chuqin verkligen i brygga.

Matchens sjätte set visade sig bli matchens sista set och det var en triumf där Truls Möregårdh bjöd på bordtennis i yppersta världsklass. Efter att ha ryckt åt sig ledningen direkt släppte han aldrig Wang förbi sig. Setet slutade 11–6 och superskrällen som sänder ett jordskalv bordtennisvärlden över var ett faktum.

Efter en något motig vår fick Truls Möregårdh äntligen ordning på alla de pusselbitar vi vetat att han har i sin verktygslåda. Förmågan att variera fart, skruv och placering, rycka och förvirra motståndaren är han ensam om i världseliten och det går såklart att dra vissa paralleller till en viss Jan-Ove Waldner. Det är helt uppenbart att han när spelet stämmer så tillhör han det yttersta toppskiktet i världen.

Truls själv var närmast i chocktillstånd.
– Jag gick in som underdog och kände några minuter innan att jag var lite nervös. Jag tänkte att jag inte hade någonting att förlora, sade Truls efter matchen till SVT Sport.

I nästa omgång som spelas redan ikväll 20:00 väntar Kao Cheng-Jui från Kinesiska Taipei där det gäller för Truls att snabbt ladda om. Längre än så vågar vi inte snegla även om övrigt startfält på halvan där Truls befinner sig inte på något sätt känns oöverkomligt. Framförallt inte nu när självaste världsettan Wang Chuqin betvingats.

Foto: ITTF

#svenskbordtennis
#pingisförallaöverallt
#tabletennisforallforlife