Sverige ute ur mixed

av | jul 28, 2024 | OS 2024

Under lördagen fick det andraseedade japanska mixedparet smaka på det nordkoreanska samspelet. På söndagseftermiddagen var det Kristian Karlssons och Stina Källbergs tur. De fler till antalet svenska misstagen kunde inte stå emot den nordkoreanska forceringen och kvartsfinalen slutade 1–4. Tuff dag för Stina Källberg som under förmiddagen också fick lämna singelturneringen efter 0-4 mot indiska halvdeffen Akula. Storebror Anton Källberg lyckades nätt och jämnt besegra kongolesen Idowu med 11–9 i sjunde set och får nu troligtvis se fram emot en match mot hemmasonen Felix Lebrun inför fullsatta läktare i Paris.

Det var matchen som de pingisinsatta sett fram emot i månader. Den sena vårsatsningen Kristian Karlsson och Stina Källberg i mixeddubbel som gett oss många timmar av noggrann följsamhet på touren, och snirkliga rankingberäkningar om de bättre seedningsplatserna. Idag var det äntligen dags. Sanningens stund. Skulle det månne räcka till medaljspel på OS?

Något ironiskt då svenskparet också fick möta det mest oscoutade paret på OS. Hur bra är de egentligen?

Väldigt bra, skulle det visa sig. Ri Jong Sik och Kim Kum Yong visade upp ett dubbelspel av världsklass. Rörelsen, de taktiska kunskaperna och samspelet. Framför allt – de väldigt få misstagen. Vi lyfter särskilt fram Kim, som med sina nabbar på backhandsidan rubbade rytmen för svenskarna flertalet tillfällen under matchens gång.

Nordkorea fick allra bästa start, och tvingade Sverige att spela på sin yttersta topp för att vinna poäng. Trots att Sverige stundtals lyckades spela upp sig, och vinna ett par poäng i rad, blev segerraden aldrig särskilt lång.

Vi skriver resultatet till 1–4, och medaljdrömmen i mixeddubbel är därmed över. Tack för spänningen, Stina och Kristian!

Tuff dag för Stina

Söndagens första svenskmatch stod Stina Källberg för som i singelspelets första omgång skulle möta indiska Sreeja Akula, rankad 25 i världen. Trots att Källberg haft möjligheten att få spela match i arenan dagen före, lyckades hon inte komma upp till sin högre nivå från matchens start. Indiskan, som dessutom använder aviga nabbar på backhandsidan, var den som såg mest stabil ut.

Första set gick fort; 4–11. I det andra kunde Källberg spela klart tuffare och fick allt bättre utdelning med sin snabba offensiv. Men indiskan stod pall och kunde i viktiga lägen bryta Källbergs rytm. 9–11 följdes upp med 7–11 och Stina Källberg var nu väldigt illa ute.

I det fjärde setet gick indiskan fram till starka 10–4. Då hände något. Nervositeten kröp fram. Akula missade serven, både en och två gånger. 10–6. Stina kröp allt närmre och ett litet ljus av hopp infann sig. 10–7. 10–8. Nej, mer blev det inte. 4–0 i set till Sreeja Akula. Stina Källberg därmed även ute ur singelturneringen.

Dock en Källbergseger

Anton Källberg skulle på pappret ha en klart enklare resa mot nästa omgång när Kongos Saheed Idowu stod för motståndet under söndagsförmiddagen. Det började också bra för Källberg, som med sin rappa offensiv från både backhand och forehand gick fram till en snabb 1–0 ledning via 11–7. Men den något okonventionellt spelande Idowu var inte i hagen för att gå hem direkt. Så fort Källberg tappade lite fart och finess var kongolesen på plats, och kunde kvittera matchen till 1–1 via 11-13. När Anton Källberg därefter satte i en högre växel så var det nog många som trodde att detta ändå skulle skulle gå svenskens väg utan större bekymmer. Slagkombinationerna blev alltmer komplexa och då hängde kongolesen inte med. 11–4 följdes upp av 11–6.

Anton spelade till och med till sig matchbollar i fjärde set. Då lyckades Idowu gräva fram den mentala styrkan när den behövdes som allra mest. Han bröt Källbergs setbollar och vann med 12–14. Källberg visade nu på allvar upp att han var skakad. Och det utnyttjade kongolesen direkt. I det sjätte setet hamnade han i den klassiska ”zonen” och kunde bland annat vinna fem raka poäng. Vips gick poängställningen till 6–11 och vi stod inför ett nervöst skiljeset.

Setet blev också jämnt. Så pass jämnt att Anton kunde avgöra till seger först vid 10–9 och matchens tredje matchboll.

Nu får han möjlighet att pusta ut. I nästa omgång väntar troligtvis hemmasonen, och femterankade, Felix Lebrun. Räkna med en fullsatt kokande arena då. Det är den sortens matcher som många bara kan drömma om att få uppleva.

OS 2024 i Paris
Svenskmatcher

Dag 2, 28 juli

Damsingel, första omgången
Stina Källberg – Sreeja Akula, Indien, 0-4 (4-11, 9-11, 7-11, 8-11)

Herrsingel, första omgången
Anton Källberg – Saheed Idowu, Kongo, 4-3 (11-7, 11-13, 11-4, 11-6, 12-14, 6-11, 11-9)

Mixeddubbel, kvartsfinal
Stina Källberg/Kristian Karlsson – Ri Jong Sik/Kim Kum Yong, Nordkorea, 1-4 (7-11, 8-11, 11-9, 4-11, 8-11)

Dag 3, 29 juli

Klockan 12.00, damsingel, första omgången
Linda Bergström – Katarzyna Wegrzyn, Polen

Klockan TBD, herrsingel, andra omgången
Truls Möregårdh – Wang Chuqin, Kina
(Tidsblock 20.00, exakt tid publiceras senare)

Dag 4, 30 juli
Klockan TBD, herrsingel, andra omgången
Anton Källberg – Felix Lebrun, Fankrike/Harmeet Desai, Indien
(Tidsblock 10.00, exakt tid publiceras senare)