Anton ute. Linda vidare.

av | jul 29, 2024 | OS 2024

Felix Lebrun blev för svår för Anton Källberg. Efter att i rasande fart gått fram till ledning 3-0 fick Anton viss återkomst, men det blev inte mer än två set för svensken inför en kokande hemmapublik i Paris. För Linda Bergström blev resan mot den andra omgången kontrollerad och optimistisk via en 4-1 seger mot polska Katarzyna Wegrzyn.

Efter viss ovisshet om när matcherna i den andra omgången skulle spelas fick vi till slut bevittna den häftiga matchen mellan Anton Källberg och Felix Lebrun. Den 17-årige fransmannen startade i ett ursinnigt tempo, och lyckades klokt låsa Källberg i backhandhörnet. Tre vunna set var över på vad som kändes som ett par ögonblick.

I fjärde set fick så äntligen Källberg hundradelarna på sin sida, och lyckades komma åt med sitt vassa kontringsspel och stora forehandsslag alltmer. Dessutom plockade han fram ”skopan”, en för matchen ny serve, vilket gav han allt fler enklare poäng. Även detta set gick fort, men nu i Källbergs favör.

Därefter kunde Lebrun starta ett nytt set på sitt eget manér. Kraftfullt, lurigt, ettrigt – och mer eller mindre fläckfritt. Fram till 9–4. Då hände något.

Anton plockade en poäng. Och en till. Och en till. Från ingenstans såg vi Anton i ledning 10–9 med egen setboll – efter sex raka vunna poäng. Lebrun kontrade snabbt, och spelade därefter till sig sin första egna matchboll. Det skulle bli tre innan Källberg till slut lyckades bryta gemet och gå vinnande ur femte set med 15–13.

Återigen lyckades en till synes fullt omstartad Felix Lebrun rycka i inledning av nästkommande set. Det dröjde inte många minuter så hade han spelat till sig fyra nya matchbollar och ställningen 10-6. Anton lyckades rädda två i egen serve. Men fler blev det inte. Felix Lebrun vann matchen, sett ur sin helhet välförtjänt. För Anton är nu singeläventyret över, och han får nu knappt en veckas spelpaus fram till att lagspelet inleds den 5 augusti.

Linda vidare – möter regerande OS-mästare

Sista svensk ut i singelturneringen var Linda Bergström som under måndagsförmiddagen skulle möta Katarzyna Wegrzyn, Polen.

Linda var till synes mest på plats i matchen från start, och kunde hyfsat kontrollerat manövrera ut 135-rankade polskan med 11-7 i första set. Wegrzyn kunde därefter hitta något bättre positioner i andra set, som också blev allt jämnare. Med ett lägre speltempo lyckades polskan gå segrande med 9-11.

Det tredje setet blev tufft, riktigt tufft. Bägge spelarna började hitta rätt i sina respektive taktiker. Till slut kunde en bestämd Linda vinna med 14-12. Då gick luften ur polskan, och Linda Bergström kunde forcera med ett allt högre tempo i både defensiv och offensiv. Två setvinster till och matchen var därmed vunnen – 4-1 i set.

Nu väntar andraseedade, och regerande OS-segraren Chen Meng från Kina.
Matchen spelas på tisdag förmiddag klockan 10.00

Truls Möregårdhs match i andra omgången mot Wang Chuqin, Kina, är nu meddelad att spelas 31 juli klockan 10.00.

OS 2024 i Paris
Svenskmatcher

Dag 3, 29 juli

Herrsingel, andra omgången
Anton Källberg – Felix Lebrun, Frankrike, 2-4 (4-11, 7-11, 8-11, 11-4, 15-13, 8-11)

Damsingel, första omgången
Linda Bergström – Katarzyna Wegrzyn, Polen, 4-1 (11-7, 9-11, 14-12, 11-9, 11-6)

Dag 4, 30 juli

Damsingel, andra omgången
Linda Bergström – Cheng Meng, Kina, klockan 10.00

Dag 5, 31 juli

Herrsingel, andra omgången
Truls Möregårdh – Wang Chuqin, Kina, klockan 10.00

Foto: ITTF World