Bästa möjliga start på OS

av | jul 27, 2024 | OS 2024

Efter Stina Källbergs och Kristian Karlssons något trevande inledning och en första setförlust kunde de därefter stärka spelet, släppa nervositeten och spela hem fyra raka set mot det kubanska paret. Nu väntar förvånande nog det nordkoreanska paret i en kvartsfinal. Truls Möregårdh ville inte sämre utan kunde starta bra och avsluta bra mot belgaren Cedric Nuytinck. För OS-debuterande Truls väntar nu troligtvis toppseedade Wang Chuqin i 16-delsfinal.

Redan under dag 1 av bordtennisturneringen har det varit fullsatt i South Paris Arena 4 från morgon till kväll. Första svenskmatch blev i mixeddubbelklassen, där Stina Källberg och Kristian Karlsson inledde turneringen i åttondelsfinal mot kubanska Daniela Fonseca Carranza och tidigare sverigebekanta Jorge Campos. Det var ett synbart nervöst svenskpar som startade första set – på ren svenska – ”sådär”. Första set skrevs till 6-11. Men mixeddubbelparet från Sverige har haft en mycket intensiv vår och sommar och är vid detta laget både inspelade med varandra och vet att de har en högre nivå.

Den plockade de fram direkt. Ett allt mer vältajmat spel och vassare attacker av inte minst Kristian Karlsson spädde på Sveriges poängskörd i en allt bättre takt. Andra set 12-10, det tredje 11-9 och vips blåste vinden Sveriges väg. Den vinden falnade egentligen inte något mer, utan svenskarna kunde spela ut allt mer och avsluta med ytterligare två setvinster och matchseger.

Första hindret därmed avklarat, och därmed en plats i kvartsfinalen. Väl där kommer motståndet inte att bli vad de flesta på förhand trodde. Andraseedade japanska paret Tomokazu Harimoto och Hina Hayata åkte på en riktigt sur förlust mot nordkoreanska Ri Jong Sik och Kim Kum Yong. Vid ställningen 2-1 till nordkoreanerna lyckades de färdigställa smällkaramellen genom att vinna fjärde set med 15-13 och det femte med 12-10.

Nordkoreanskt i kvartsfinal för Stina Källberg och Kristian Karlsson. Matchen spelas på söndagen.

Stark start, velande mitt, starkt avslut.

Det var en sammanbiten Truls Möregårdh som gjorde OS-debut under lördagskvällen. På andra sidan bordet belgiska Cedrick Nuytinck, rankad 91 i världen. Tydligt favoritskap för svensken.

Möregårdh fick också en bra start. Han inledde i högt tempo med tuffa attacker och första set var snabbt över vid 11-4. Belgaren kunde i andra set spela sig tillbaka något, och Truls tappade visst momentum i sin offensiv.  Men Möregårdh kunde ändå vinna med 11-9, utan att riktigt imponera. Liknande matchbild blev det i tredje set. Belgaren var tvungen att säkra en setseger för att uppförsbacken inte skulle bli för brant vid ett 0-3 underläge. Möregårdh lyckades återigen hålla ifrån, och även detta set skrevs till 11-9. Då gick luften ut för belgaren, och Möregårdh kunde återigen lufta sina allra vassaste attacker blandat med de kluriga backhandsvepen. 11-4 och matchen därmed vunnen med 4-0.

Nu väntar troligtvis en 16-delsfinal på måndag eller tisdag mot kinesiska superstjärnan och OS-turneringens förstaseedade Wang Chuqin. Innan det står klart ska dock slovakiske deffen Wang Yang besegras av kinesen. Den matchen spelas på söndagen klockan 10.45.

OS 2024 i Paris
Svenskmatcher

Dag 1, 27 juli

Mixeddubbel, åttondelsfinal
Stina Källberg/Kristian Karlsson – Daniela Fonseca Carranza/Jorge Campos, Kuba, 4-1 (6-11, 12-10, 11-9, 11-7, 11-9)

Herrsingel, första omgången
Truls Möregårdh – Cedrick Nuytinck, Belgien, 4-0 (11-4, 11-9, 11-9, 11-4)

Dag 2, 28 juli

Klockan 10.45, damsingel, första omgången, Stina Källberg – Sreeja Akula, Indien
Klockan 11.30, herrsingel, första omgången, Anton Källberg – Saheed Idowu, Kongo
Klockan 16.00, mixeddubbel, kvartsfinal, Stina Källberg/Kristian Karlsson – Ri Jong Sik/Kim Kum Yong, Nordkorea

Foto: ITTF World