TÄVLINGSNYHETER

Ligacupen återkommer 2023-24

av | 2023-06-30 | Information, Tävling

Ligacupen återkommer 2023-24 i ny, större och mer folklig form!

SBTF presenterar 2024 en helt ny cup men med samma namn!

LIGACUPEN är en unik cuptävling öppen för alla svenska ligalag som under säsongen deltar i det svenska seriespelet, nationellt eller på distriktsnivå. Med en större, bredare och mer folklig ansats i den nya Ligacupen vill vi introducera en helt ny tävlingsform i svensk bordtennis på bred front med fantastiska möjligheter för cupdramatik och cupromantik.

Alla som någon gång följt t ex FA-cupen i fotboll förstår vad som strävas efter!

LIGACUPEN pågår och spelas under hela året. Dess första omgångar börjar redan i januari och fortsätter månad för månad under året till dess att endast fyra lag återstår. Dessa fyra lag, eller åtta lag om vi summerar herrar och damer, möts därefter i en så kallad Final Four på Annandag Jul.

Det är idag vi skapar framtidens svenska pingistraditioner!

LIGACUPEN ger alla svenska ligalag chansen att spela lagmatcher i cupform, vilket skiljer sig rejält från den vanliga ligaformen. Det ger unika möjligheter för små ligalag att om så bara för en säsong förverkliga sina drömmar, göra en cupresa och få möta och kanske till och med besegra stora ligalag. Det ger stora ligalag fler möjligheter att ge mer speltid till spelare för framtiden.

Laget står i centrum!

TÄVLINGSFORM

Uppdatering 2024: Dessa direktiv gäller för Ligacupen 2024

Ett nationellt cupspel till vilket alla lag som under innevarande säsong deltar i svenskt seriespel får anmäla sig, och där lagen därefter går in i turneringen i olika omgångar baserat på i vilken division laget har sin hemvist.

1:a omgången Övriga lag från Division 4 samt lag från Division 5 och nedåt går in i cupen

Januari

2:a omgången 64 lag från Division 4 går in i cupen

Februari

3:e omgången Lag från Division 3 går in i cupen Mars
4:e omgången Lag från Division 2 går in i cupen April
5:e omgången Lag från Division 1, Superettan och Pingisligan går in i cupen Maj
6:e omgången Augusti
1/16-final September
1/8-final Oktober
Kvartsfinal November
Final Four Annandagspingis December

Varje omgång spelas i form av enkelmöte.

Lottning sker inför varje omgång och är helt oseedad inom respektive omgång. Lottningen bestämmer även vilket lag som är hemmalag och vilket lag som är bortalag. Lottningarna sänds live via SBTF.s Facebook-kanal.

Lottningen är helt öppen från och med 6:e omgången, det vill säga obegränsad av geografiska restriktioner. Dessförinnan är lottningen geografiskt baserad, med öppen lottning inom geografiska grupper om fyra eller åtta lag i varje.

Matcher inom en omgång kan spelas när som helst under den månad som omgången genomförs. Matcher kan alltså genomföras både under helger och veckodagar. Det är upp till hemmalaget och bortalaget att komma överens om speltid och spelplats.

Kan två lag inte komma överens om speltid och spelplats bestäms detta av SBTF.

SPELFORM

Ligacupens matcher spelas i först till tio vunna set.

Spelschemat är:
A1 – B3
A2 – B1
A3 – B2
A1 – B1
A2 – B2
A3 – B3
Dubbel

Varje lag ska bestå av minst tre spelare, men kan innehålla en fjärde spelare som ingår i matchtruppen. Laget kan välja att byta in den fjärde spelaren för någon annan spelare i den andra singelrundan.

Laguppställningen är helt fri men får endast innehålla spelare som är spelklara för laget enligt ordinarie serieregler.

Samtliga singelmatcher spelar tre set, där en spelare antingen spelar hem 3-0 eller 2-1 till sitt lag, och naturligtvis omvänt.

Dubbel spelas när det står 9-9 i set efter samtliga sex singelmatcher, och matchen är då klar efter ett set.

Samtliga set spelas med så kallad ”golden point”, det vill säga vid 10-10 är det sista bollen vinner.

En lagmatch är färdigspelad när ett lag har uppnått 10 vunna set.


PRISER OCH PRAKTISK INFORMATION

Anmälningsavgift per lag är 750 kr.

Två tredjedelar av de totala anmälningsintäkterna går till prispengar i Ligacupen under dess hösttermin, i första hand till de lag som tar sig till Final Four.

Om runt hälften av alla ligalag deltar i Ligacupen innebär det en total prispott på strax över 100,000 kr. Om vi närmar oss att alla lag faktiskt deltar så rör sig den totala prispotten upp mot 200,000 kr.

Med sponsorer kan den totala prispotten öka ytterligare.

Under Ligacupens första halva, det vill säga under våren, kommer alla deltagande lag ha möjlighet att ”vinna tillbaka sin serieavgift” om de avancerar två omgångar längre än den omgång de gick in på.

Exempelvis ett lag från Division 4 som går in i andra omgången vinner tillbaka sin serieavgift om de lyckas ta sig till fjärde omgången. Och ett lag i Division 2 om de tar sig till sjätte omgången.

Att vinna tillbaka serieavgiften betyder att laget inte behöver betala någon serieavgift för kommande säsongs seriespel.

Ligacupen 2024 kommer presenteras mer utförligt och mer i detalj på alla områden under en officiell lansering i början av nästa säsong.

PARTNER MED SBTF OCH LIGACUPEN?

Låter en bred och folklig pingiscup med både lokal och nationell förankring spännande för er som företag eller organisation att samarbeta med? Kontakta oss på SBTF så hittar vi en lösning som passar både er och oss.

Kontakt
Johnny Ewerstein
johnny@sbtfevent.com; 076-777 04 77

För sportsliga frågor om Ligacupen:

Kontakt
Peter Hyllman
peterh@sbtf.se; 072-215 87 12